Koronavirüs ya da korona virüsü (Latince: Orthocoronavirinae), kuşlarda ve memelilerde hastalıklara sebep olan ve Coronaviridae familyasının iki alt familyasından birini oluşturan virüslerdir.
Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.
SARS-Cov-2 yeni bir koronavirüs olup, genomu tek zincirli RNA'dan oluşmaktadır (Şekil 3.). RNA virüsleri DNA virüslerine kıyasla mutasyona çok açıktır. Mutasyondan kasıt bu nükleotitlerin sayı, çeşit veya sırasının değişmedir.
Bize bu kelime Fransızca yoluyla gelmiş, o dildeki telaffuzu virüs'tür. Virüs telaffuz edip bu biçiminde de yazıyoruz. Virüs küçük ses uyumuna uyma- makla birlikte, büyük ses uyumuna uygundur. Yazım kılavuzlarımıza bu hâliyle girmiştir.
Milyonlarca tür olduğu düşünülse de sadece tanımlanan türleri sayabiliyoruz. 2021 yılı itibariyle Uluslararası Virüs Taksonomi Komitesi (ICTV) tarafından 6 alan, 10 alem, 17 şube, 2 alt şube, 39 sınıf, 65 takım, 8 alt takım, 233 familya, 168 alt familya, 2606 cins, 84 alt cins ve 10434 tür tanımlanmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Koronavirüs (corona virüsü), SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu, soğuk algınlığı, grip veya zatürre gibi hissettirebilen solunum semptomları ve yüksek ateş gibi belirtiler ile ortaya çıkan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.
Virüslerin canlı olup olmadığı konusunda öne sürülebilen kesin bir argüman yoktur. Bunun nedeni ise canlı hücreleri enfekte ederek replike olabilen bu mikroskobik organizmaların yapılarıdır. Genel olarak canlılar grubuna dahil edilmediği bilinen virüslerin hücre yapılarının olmadığı görülür.
Virüsler, birer canlı organizma değildir. Virüsler yalnızca enfekte ettikleri hücrelerin içinde yaşar, büyür ve çoğalır. Bakteriler ise enerji üretebilen, hareket eden ve kendi kendine çoğalabilen canlı organizmalardır. Virüs ve bakteri, hastalıklara neden olan yaygın iki patojendir.
Korona yayılımının önlenmesinde oldukça etkili olan bir diğer konu ise el hijyenidir. Virüs ile kontamine yüzeylere dokunulması ve sonrasında ellerin yüze götürülmesi, bulaş açısından risk oluşturur.
Virüslerin en büyüğü dahi, en küçük bakteriden daha küçük veya aynı boyuttadır. Virüslerde tek bir nükleik asit bulunmakta olup, ya DNA ya da RNA'dan oluşur. hem DNA, hem de RNA birlikte bulunmaktadır.
Virüsler ancak canlı bir hücrenin enzimlerini kullanarak çoğalabilirler. Ayrıca, virüsler DNA veya RNA'dan birine sahip olsalar da, canlı hücrelerde olduğu gibi bunların ikisi birden yoktur.
HCoV-229E, HCoV-NL63, HCoV-OC43, HCoV-HKU1, MERS-CoV ve SARS-CoV'dan sonra insanları enfekte edebilen yedinci koronavirüs olan SARS-CoV-2 betakoronavirüs cinsi içinde yer almaktadır. Koronavirüsler, 65–125 nm çapında zarflı, tek zincirli, pozitif polariteli RNA virüsleridir.
Tüm virüsler temel olarak nüklesik asit (DNA ya da RNA) ve kapsidden (protein kılıf) oluşur. Bu yapıya nükleokapsid adı verilir. Bazı virüslerde virüsü kuşatan bir lipit zarf bulunur. Zarftan dışarıya doğru çıkıntı yapan yapılara glikoprotein birimleri denir.
Omsk Hemorajik Ateş virüsü (OHAV) özellikle Rusya'nın Batı Sibirya Bölgesi'nde görülen bir viral kanamalı ateş etkenidir. Dermacentor reticulatus türü keneler başlıca vektördür. İnsanlar enfekte kenelerin tutunması ile veya enfekte hasta veya ölü hayvanların kan, idrar, feçeslerine temasla enfekte olurlar.
Şiddetli akut solunum sendromu ya da kısaca SARS bulaşıcı ve bazı vakalarda ölüme yol açan bir viral solunum yolu hastalığına verilen isimdir. SARS'a bir koronavirüs türü neden olmuştur.
GRİP HASTALIĞININ ETKENİ: İNFLUENZA VİRÜSÜ
İnsanlarda yaygın hastalığa yol açan influenza A virüsüdür. İnfluenza A virüsü insan, domuz, kuş, at gibi hayvanlarda, influenza B sadece insanda hastalık oluşturmaktadır. Sadece hayvanlarda hastalık oluşturan influenza A virüsünün alt tipleri de vardır.
Bakterilerin bazıları ve virüsler enfeksiyonlara neden olurlar. Enfeksiyon hastalıklarında bakteri veya virüs kaynaklı olduğu karıştırılabiliyor, fakat aralarındaki farklar çok fazladır. Bakteriler virüslere göre daha kompleks, sert ve ince bir zarla çevrili tek hücreli canlılardır.
Viral hastalık (veya viral enfeksiyon), bir organizmanın vücudu patojenik virüsler tarafından istila edildiğinde ve enfeksiyöz virüs partikülleri (virionlar) duyarlı hücrelere bağlanıp girdiğinde ortaya çıkar.
1 yıl içinde yaklaşık 100 milyon kişiyi etkilediği saptanan ve yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne neden olan SARS-Cov-2 virüsü halen dünya için en tehlikeli enfeksiyon nedenidir.
Prokaryotlar tek hücreli organizmalardır. Bu gruba, bakteriler, mavi-yeşil algler (Cyanobacteria), virüsler, viroidler, mikroplazmalar girer.
Pozitif polariteli virüsler, konak hücre içinde doğrudan enfeksiyözdür. edilemez. Önce mRNA'ya transkripte edilip, daha sonra yapısal protein ve enzimler oluşturulur. virüslerinin aksine, pozitif iplikli DNA virüsleri mRNA'ya transkripsiyon için templat olarak kullanılır.
Bir virüsün genetik materyali, kapsid adı verilen viral bir protein yapısında depolanır. Kapsid, viral nükleik asitlerin, konakçı enzimleriyle, kimyasal maddelerle veya diğer zararlıların etkinliğiyle bozunmasını önleyen bir "kalkandır".
Virüslerin Sınıflandırılması
Nükleik asit yapılarına göre DNA (deoksiribonükleik asit) ve RNA (ribonükleik asit) virüsleri olarak iki gruba ayrılır. DNA virüsleri; adenovirüsler, papovaviridae, herpesviridae, hepadnaviridae gibi gruplara ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri