Anne adayının anal fissur, hemoroid gibi ağrılı defekasyona ve sonucunda seyrek olarak tuvalete gitmeye neden olan rahatsızlıkları varsa tedavi edilmeli. Tedavi için en iyi çözüm yolu hamilenin kendi çabası ve küçük lavmanlar yapmak. Lavmanlar normal refleks oluşuncaya kadar 2 günde bir tekrarlanabiliyor.
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Hamileyseniz veya hamile kalma ihtimaliniz varsa, bu ilacı kullanmadan önce doktor veya eczacınıza danışınız. , gerekli ise hamilelik sırasında kullanılabilir. Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu farkederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Kabızlığı en hızlı ne giderir? Lif açısından zengin ve posalı meyve, sebze ve tam tahıllar yemek, bol su içmek, egzersiz yapmak, bağırsakları uyarmak için sabahları limonlu ılık su içmek kabızlığı gidermenin doğal yollarındandır.
Hamilelikte kabızlık, değişen hormonal dengeler nedeniyle çok yaygın görülen ve normal karşılanan bir durumdur. Çeşitli önlemlerle hafifletilebilen kabızlık sorunu, beslenmeye dikkat edilmemesi halinde ise hemoroid gibi sorunları beraberinde getirebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Hamilelikte kabızlığa bağlı olarak şiddetli ıkınma bebeğe bir zarar vermez. Ancak ıkınma, karın içi basıncı artırdığından erken doğum riski oluşturur. Ayrıca kabızlık makatta çatlak ve basur oluşmasına da sebep olabilir.
Gebelikte kabızlık genellikle ilk trimesterden itibaren ortaya çıkar ve gebeliğin sonuna kadar devam edebilir. Hormonal değişiklikler ve büyüyen rahmin bağırsaklara baskı yapması kabızlığı artırabilir. Gebelikte kabızlık bebeğe zararlı mıdır? Gebelikte kabızlık genellikle zararsızdır.
Kayısı, erik, incir, armut gibi meyvelerin bağırsakları çalıştırma özelliği diğer meyvelere göre daha fazladır. Bu meyveleri taze olarak iyi yıkayıp kabuklarını soymadan, kuru olarak veya komposto şeklinde de tüketin. Muz, kabuksuz elma, havuç, patates kabızlığı arttırdığından bu dönemde daha seyrek tüketin.
Lif İçeriği Yüksek Besinler Tüketin
Beslenme programınıza taze sebze ve meyveler, kuru baklagiller, kepekli tahıllar gibi kabızlığa iyi gelen yiyecekler ekleyerek, gebelikte kabızlık sorununu en aza indirebilirsiniz.
Ne zaman başlayacağı, kişiden kişiye değişse de, 6 ila 8. haftalar civarı tuvalete daha sık çıkma ihtiyacı hissetmeye başlayabilirsiniz. Hamilelik boyunca sürecek mi?
Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun.
Kabızlık sırasında sırt ağrısı görülebilir. Tipik olarak, sırt ağrısı sırtınızın altından ortasına kadar olacaktır. Bunun nedeni, dışkınızın bağırsaklarınızın alt kısmında sıkışması ve herhangi bir basınç veya gazın sırtınıza baskı yapmasıdır.
Gebelikte laksatif ilaçlar kabızlığın tedavisi için önerilmemektedir çünkü rahim kasılmalarını başlatıp, vücutta su oranında azalmaya sebep olabilirler. Mineral yağları da, besin emilimini azaltacağı için gebelikte alınmamalıdır.
Halsizli kırgınlık için parasetamol kullanabilirsiniz (günde 3-4 tablete kadar alınabilir)
Hamilelikte Kabızlık:
Sabah aç karna kayısı ve gece 1 kasık zeytinyağı içilmesi faydalı olabilir. Bunlara yanıt alınmaz ise Duphalac ya da Osmolak surup sabah 1 aksam1 yemek kaşığı tok ya da aç içilebilir. Şurup yerine Dulcolax kapsül gece 3 tane yatmadan alınabilir.
Bu dönemde hormonlarında etkisi ile bağırsak hareketlerinde azalma ayrıca oluşan bulantı, buna bağlı sıvı azalması ve kuru gıda tüketiminin artmasına bağlı kabızlık, karın şişliği de karın ağrılarına neden olabilir.
Zeytinyağı, sindirim sistemini destekleyebilir. Sindirim enzimlerinin üretimini artırabilir, bağırsak hareketliliğini düzenleyebilir ve kabızlık riskini azaltabilir.
5 haftalık gebelikte gaz sancısı, ishal, mide yanması, mide bulantısı, mide ağrısı yaşanır mı? Gebelikte artan progesteron hormonu vücuttaki düz kasların gevşemesine ve besinlerin daha yavaş sindirilmesine neden olur. Buna bağlı gaz sancısı, şişkinlik, kabızlık gibi şikayetler sık görülür.
Un ve karbonhidrat içeren yiyecekler basit ve sindirimi kolaylaştırır. Ekmek, tost, kraker, pirinç ve makarna bu açıdan sana iyi gelebilecek yiyeceklerdir. Hazır et suları yerine et veya tavuk lifleri ve bazı kök sebzeler içeren sulu et suları tüketmelisin.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Hamilelikte karın ağrısı, genellikle hamileliğin normal bir parçasıdır ve rahimdeki büyüme ve yuvarlak bağların gerilmesiyle ilişkilidir. Rahmin genişlemesi ve bağların esnemesi, karın bölgesinde hafif ağrılar veya kramplar yaşanmasına neden olabilir. Bu ağrılar genellikle uzun sürmez ve şiddetli değildir.
Hamilelik süresince yaşanan; kabızlık, şişkinlik ve karında gaz sorunu kasık ağrılarının en temel sebepleri olarak gösterilebilir.
Yayla çorbası, tarhana çorbası veya içinde tavuk eti de bolca bulunduran tavuk çorbası, Ezo Gelin gibi bulgur ve bakliyattan zengin çorbalar bir bir buçuk kepçe kadar içilebilir. Kırmızı et içerdiği protein tipleri, demir ve vitaminler için gebelik beslenmesinde özel bir önem arz eder.
Çünkü rahim, bebeğe yer açabilmek için büyüdükçe günden güne büyür ve buna bağlı olarak diğer kaslara, organlara baskı yapar. İşte o bölgede hassasiyet ve kasık ağrısı oluşmasının nedeni budur. Hamileliğin bir parçası olan normal düzeydeki kasık, karın ve bel ağrılarının anneye ve bebeğe zararı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri