Merhaba, buğday unu genel olarak 8. ayda önerilir.
Tam buğday ununda B vitamini, folat, çinko ve demir yer alır. Bu maddeler ise bağışıklık sisteminin güçlenmesinde aktif rol oynar. Hastalıklardan uzak bir bedene sahip olmak için rafine un yerine tam buğday unu tercih edebilirsiniz.
Tam buğday unlu poğaça, krep, diyet kurabiyeler ve tam buğday unlu kek hem sağlıklı hem leziz tarifleri arasında sayılabilir. Tüm bu tarifleri bir araya toplayınca aslında tam buğday unlu yiyecekler tüketmeyenlerin tadına alıştıktan sonra onu beyaz undan daha fazla seveceğini söyleyebiliriz.
Buğday unu türk beslenme kültüründe oldukça yaygındır ve önemli bir yere sahiptir. Ekmek, börek, simit gibi türk beslenme kültürüne has gıdaların yanında endüstriyel gıda üretiminde de kullanılmaktadır. Kek, ekmek, kurabiye ve pizza buğday unundan yapılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Geçenlerde kek yapmaya kalkışıp evde normal un olmadığını fark edince ben de tam buğday ununu kullanmaya karar verdim. Güzel bir kek oldu, kabarmamasından korkmuştum ama gayet güzel kabardı ve fotoğraftan da anlaşılacağı üzere un taneleri irmik gibi kalın ve ağza geliyor.
Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir. Ekmek unu, çok amaçlı una göre daha fazla protein içeriğine sahiptir.
Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Tam buğday ununda ise vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan kısımlar da kullanılmakta, böylece tam buğday unuyla yapılan ekmekler de besin değerleri açısından zengin olmakta ve verdikleri tokluk hissiyle sanılanın aksine kilo kontrolünün sağlanmasına da yardımcı olamaktadır.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Tam buğday unundan yapılan ürünlerin ise yüksek lif içeriğiyle sindirimi ve emilimi yavaşlattığını kaydeden Dyt. Bahadır, “Bu ürünler kan şekerinin hızla yükselmesine engel olur, ayrıca vitamin, mineral ve diğer besin öğeleri açısından beyaz ekmeğe göre çok daha zengindir” diye konuştu.
Tam Buğday Ununun Özellikleri;
Beyaz unun kullanıldığı her şeyde, tam buğday unu kullanılabilme özelliğine sahiptir. İçerisinde çokça kepek barındırdığından, lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Kepek ve rüşeym kısımlarının da içerisinde bulunması nedeniyle vitamin ve mineral kaynağıdır.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
Tam Buğday Ekmeği:
Tokluk hissi verir. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Su ile tam buğday unu pişirlir. Ilıdıktan sonra içine pekmez ile anne sütü eklenip karıştırılır, sütü yavaş ekleyin ki cıvık olmasın ( karıştırdıktan 5 saniye sonra cıvık haline geliyor ona göre ekleyip karıştırın. Ben önce yarısını karıştırıp yediriyorum, sonra geri kalanını. Bebişlerimize afiyet olsun.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Karbonhidrat tüketimi: Aşırı karbonhidrat tüketimi özellikle beyaz un, şekerlemeler ve pirinç gibi glisemik indeksi yüksek olan karbonhidratlar yerine tam buğday, kepek ve yulaf gibi glisemik indeksi düşük karbonhidratlar vücutta oluşan ödemi azaltacaktır.
Günde kaç dilim tam buğday ekmeği yenmeli? GÜNLÜK EKMEK GEREKSİNİMİ 1 dilim ekmek ortalama 25 gram olduğuna göre, günlük 4 - 12 dilim kadar ekmek tüketilmesi idealdir. Tam tahıllı ekmeklerin lif oranı yüksek olduğundan glisemik indeksi düşüktür.
Kepekli Ekmek: Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Diyabet ve kalp damar hastalıklarını önleyicidir.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI:
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz.
Ekmeğiniz kabarmamışsa maya miktarı olması gerekenden az, bayat ya da tuz fazla gelmiş olabilir. Hamurun sıvısı az veya unu fazla gelmiş olabilir. Oda sıcaklığında olmayan malzeme kullanılmış olabilir. Pişme esnasında ekmeğin ortasının çöktüyse yine fazla su ya da eksik tuz problemi olabilir.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Glutensiz un
Çünkü hamur işlerine karakteristik dokusunu kazandıran glutendir. Una glutenin görevini gören başka maddeler eklenirse glütensiz unu normal un yerine kullanabilirsiniz. İyi bir sonuç elde etmek için glutensiz hamur işleri için hazırlanmış tariflerden yararlanmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri