Yaş ilerledikçe, cilt ve doku elastikiyeti doğal olarak azalır. Bu durum memede yumuşamaya yol açabilir. Hamilelik ve emzirme sırasında meme dokusu genişler ve sıkılık kaybı yaşanabilir. Emzirme sonrası dönemde meme dokusu daha yumuşak hale gelebilir.
Özellikle gebeliğin ilk aylarında meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir ve renkleri daha koyu bir hale gelir. Meme ucunun çevresindeki kahverengi alanın koyulaşması da yine ilk aylarda gerçekleşir. Yanı sıra meme ucunda minik kabarcıklar görülmesi de olasıdır.
Hamilelikte meme ağrıları genellikle gebeliğin 4 ila 7 haftasında hissedilir seviyeye ulaşır. İlk haftalarda gebeler memelerindeki değişimi fark edemese de hamileliğin 5. haftasına ulaşıldığında bu ağrılar artık yaşam kalitesini etkilemeye başlar. Bu ağrıların geçme süresi ise daha çok gebenin kendisine özeldir.
Meme cildi altında damarlar dikkat çekecek hale gelebilir. Göğüs uçları da hamilelik süresi içerisinde büyür, hassaslaşır ve renginde koyulaşma olur. Göğüs uçlarından hamilelik döneminde az miktarda süt gelebilir. Kolostrum şeklinde ifade edilen bu başlangıç sütü, berrak veya sarımsı renkte olur.
GEBELİKTE 3. AY
– Göğüslerde dolgunluk, hassasiyet, göğüs ucunda koyulaşma görülür ve mavi damarlar görünür hale gelir.
İlgili 40 soru bulundu
Yaş ilerledikçe, cilt ve doku elastikiyeti doğal olarak azalır. Bu durum memede yumuşamaya yol açabilir. Hamilelik ve emzirme sırasında meme dokusu genişler ve sıkılık kaybı yaşanabilir. Emzirme sonrası dönemde meme dokusu daha yumuşak hale gelebilir.
Hamilelik belirtileri ilk ne zaman görülmeye başlar? Yorgunluk, mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet gibi erken hamilelik belirtileri yumurtanın döllenmesinden bir hafta sonra başlar.
Anne sütünün yapımı için meme dokusunda görülen ilk değişimler, aslında gebeliğin erken dönemlerinde başlar. Diğer yandan, meme dokusunda süt üretiminin başlaması gebeliğin ancak ortalarında gerçekleşir. Anne sütünün bebeğin temel besin maddesi olarak adlandırılan zengin bir sıvıya dönüşmesi ise doğumdan sonra.
Meme dokusunda hassasiyet gebeliğin ilk belirtilerinden biridir. Genellikle gebeliğin 4-6. haftasında başlar ve ilk üç ayın bitimine kadar devam eder. bağlı göğüs duvarı çapının artışına bağlıdır. Meme derisi gerildikçe kaşıntıya sebep olabilir.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Bu süreçte mide bulantısı, memede hassaslık ve kusma gibi belirtilerle görülen boş gebelikte, hafif kramp veya pelvik ağrı ve vajinada hafif lekelenme veya kanama olabilir. Rahmin ultrasonu ile bakıldığında içinde embriyo bulunmayan, gebelik kesesi adı verilen, içi sıvı dolu boş bir kese görülür.
Hamilelikteki normal hormonal değişimler meme dokusunda büyümeye yol açmaktadır. Hatta hamileliğin erken dönem belirtilerinden biri meme büyümesidir. Hamile kaldıktan sonraki bir ila iki hafta içinde meme dokusu büyümeye başlar. Büyüme doğumdan sonra da devam edebilir ve hamilelik sonrası dönemde kalıcı hale gelebilir.
Ergenlik Döneminde Meme Gelişimi
Önce meme dokusu areola altında tomurcuklanarak büyür. Daha sonra areola genişler ve areola altında meme dokusu büyür ve yağ dokusu artar.
Cilt esnek bir yapıya sahiptir. Hamilelik döneminde büyüyen karın ve memeler ekstra bir esnemeye neden olur ve cilt gerilir. Bu gerilme nedeniyle cilt nem kaybeder ve kaşınma ihtiyacı duyulur. Karnın belirginleştiği 20-23. haftalardan itibaren kaşıntı hissi iyice hissedilmeye başlar ve bu gayet normaldir.
Doğum Sonrası Göbek Çizgisi
Gebeliğin 4. Ayından itibaren oluşmaya başlayan nadirende 1. Ayında oluşmaya başlayan göbek çizgisi Linea Nigra olarak adlandırılır. Kadınların %70 inden fazlasında oluşur.
Ortalama 8–13 yaşlar arasında başlaması olağandır.
Hamileler Nasıl Sütyen Kullanılmalı? Gebelikte hassaslaşan memelerinize rahatsızlık vermemesi için destek kısmı olmayan sutyen kullanmanız gerekmektedir. Sutyeninizin kalın askılı , pamuklu, yumuşak ve esnek olması sizi büyük oranda rahatlatacaktır.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Hamileliğin son döneminde ve emzirme döneminde meme başından süt veya süte benzer akıntıların gelmesi normal olarak kabul edilebilir. Bunun dışındaki bir dönemde meme başından sıvı akıntıların gelmesi normal bir bulgu değildir.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Meme dokusunun % 50-70 oranını yağ dokusu oluşturmaktadır. Yaş ve menopoz gibi hormonsal değişimler memede süt bezlerinin küçülmesine ve yağ dokusunun artışına neden olmaktadır. Yağ dokusunun artışı memeyi daha yumuşak formda olmasına neden olmaktadır.
Dengesizlik kanalların meme ucunu daha güçlü içeri çekmesiyle oluşur. Meme ucu çöküklüğünün bilinen en sık nedeni, geçirilmiş meme enfeksiyonudur. Enfeksiyon süt kanallarında tıkanma ve kısalmaya yol açar. Süt kanallarının kısalması ise meme ucunun çökük veya tamamen içe dönük olmasına sebep verir.
Meme üzerinde veya çevresindeki deri dokusunda değişiklik: büzülme Memenin içerisinde bir kitle olduğu anlamına gelebilir. Kitle, memedeki bağların (lifli doku) kısalmasına, dokunun ve derinin içe doğru çekilmesine ve dolayısıyla büzülme ya da girinti görünümüne neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri