Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
Çiğ balığınızı buzdolabı şartlarında tazeliğini koruyarak saklamak için buz dolu bir kap içerisinde olmasını tavsiye ederiz. Bu şekilde ortalama 2 gün boyunca buzdolabında çiğ balığı muhafaza edebilirsiniz.
3 veya 4 aya kadar rahatlıkla kullanabilirsiniz buzluktan çıkardığınız gibi tavanıza güzelce dizin hafif yağ gezdirin ve kızartın.
Hamsi, sardalya gibi küçük balıkların temizlenmeden saklanması uygun olur. Bütün et çeşitlerinde olduğu gibi balıkta da aynı kural vardır. Buzluktan alınıp çözdürülen herhangi bir balık kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Büyük balıkları derin dondurucuya koymadan önce temizleyip iyice yıkamanız gerekir. Kâğıt havluyla kuruladığınız balıkları tek tek streç film ile sararak dondurursanız birbirine yapışmalarını önlemiş olursunuz. Bu şekilde sardığınız balıkları buzdolabı poşeti içine yerleştirerek dondurucuya koyabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
Derin dondurucunun buzlu kısımlarına balıkları yan yatırarak yerleştirmeye özen gösterin. Balığın diriliğini korumak için uygulanan en önemli yöntem, tuzlamadır. Balığı derin dondurucuya koymadan önce mutlaka tuzlayın. Böylece tazeliğini daha uzun süre saklayabilirsiniz.
Soğuk su dolu bir kovaya batırıp çıkarın ve yeniden hızlıca poşetleyip buzluğa kaldırın. Bu işlem balığın üzerinde bir tabaka ince buz oluşmasını sağlayacaktır. İşte o ince buz da balıklarınızın daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur, aklınızda bulunsun.
Temizleyip yıkadığınız balıkları, naylon torbayla birlikte buzluğa atmayın. Bu işlem balıkların hava almasını önler. Bunun yerine temizlediğiniz balıkları streç filme sarın ve buz üzerinde yatırarak saklayın.
Hamsi ile yemek yapacağınız zaman, her biri için hamsileri ayrı şekillerde yıkamanıza gerek yoktur. Hamsi tava veya hamsi kızartması yaptığınızda, aynı şekilde yıkayıp temizlenmeniz yeterlidir. Balıklar küçük olduğundan başka temizleme yöntemleri, parçalamaya neden olabilir.
Temizlenerek dondurulan balıkların taze kalma süresi daha uzundur. Ancak 6-8 aydan fazla dondurucuda kalmayacaksa balığı hiç yıkamadan yani deniz tuzu üzerindeyken, temizlemeden ve bütün halde dondurabilirsiniz. Eğer uskumru veya palamut gibi yağlı bir balıksa temizlemeden bütün halde dondurulması tavsiye edilir.
Küçük balıklarda temizlenerek yıkanmalı ve ardından kurulanarak porsiyonlar halinde buzdolabı poşetinde saklayabileceğiniz gibi dondurucuda kullanılabilir silikon saklama kaplarını kullanarak küçük balıklarınızı saklayarak çözdürdüğünüzde deforme olmasını önlemiş olacaksınız.
Evde ve yaz mevsiminde o akşam yenecek balıklar temizlemeden normal bölmede saklanabilir. Burada unutulmaması gereken nokta balıkları tamamen kapatılabilen cam bir kapla dolaba koymaktır.
Balıkçılar hamsi temizleme yarışması yapıyor. Yeni rekorun sahibi Tekirdağ Çerkezköy'de ve 1 kilo hamsiyi 1 dakika 48 saniyede temizledi.
Başını gövdeden ayırdığınız balığın içini temizlemek için baş parmağınızı kullanabilirsiniz. Baş parmağınızı kuyruğa doğru aşağı kaydırarak tüm organları dışarı atabilirsiniz. Eliniz ile temizlemek zor geldiğinde çay kaşığını kullanabilir, kaşığın ucu ile pratik şekilde temizleyebilirsiniz.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Balığı pişireceğin günden bir önceki gece buzdolabına koy ki yavaşça çözülsün. Bu, balığın tümüyle çözülmesine izin verirken sürekli aynı sıcaklıkta kalmasını da sağlar. Balığın dokusunu ve lezzetini korumanın en iyi yolu, buzdolabında çözülmesine izin vermektir. Balığı buzdolabında çözmek birkaç saat sürer.
Özellikle sıcak havalarda-ortamlarda çok bekletmeden temizleyin ve tuzlu ve soğuk suda yıkayın. Veya soğuk suda yıkadıktan sonra buzlu ve tuzlu suya batırıp 1-2 dk bekletip süzgüye alın. Bir süzgü içerisine alıp buzdolabında suyunun süzülmesini sağlayın.
8) Bayat Balığın Karın Bölgesi Şiştir
Bayat balığın beklemeden dolayı karnı oldukça şiş görünür. Taze balığın karın kısmı temizdir. Bayat balığın karın kısmından dışkı görünebilir. Eğer karnı buruşmuş bir balık gördüyseniz o balık bayattır.
Tuz, esas itibarı ile etin ya da balığın içindeki suyu (nemi) almak suretiyle koruma işlemini gerçekleştiriyor. Aslında saklama yöntemlerinin hepsi şu ortak prensibe dayanıyor: Eğer balığın dokularında bulunan su oranı azaltılabilirse, o zaman, çok sıcak ortamlarda bile enzimlerin faaliyeti tamamen durur.
Pişmiş hamsi kaç gün dayanır? Pişmiş balığın buzdolabında saklama süresi maksimum 1 ya da 2 gündür. Daha uzun süre buzdolabında pişmiş balığı muhafaza etmek hem balığın besin değerlerinin düşmesine sebep olur hem de gıda zehirlenmesine sebep olur. Bu nedenle pişmiş balık buzdolabı ortamında en fazla 1 – 2 gün dayanır.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir.
Artan balık parçalarıyla köfte hazırlamak daha akla yatkın. Balık köftelerini hazırlarken içine yumurta eklemenize gerek yok. Haşlanan balık parçaları nemli olduğu için robottan geçirdiğinizde çabucak toparlanıyor. Normal köftede olduğu gibi isteğe göre içine maydanoz ekleyebilirsiniz.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri