Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peynir hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekir. Tüketilmesinde sakınca olmayanlar; tüm sert peynirler, mozarella, krem peynir, ricotta, hellim, keçi peyniri, vb.
Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeren çeşitli besinler alınmalıdır. Balık, et, kuru baklagiller, yer fıstığı, yoğurt, yumurta, kaşar peyniri protein açısından zengindir.
Uzak durmanız gereken gıdalar şunlardır: Feta, keçi peyniri, (Brie) krem peynir, Kamembert ve küflü peynir (blue cheese) gibi yumuşak, pastörize olmamış peynirler (genellikle taze olarak reklamı yapılan) Pastörize edilmemiş süt, meyve suyu ve elma suyu. Çiğ yumurta ve mus (kek), tiramisu gibi çiğ yumurta içeren gıdalar.
Tarihi oldukça eskiye dayanan beyaz peynir, pastörize edilmiş veya çiğ koyun sütü, manda sütü, inek sütü ve keçi sütü gibi sütlerin maya ile birlikte işlenmesi, pıhtının kesilmesi, peynir altı suyunun uzaklaştırılması ve uygun tekniklerle olgunlaştırılması ile elde edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Krem peynir, krema ya da krema ile sütün karışımı ile elde edilen yumuşak ve aynı zamanda pürüzsüz peynirdir. Rengi krem ile beyaz arasında olmakla beraber klasik yumuşak peynirlerin yapısına sahiptir. Hollanda tipi süzme peynire az çok benzemektedir.
Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peynir hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekir. Tüketilmesinde sakınca olmayanlar; tüm sert peynirler, mozarella, krem peynir, ricotta, hellim, keçi peyniri, vb.
Hamilelikte beslenme listesinde işlenmiş ürün bulundurmak
Ancak bu ürünlerin hazırlanma aşamasında eklenen nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojendir ve bebeğiniz için toksik olabilir. Doğrusu: Hamilelikte besleme listenizden sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini çıkartın.
Hamilelikte temel enerji ihtiyacınızı tam buğday ve esmer unlu ekmeklerden, esmer makarna, bulgur/yarma, kuru fasulye, nohut , mercimek gibi kuru baklagillerden karşılamanız gerekir.
Gebelik döneminde sucuk tüketmek kaçınılması gereken bir durumdur. Toksoplazma kedi dışkısı ve özellikle de çiğ kırmızı etten bulaşıp bebeğe zarar verme ihtimali olan bir parazittir. Bu yüzden risk olmaması açısından çiğ et, sucuk, salam ve sosis gibi şarküteri tüketimini hamilelikte önerilmez.
A Vitamini Kaynağıdır
Krem peynir önemli miktarda A vitamini içerir. 30 gram krem peynir günlük A vitamini ihtiyacının %10'unu içerir. Ayrıca bağışıklık sisteminizi destekler ve cildiniz, akciğerleriniz ve bağırsaklarınız gibi birçok dokunun bütünlüğünü korumaya yardımcı olur.
Bozulmuş, son kullanım tarihi geçmiş ya da içerisinde kötü bakteriler üremiş olan bazı ürünler hem anne adayı hem de bebek için zararlı olabilir. Gebelik döneminde sadece pastörize edilmiş olan sütlerin tüketilmesi son derece önemlidir.
Light sütler genelde normal sütlerden daha fazla kalsiyum içeririler. Light süt içerek hem yeterli miktarda kalsiyum almış olur hem de gereksiz kalori alımının önüne geçmiş olursunuz.
Hamilelikte cips tüketimi doğacak bebekler için çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Bu nedenle gebeliğiniz boyunca cips tüketiminden uzak durup, alternatif atıştırmalıkları tercih etmelisiniz.
Çiğ et ve sütten yapılan gıdalarda mikroorganizmalar çok hızlı üreyebiliyor. Uzmanlar listeria ve toksoplazma gibi mikroorganizmaların hamile kadınlarda düşük ve ölü doğumlara yol açtığını belirtiyor.
Kansas Eyalet Üniversitesi'nde beslenme profesörü olan Sandy Procter, "1 yaşın üzerindeki çocuklar ve hamile kadınlar da dahil olmak üzere sağlıklı yetişkinler, balı güvenle tüketebilir, çünkü bağışıklık sistemleri balın içerebileceği herhangi bir bakteriye karşı koruma sağlar" diyor.
Tam buğday unu ile yapılmış ekmek, fıstık ezmesi, krem peynir besleyici kahvaltı seçeneklerinden. Kalsiyum, bebeğinizin güçlü kemik ve dişlerinin oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı kasları ve sinirleri desteklediği için gebelik sırasında gereklidir. Kahvaltıda süt ürünlerini tercih etmek, kalsiyum için önemli.
Sarımsak, sağlık açısından çok sayıda fayda barındırmaktadır. Hamile kadının sarımsak yemesinde bir engel bulunmamaktadır.
Yapılan araştırmalar, gebelikte abur cubur tüketimi fazla olan annelerin çocuklarında, alerji ve astım riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Abur cuburlar, işlenmiş gıdalar ve fast food yiyecekler, anne karnındaki bebeğin beyin kimyasını olumsuz etkilemektedir.
Az pişmiş yumurtanın yanı sıra çiğ yumurta ile yapılan mayonez, krema veya dondurma gibi besinlerin de tüketilmemesi gerekir. Çiğ veya az pişmiş et ürünleri parazit ve enfeksiyon kaynağı olabileceği için gebelik sürecinde uzak durulması gereken besinlerdir.
Hamburger, lahmacun, pizza, döner ve börek gibi besinler hamile biri için çok yağlı yemek çeşidi olduğundan çok fazla tüketimi zararlıdır. Fast food besinler gebe biri için oldukça dikkat çeker ancak doktor kontrolünde yenilir mi diye kontrol edilmeli ve hem anne adayının sağlığı hem de bebek sağlığı için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri