Hamsi, omega 3 ve selenyum bakımından zengindir. Bu sayede kalp hastalığı geliştirme riskini azaltır. Omega 3 yağ asitleri, felç ve kalp krizi riskini azaltmak için tansiyon, kolesterol, iltihaplanma ve trigliserit düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Hamsi, protein bakımından da zengin bir kaynaktır.
Mevsiminde taze taze tüketilen hamsi balığı ile nefis balık sofraları kurabilir, bol limonlu salata ile lezzetini ikiye katlayabilirsiniz. Uzmanların tavsiyelerine uyarak haftada 2 defa balık tüketimi, kalp ve damar sağlığını korumaktadır.
İri halka şeklinde doğradığınız soğanları fırın kabına yerleştirin ve karabiber serpin. Hamsileri yan yana sıralayıp üstüne yine halka şeklinde doğranmış domatesleri yerleştirin. Limon suyu, zeytinyağı ve karabiberi çırpıp balıkların üzerine dökün. 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Hamsi kolayca temizlenebilen balık türlerinden biridir. Temizleme işlemi için sirke kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, yıkayabilirsiniz. İlk olarak hamsinin içini çıkardıktan sonra, sirkeli suya koyarak 10 dakika kadar bekletmeniz, hamsinin daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Bayat balığın beklemeden dolayı karnı oldukça şiş görünür. Taze balığın karın kısmı temizdir. Bayat balığın karın kısmından dışkı görünebilir. Eğer karnı buruşmuş bir balık gördüyseniz o balık bayattır.
Bir tencere içerisine su ve çubuk vanilya koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım da balığın kokusunu içine çeker. Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler.
Hamsinin temizlenmesi için öncelikle, baş kısmının ayrılması gerekir. Bu işlemi elinizle kolayca yapabilirsiniz. El ile başı temizlemek istemediğinizde, bir kesme tahtası üzerine hamsiyi yerleştirin ve bıçakla başını gövdeden ayırın. Hamsi yumuşak yapıya sahip olduğu için el kuvveti ile de kolayca kopabilir.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Küçük bir deniz ürünü olan hamsinin içeriğinde pek çok vitamin bulunmaktadır. Bu vitaminler sayesinde sağlığımıza oldukça yararlı hale gelmiştir. Bu bağlamda hamsinin içerisinde; B2, B12, D, E ve K vitaminleri oldukça fazladır. Bunun yanında B3 gibi vitaminler de barındırmaktadır.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Bünyesindeki yüksek oranda kalsiyum ve fosfat içeriği, eklem ağrıları ve cilt yumuşaklığına iyi gelmektedir. Ayrıca balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Denizlerimizdeki balıklarda cıva miktarının çok düşük olduğunu belirten Gastronomi Uzmanı Dr. İlkay Gök ise tezgahlarda satılan balıklarda cıva riskinin olmadığını, özellikle hamsi ve istavrit gibi küçük balıkların gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini söylüyor.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini yitirmesine neden olur.
Balığın yanında tüketilecek içecekleri alkollü ve alkolsüz içecekler olarak ikiye ayırabiliriz. Alkollü içecekler içerisinde rakı, şarap çeşitleri, bira gibi. Alkolsüz içecekler arasında kola, şalgam, meşrubat, su, sade maden suyu gibi.
Hamsi neden kokar? Ve deniz ürünleri diğer et çeşitlerinden daha hızlı bozulur. O balıksı koku; amonyak, kükürt bileşikleri ve proteinlerdeki aminoasitlerin bozulmasıyla oluşan, amin denilen kimyasallar gibi ayrışan ürünlerden gelir. Bu kimyasalların kokusu balık yenilemeyecek kadar bozulmadan önce ortaya çıkar.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Balıkların sarımsak kokusuna bayıldığı biliniyor. Bu yüzden sarımsak kokulu balık yemleri ile daha çok balık yakalayabilirsiniz.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
Bayat balığın karın kısmı gaz birikimiyle beraber şişkin bir görünüme sahip olur. Pulların görüntüsünde bozulmalar meydana gelir. Bayat balık elle tutulduğunda kasları gevşediği için ikiye katlanıldığı görülür. Bayat balık keskin bir kokuya sahiptir.
Bu acılığı ana kaynağı balığın böbrekleridir ve bunun için de kanının mutlaka bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ve kesinlikle balığın böbrekleri de alınmalı ve balığın eti le kılçıkları ortaya çıkana kadar temizlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri