Gebelikte hangi kanamalar tehlikelidir? Gebelikte ilk trimesterde genellikle yoğun ve kasılmaların eşlik ettiği kanamalar, düşük riski açısından daha anlamlıdır. İlerleyen haftalarda ise hafif lekelenme bile önemli olabilir. Ancak gebelikte her türlü kanama durumunda hekiminizle iletişime geçmeniz en doğru yaklaşımdır.
Çok nadir olsa da hamilelik döneminde adet kanaması bazı anne adaylarında devam eden bir durum olabilir. Gebelik dönemindeki adeti düzenli bir adet döngüsü olarak görmemek gerekir. Kadınlar gebelik dönemi içinde bazı aylarda ya da tüm süreç boyunca 1-2 defa adet kanaması tarzında kanamalar yaşayabilir.
Oldukça kısa süren yerleşme kanaması sağlıklı bireylerde erken hamilelik döneminde gözlenen olağan durumlardan biridir. Adet kanamasına benzer şekilde bazı belirtilerle kendini gösteren bu durum ilk başta adet kanaması ile karıştırılarak hamileliğin anlaşılmasına engel olabilir.
Genellikle çok hafif olan yerleşme kanamasında birkaç saat sürebilen bir lekelenme yaşanabilir. Sadece bir kan lekesi veya pembemsi veya kahverengimsi akıntı olabilir. Adet kanaması 3-8 gün kadar devam eden kırmızı renkli bir kanamadır.
Hamilelikte üstüne görmenin bilimsel adı da yerleşme kanaması olarak bilinir. Bu terim halk arasında üstüne görme olarak kullanılır. Yerleşme kanaması yaşayan kadınlarda gebelik olduğu anlaşılmaz. Tüp bebek tedavisinde başlayan gebeliklerde gebelik testi yapılmadan birkaç gün önce kanama olur.
İlgili 21 soru bulundu
Yerleşme kanaması genellikle gebeliğin erken dönemlerinde, yaklaşık olarak 6 ila 12 gün sonra ortaya çıkar. Yerleşme kanamasının oluşumu, döllenmiş yumurtanın tüplerden rahme doğru hareket etmesiyle başlar.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Gebelik süresi boyunca, hamileliğin her aşamasında kanama riski vardır. Bu kanamalar kahverengi lekelenme şeklinde olabildiği gibi pıhtılı formda da görülebilir. Hamileliğin özellikle ilk üç aylık döneminde daha sık kanama görülebilir.
Bu yerleşme sürecinde, embriyo rahim duvarına yapışır ve rahim içi doku oluşur. Bu oluşan rahim içi doku, plasenta oluşmasını sağlar ve embriyo beslenir. Bu süreçte oluşan küçük miktarda kanama yerleşme kanaması olarak adlandırılır. Yerleşme kanaması, her hamilelikte görülmeyebilir ve çok az miktarda olabilir.
İmplantasyon (üste görme kanaması) kanaması birkaç damla veya en fazla 1 pet kadar, hafif pembe veya kahverengidir. Normal adet kanaması koyu kırmızı renklidir. İmplantasyon kanaması ise 1 gün veya en fazla 2 gün süren siyahımsı, kahverengi en fazla 1 pedlik bir kanamadır.
İlk aylarda kanamalar genellikle bebeğin rahmin içine yerleşirken neden olduğu kanamalardır. Bebek kendine rahim duvarında bir yer açarak oraya yerleşir. İşte bu yerleşme sırasında hafif miktarda yani birkaç damla kan gelebilir. Bu birçok hamilenin yaşadığı bir durumdur ve önemli bir kanama değildir.
İlk üç aylık dönemde (1 ila 12. haftalar arasında) kanama meydana gelebilir ve hamilelik sırasında kanama yaşayan kadınların çoğu sağlıklı bebekler doğurur. Yine de hamilelik sırasında gerçekleşen vajinal kanamaları ciddiye almak gerekir.
Çoğu kadının üstüne görme olarak bildiği implantasyon kanaması, normal adet kanamasından birkaç gün önce meydana gelen ve embriyonun endometriuma tutunması ile ilişkili olarak ortaya çıkan kanamadır. Yerleşme kanaması genellikle pembe renkli, adet kanamasından daha az yoğun, ve ağrısızdır.
Aşırı adet kanaması, progesteron ve östrojen hormonlarındaki dengesizliklerden kaynaklanabilir. Adet döngüsünün bozulması ve ağır kanama bu tür hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir. Rahim anomalileri olan polipler veya miyomlar aşırı adet kanamasına neden olabilir.
Yerleşme kanaması, adet kanamasından farklı olarak çok daha kısa sürede bitebilir. Adet kanaması 4 ile 7 gün arasında sürerken yerleşme kanaması ise 3 saat ile 3 gün arasında gerçekleşmektedir.
Adetleri düzenli olan kadınlarda yerleşme kanaması adet zamanından birkaç gün önceki sürece denk gelir. Kan miktarı daha az, rengi daha koyu ve kanama süresi daha kısadır. Soluk pembe veya soluk kahverengindedir. Çok canlı kırmızı renktedir.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Halk arasında hamilelikte kırmızı kanama olarak tanımlanan durum, aktif kanamaya işaret eder. Hamilelikte kahverengi kanama olarak nitelendirilen durum ise kanama sona erdikten sonra ve kan kuruduktan sonra anne adayının kanamayı fark etmesi durumunda görülür.
Adete göre daha hafif ve kısa süren kanama, Hafif kramplar ya da hiç kramp olmaması, Adettten farklı olarak pıhtı ya da parça içermez.
5 haftalık gebelikte kanama veya lekelenme görülür mü? 5 haftalık hamilelikte az miktarda kanama veya lekelenmeler kesenin tutunma kanamasıdır. Fazla miktarda kanamalar ise düşük tehlikesi içerebilir. Bu nedenle normalin üstünde bir lekelenme görüldüğünde kadın doğum uzmanına başvurulması önemlidir.
Yerleşme kanaması, genellikle hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra (1.5-2 hafta içerisinde) meydana gelir. Bu kanama embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bir belirti olduğu için problem edilecek bir durum değildir.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Hamilelikte İdrar Rengi
Gebelik süresince idrar renginde değişimler görülmesi normaldir. Gebelikte idrar rengi genellikle açık tonlardadır. Su tüketimini artıran gebelerde idrar rengi açılır ve sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilir. Vücudun susuz kaldığı zamanlarda idrar rengi koyulaşır.
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri