Alacak Devir Hızı Oranı = Kredili Satışlar / Ortalama Ticari Alacaklar formülü ile hesaplanmaktadır.
Alacak devir hızı oranı, net satışların ortalama stoklara bölünmesi ile hesaplanır ve bir dönem içinde alacakların kaç katı kadar satış yapıldığını gösterir. Daha doğru bir hesaplama yapılmak isteniyorsa, net satışların yerine kredili satışların kullanılması gerekir.
Alacak tahsil süresi, ürün ya da hizmet satışı bazlı değil; gün ya da sezon üzerinden hesaplanır. İki tür alacak tahsil süresini hesaplama formülü vardır: Alacak Tahsil Süresi = (Ticari Alacaklar / Toplam Kredili Satış) x Gün Sayısı Alacak Tahsil Süresi = Gün Sayısı / (Toplam Kredili Satış / Ticari Alacaklar)
Bu hesaplama yönteminde satılan ürünlerin yıllık maliyeti, stokların ortalama maliyetine oranlanır. Örneğin, A ürünün ortalama stok seviyesi 1200 ve birim maliyeti 2 ₺; B ürünün ortalama stok seviyesi 600 ve birim maliyeti 6 ₺ olsun. Bu durumda toplam ortalama stok maliyeti; 1200×2+600×6=6000₺ olarak hesaplanır.
Ticari Borçlar Deviz Hızı: Ticari borçlarımın bir dönem içinde kaç defa ödendiğini ifade eder. (Satılan malın Maliyeti +DS Stok- DB Stok) =(Dönem İçi Alışlar) /Ortalama Ticari Borçlar olarak formüle edilebilir. Ticari Borç Ödeme Süresi: Ticari Borç Devir Hızının 365'e bölünmesiyle bulunur.
İlgili 18 soru bulundu
Ticari borç devir hızı bir faaliyet dönemindeki alışların ticari borçlara bölünmesi suretiyle hesaplanır. Ticari borçların yılda kaç defa ödendiğini gösterir. Bu oran ticari alacakların ortalama tahsil süresi ile karşılaştırılarak değerlendirilmelidir.
Bir şirketin aldığı personel sayısı o şirketten ayrılan personel sayısından az ise o şirketin turn-over oranı yükselir. Turn-over oranı basitçe, “Turn-over Oranı = (Toplam İşten Ayrılan Çalışan Sayısı / Ortalama Çalışan Sayısı) x 100” formülü ile hesaplanabilir.
Bu oran işletmenin ticari nitelikli alışlarından doğan borçlarını ortalama kaç gün sonra ödediğini gösterir. Bu oran ticari alacakların ortalama tahsil süresi ile karşılaştırılarak değerlendirilmelidir. Ticari Borçların Ortalama Ödeme Süresi = 365 / Ticari Borçlar Devir Hızı, formülüyle hesaplanır.
Özkaynak Devir Hızı Oranı =
Stok devir hızları ile alacak devir hızı ve borç devir hızının dışındaki devir hızı oranları, yukarıda da belirtildiği gibi devir hızı hesaplanacak değerin ortalamasının net satışlara oranlanması ile bulunmaktadır.
Personel devir hızı, “bir işletmede, belirli bir dönemde işten ayrılanların orta- lama işgören sayısına oranı” olarak ifade edilmektedir. Formülü aşağıdaki gibidir (Tütüncü ve Demir, 2003:149). Ortalama personel sayısı aynı zamanda aylık personel sayılarının toplamının dönem içi ay sayısına bölünmesiyle elde edilir.
Alacak devir hızı, işletmelerin kredili satışlarından doğan ticari alacaklarının ne kadarlık bir süre içerisinde tahsil edildiğini göstermektedir. Alacak Devir Hızı Oranı = Kredili Satışlar / Ortalama Ticari Alacaklar formülü ile hesaplanmaktadır.
Ortalama stokta kalma süresi hesaplanırken yıl içerisindeki gün sayısı 360 olarak ele alınır ve stok devir hızına bölünür. Çıkan sonuç, stokların kaç günde bir yenilendiğini ortaya koyar. Bu hesaplamaya göre stoklar her 36 günde bir yenilenmektedir.
Alacak devir hızının düşük olması yetersiz tahsilat sürecini, kötü kredi politikalarını ya da finansal açıdan uygun veya kredibilitesi olmayan müşteriler olduğunu gösterir. Alacak devir hızının düşük olması durumunda bir şirketin kredi politikalarını gözden geçirmesi gerekir.
Öncelikle dönem başında alınan mal ile dönem içinde alınan mal toplanır. Daha sonra satılan malın maliyeti yukarıda bulunan toplam tutardan çıkarılır. Elde edilen sonuç stok miktarını belirler.
formülüyle hesaplanmaktadır. Alacakların ortalama tahsilat süresi (AOTS) ise; 360 gün/(Formül 1) yoluyla bulunur. “Formül 1”de payda, incelenen dönem sonundaki ticari alacak toplamı ile dönem başı ticari alacak toplamının aritmetik ortalamasıyla elde edilir.
Özsermaye Devir Hızı: İşletmelerin öz sermayesini etkin kullanıp kullanmadığını belirlemeye yardımcı olan bir orandır. Oranın yüksek çıkması; işletmenin öz sermayesini etkin kullandığı veya özsermaye yetersizliği içerisinde olduğu şeklinde değerlendirilebilir.
Likidite oranı da denilen Asit-Test Oranı, Cari Oranı tamamlayan, onu daha anlamlı kılan bir orandır. Bu oran, hazır değerler (para veya paraya kolaylıkla çevrilebilen değerler) ile kısa süreli alacaklar toplamının, kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.
Oranın “1” olması, işletmenin kısa süreli borçlarını her durumda nakit olarak ödeyebileceğini gösterir. Bu kadar yüksek likidite gerekli olmamakla birlikte gelişmiş ülkelerde bu oranın %20-%25'in, sanayi işletmelerinde ise %10-%15'in altına düşmemesi istenir.
Stok Devir Hızı = (Satılan Malların Maliyeti / (Başlangıç Stok Değeri + Dönem Sonu Stok Değeri) / 2) formülü ile bulunabilmektedir.
Stokların işletmeye girişi ve çıkışı arasındaki gün sayısını ifade eder. Başka bir ifadeyle stokların bir yıl içerisinde kaç günde bir yenilendiğini göstermektedir.
İşletmenin kısa vadeli borç ödeme gücünü genel olarak ölçen likidite oranı, cari orandır. Cari oran, cari varlıkların kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle hesaplanmaktadır.
Aktif Devir Hızını şirketin toplam varlıklarını yılda kaç defa döndürdüğü şeklinde yorumlayabiliriz. Bu oran sektörden sektöre değişse de, Aktif Devir Hızı 1,5 olan bir şirket makul miktarda iş yapıyor demektir. 2 ve üzerindeki değerlerin oldukça iyi olduğu söylenebilir.
Sirkülasyon yüzdesi= Periyot boyunca ayrılan personel sayısı/ Periyot başındaki personel sayısı olarak hesaplanır. Yıllık sirkülasyon yüzdesi= 12 ay boyunca ayrılan personel sayısı/ 12 ayın başındaki personel sayısı şeklinde olacaktır.
Yani bir işletmede turnover oranı ne kadar 0'a yakınsa o kadar iyidir. Türkiye İşverenler Sendikası TİSK'in araştırmasına göre ortalama Personel devir oranı %25'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri