“ Gebelikte hipertansiyonu kontrol altında tutmak ve egzersiz yapmak çok önemlidir. Aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır. Ayrıca çarpıntı da gebelikte çok sık olabilen kalp rahatsızlıklarındandır. Gebelikte anne kan hacminin artması, vücuda rahim ve bebeğin eklenmesi kalbin yükünü arttırmaktadır.
Hamilelik sürecinde anne adayının kalp ritminde bozulmalar meydana gelmesi ve kalp çarpıntısı yaşama ihtimali söz konusudur. Hamileyken kalp çarpıntısı yaşadığınızda mümkün olduğunca istirahat edin ve yüzünüzü soğuk suyla yıkayın.
Hamilelikte oldukça sıktır ve öncesinden herhangi bir kalp sorunu olmayan anne adaylarında kalp hastalıkları uzmanı (kardiyolog) muayenesi (ekg, eko ve bazen Holter gerekir) sıklıkla normal sonuçlanır.
Hamilelikte kalp çarpıntısı nedeni olarak değişen hormon dengeleri ile artan damar içi sıvı hacmi gösterilmektedir. Bunun dışında menstural ve menapoz öncesi dönemlerde ortaya çıkan hormonal değişimler de ani kalp çarpıntısı oluşturabilir.
Kalp atım sayısı dakikada 100'leri geçtiğinde risk başlar. Kalp atış sayısı dakikada 60'ın altına inince de bir anormallik başlar. Özellikle düzensiz kalp vuruşları ile Baygınlık, baş dönmesi, baygınlık, dengesizlik gibi sıkıntılar yaşanır. Ritim bozukluklarını sakın hafife almayın.
İlgili 44 soru bulundu
Zira gribal hastalıklar ve D vitamini eksikliği kalp çarpıntısı nedenlerindendir.
Kalbin hızlı çalışması aynı zamanda bu organdaki kas dokusunun daha fazla oksijene ihtiyaç duyması anlamına gelir. Zaman içerisinde oksijen açlığının belirgin şekilde artması bu hücrelerin ölmesine ve kişide kalp krizi gelişimine neden olabileceği için bilinçli olunmalıdır.
Başı ve gövdesi yaklaşık eşit büyüklüktedir. Kol ve bacakların oluşmaya başladığı da gözlenir. Kalp atışı belirgindir ve dakikada 120 ile 180 arasında olduğu görülebilir ve duyulabilir. Bu haftadan itibaren kandaki progesteron hormonu düzeyi artar ve bu annede bazı değişikliklere yol açar.
Gebelikte demir eksikliği olursa, bebek için artan riskler, erken doğum ve düşük doğum ağırlığıdır. Aynı zamanda doğuma girdiğinizde kansızsanız, doğumdaki kan kaybı, kan naklini gerektirebilir. Bir çalışmada da gebelikte kansızlık, doğum sonu depresyonla ilişkilendirilmiştir.
Kalp atışlarının yavaşlatılması için soğuk bir duş almak, yüzü soğuk su ile yıkamak ya da soğuk su içmek gibi yöntemler tercih edilmelidir. Yüksek nabız problemi olanların beslenmelerine ve egzersizlerine de dikkat etmeleri önerilir.
Tüm erişkin insanlarda en ortalama tansiyon değeri 120/80 mm Hg'dır. Kadınların tansiyonları genelde bu değerden daha düşük seyredebilmektedir. Özellikle hamilelikte 90/60 mmHg değerine kadar düşüşler görülmekte ve normal sınırlarda gebelik tansiyon değer aralığı olarak kabul edilmektedir.
Birçok hasta grubu gibi ritim bozukluğu nedeniyle kalbine pil takılan hastalar da, hamilelik öncesi aynı korkuyu yaşıyor. Ancak yaşadıkları bu korku tamamen yersiz. Çünkü kalbinde pille yaşayan kadınlar hamile kalabiliyor, normal doğum ya da sezaryen ile bebek sahibi olabiliyor.
NST'de fetusun kalp atış hızı dakikada 160 üzerinde olursa fetal taşikardi olur. Annede yüksek ateş, hipertiroidizm, anne ve fetusta kansızlık, bazı ilaçlar, fetusta kalp anomalisi bunun sebebi olabilmektedir. NST'de bebekte taşikardi tespit edilebilmektedir.
Gebelikte en önemli kalp sağlığı sorunlardan bir diğeri ritim bozukluklarıdır. Ritim bozukluğu olanlar ya da hiç olmayan ve gebelikle birlikte ortaya çıkanlar olabilir. Bunlar geçici olabildiği gibi hayati öneme sahip olanları da vardır.
Ispanak: Kalp çarpıntısını önlemek için magnezyum içeren besinler tüketilmelidir. Ispanak da bu besinlerden biridir. Yulaf: Kalp kaslarını rahatlatan yulaf, ritim bozukluğunu tedavi edecek nitelikte. Besinlerinizin yanında 1 kaşık yulaf tüketmeye özen göstermelisiniz.
Kalp ritim bozukluğuna iyi gelen en önemli etkenler arasında egzersiz vardır. Her gün tempolu yürüyüş yapmak kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bunun dışında lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Demir desteği uygulaması; Ek-2'de yer alan rehber içeriği esas alınarak gebeliğin 4. ayının başından (ikinci trimestır) itibaren gebelik süresince altıay ve doğum sonrası üç ay olmak üzere toplam dokuz ay süreyle, elementer demir ihtiva eden uygun demir preparatı kullanılarak yapılacaktır.
D vitamini desteği uygulaması; Ek-3'de yer alan rehber içeriği esas alınarak 12 haftalıktan itibaren gebelik süresince altı ay ve doğum sonrası altı ay olmak üzere toplam 12 ay süreyle, annelere D Vitamini desteği uygulanacaktır.
Demir eksikliğini en aza indirebilmek için kan yapıcı; kırmızı et, yumurta ve kuru baklagiller, pekmez, kuru üzüm gibi besinlerin tüketilmesine önem verilmelidir. Ayrıca C vitamininden zengin meyve ve sebzeler de bağırsaklardan demir emilimini arttıracaklardır.
Genel olarak hamileliğin 6. Haftasında kalp atışları dinlenebilirken bazı hamileliklerde bu süre 7. haftayı da bulabilir. Anne adayına yapılan dopplerultrason ile bebeğin kalp atışları dinlenebilir. Hamilelikte kalp atışları en rahat şekilde 8.haftadan sonra dinlenebilir.
Hamilelik yorgunluğu olarak adlandırılan halsizlik ve yorgunluk hissi, gebeliğin ilk haftalarında yani ilk trimesterde görülmeye başlanır. Hamilelikte yorgunluk, ikinci trimestere gelindiği zaman genellikle hafifler. Ancak hamileliğin üçüncü yani son trimesterinde gebelikte halsizlik tekrar ortaya çıkabilir.
Birçok düzensiz kalp ritmi (aritmiler) taşikardiye sebep olabilir. Taşikardi herhangi bir nedene veya komplikasyona sebep olmasa bile tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliği, inme ve hatta ani kardiyak ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Uykudan Uyanırken Kalp Çarpıntısı Neden Olur? Genellikle fiziksel aktivite, heyecanlanma ve korkma gibi hislerle gündüz vakti ortaya çıkan kalp çarpıntısı, bazı kişilerde uykudan uyanırken de görülür. Bunun sebebi düzensiz beslenme, egzersiz yapmama veya kullanılan ilaçların yan etkisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri