Bu içeceklerin ortak özelliği (ve bırakmana sebep olacak özellik) kafein içermeleridir. Kafein uyarıcı ve idrar söktürücü özellik gösterir. Uyarıcı özelliğiyle kan basıncını ve kalp atım hızını yükselttiği için, hamilelikte önerilmez.
Hamilelikte en çok sorulan sorulardan biri de filtre kahve içilip içilmeyeceğidir. Filtre kahve içerisindeki kafein miktarı 1 fincanda 100 mg'den fazladır. Bu yüzden anne adayları hamilelik sürecinde günde bir fincan filtre kahve içebilirler.
GÜNDE 200 MG'A KADAR KAFEİNİN ZARARSIZDIR
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, hamilelik dönemi boyunca günde 200 mg'a adar alınan kafeinin bebeğe zararı yoktur.
Buna göre hamilelik dönemi boyunca günde 200 mg'a adar alınan kafeinin bebeğe zararı olmadığı düşünülmektedir. Bu oran günde yaklaşık 2 fincana denk gelir. Ama size önerimiz bir bardak kahvenin kafi geleceği yönündedir. Çayda ise kafein miktarı kahvenin yarısı kadardır.
Yapılan araştırmalar hamilelik sırasında günde 300-400 mg'dan daha az alınan kafeinin anne adayı ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu nedenle hamile olmanız kahve içmekten vaz geçmeniz anlamına gelmez.
İlgili 31 soru bulundu
İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) ve diğer birçok kuruluş, günde 200 mg'dan az kafein tüketiminin düşük veya bebeğin anne karnında gelişimi açısından önemli bir risk teşkil etmediğini belirtiyor.
Kahve, çay, kola, ice tea gibi içeceklerde bulunan kafein aslında bir ilaç. Tüketildiği zaman kolayca plasenta yoluyla fetüse ulaşır ve etkilerini gösterir.
Türk kahvesi 65 mg – (bir fincan), Filtre kahve 120 – 270 mg – (1 kupa), Espresso kahve 130 – 200 mg – (bir fincan), Americano kahve 100 mg – (1 kupa)
Bazen kadınlar normalde yemedikleri ya da içmedikleri besinlere de aş erebilirler. Bunlar kola gibi kafeinli içecekler de olabilir. Kolanın kafeinli olmasının yanında gazlı da olması hamilelik döneminde bir risk oluşturur. Dolayısıyla uzmanlar hamilelik döneminde kola içilmesini kesinlikle tavsiye etmezler.
Günde 1-2 fincan kahvenin hiçbir sakıncası yoktur ama gebe kalmaya çalışırken günlük kafein tüketimini 200-250 mg altında tutmak daha uygundur. Amerikan Gebelik Cemiyeti kahve demir ve kalsiyum emilimini azalttığı için gebe kalmaya çalışan kadınların dikkatli bir şekilde tüketmesini önermektedir.
* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
Gün içerisinde iki fincan kahve, bir kutu kola ya da biraz çikolata yediğinizde 300 mg kafein almış olursunuz. Hamilelikte kafein sınırı ise genelde 200 mg olarak belirlenir. Ancak 200 mg, tüketilebilecek en yüksek dozdur.
Ananas süper sağlıklı bir meyve olmasına rağmen, hamile kadınlardan uzak tutulmalıdır. Serviksin yumuşamasına neden olarak erken doğumu uyarabilecek zengin miktarda bromelain enzimi içerir.
Yüksek protein içeriğine sahip olduğundan dolayı hamilelikte ciğer bebeğin alması gereken protein ihtiyacını karşılar ancak ikinci aydan sonra üçüncü ayın evrelerinin ortasına doğru hamilelikte ciğer rahatça tüketilebilir.
Yapılan araştırmalar, standart bir fincan Türk kahvesi (70 ml) içinde ortalama 65 mg kafein olduğunu gösterir.
Hamilelikte cips tüketimi doğacak bebekler için çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Bu nedenle gebeliğiniz boyunca cips tüketiminden uzak durup, alternatif atıştırmalıkları tercih etmelisiniz.
* Konuşma süreleri çok az tutulmalı. Normal kişilerde bile bu çok önemliyken gebelerde daha da titiz olunmalı; gebe olmayanlar günde en fazla 30 dakika konuşma sınırını aşmamaya çalışmalı, gebeler ise sadece çok gerekli durumlarda cep telefonuyla konuşmalı.
En çok önerilen, sol yan yatıştır. Bu durumda, hem bebeğe giden kan akımı artar, hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına gelmez çünkü konforunuzu bozabilir. Sadece, göbeğinizi yana düşürmek yeterlidir.
Sektörün nam salmış markalarına kafa tutan genç Türk Markası TAFT Coffee'de ise bu oran 23164 mg. Kısaca TAFT Coffee açık ara farkla dünyanın en yüksek kafeinli kahvesi.
Kafein Miktarı En Düşük Kahve
Çoğu kafede kafein oranları en düşük kahveler arasında Latte sayılır. Çünkü süt oranı diğer kahvelerden daha fazla.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Serap Güzel, “Meyve, süt ve buz karışımıyla kendi doğal soğuk içeceğinizi yapmanız da sağlıklı bir tercih olacaktır” diyor. Suyun içine limon, tarçın, karanfil veya taze nane, fesleğen, reyhan gibi yeşilliklerle aroma katılması da sıvı alımını kolaylaştırıcı unsurlar arasında yer alıyor.
Hamilelikte Asitli İçecek İçmenin Zararları
Anne ve bebeğin aynı kanı paylaştığı gebelik döneminde; annenin bu içecekleri çok fazla miktarda tüketmesi, bebeğin beynine giden oksijen oranının düşmesine neden olabilir. Bu durum da bebekte olumsuz gelişimlerin olması ihtimali arttıracak bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri