Hamsi Tava, İngilizce tercümesiyle ''Fried Anchovy'' Türkiye Karadeniz Bölgesi'nin ünlü deniz ürünleri yemeklerinden biri. Günümüzde ise Hamsi Tava tüm Türkiye'de bilinen ve sevilen bir yemek haline ulaştı.
orta boydaki hamsilerin, mısır ununa bulandıktan sonra,trabzon yapımı olması tercih edilir, balık tavasında,bütün tavanın yüzeyini örtecek biçimde dizilmeleri suretiyle,az yağ kullanılarak,harlı ateşte kızartılmalarıyla meydana gelen yemek.
Hamsi paketi tavaya konur ve orta ateşte kızartılır. (Tavaya yağ koymanıza gerek yok) Sonra bir kapak yardımıyla diğer tarafı çevrilir tekrar kızartılır. İki tarafıda kızardıktan sonra servise hazır, yağsız, unsuz, kokusuz, temizlik açısında da kolay bir pişirme yöntemi, afiyet olsun.
Kılçıklarını çıkarıp fileto haline getirin, Güzelce tuzlayın, Kuyrukları ve başları aynı tarafa gelecek şekilde iki hamsiyi birbirine yapıştırın, İkiz hamsilerinizi mısır ununa bulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartın.
İlgili 18 soru bulundu
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Kuru olduklarına emin olduktan sonra bir tabağa alınıp üzerlerine tuz ve mısır unu serpilir. 1 kilo hamsiye ne kadar tuz atılır? Bir çay kaşığı ve daha azı yetecektir.
Ağzının tadını bilenler bu sorunun cevabını da bilirler. Eğer yağlı karadeniz hamsi ise, fırında yenir. Fazla yağlı değilse tavada yenir. Tabi aynı zamanda bu bir tercih meselesidir.
temizlenmiş hamsiler *, ince ve halka halinde kesilmiş soğan, üzerine bir orta boy havuç * ve yine ince halka halinde kesilmiş patatesleri tost misali üst üste yerleştirilir, üzerine tuz, maydonoz ve zeytinyağı eklenerek 30-40 dk arası kısığa yakın ateşte pişirilir... buna hamsi buğulama denir...
Lezzet denilince akla gelen ilk pişirme gereçlerinin başında demir döküm tavalar geliyor desek abartmış olmayız. Bu tavalar yüksek ısıya dayanabiliyor, ısıyı eşit miktarda her yere dağıtıyor. Ağır ağır sebzelerin, etlerin sularını kaybetmeden pişirilmesine yardımcı oluyor.
Hamsi: Yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin olan, içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyan hamsi, yapılan araştırmalara göre ani kalp ölümlerini azaltır.
Bünyesindeki yüksek oranda kalsiyum ve fosfat içeriği, eklem ağrıları ve cilt yumuşaklığına iyi gelmektedir. Ayrıca balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
En çok Karadeniz, Azov Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz'de yaşamaktadır. Süveyş Kanalı, Süveyş Körfezi, Norveç ile Londra arasındaki Avrupa kıyıları, Güney Afrika'da az sayıda bulunur. Estonya ve Saint Helena adasında da görüldüğü kaydedilmiştir.
Hamsi, yerel adıyla "Karadeniz hamsisi" olarak tescillenirken, balık, "vücudunun sırt kısmı siyaha yakın yeşilimsi, karın kısmı gümüşi beyaz ve yan tarafları parlak" şeklinde tarif edildi.
özellikle Karadeniz'de kış aylarında gırgır adı ve- rilen çevirme ağlarıyla av- lanan doğal ürünümüz. Engraulis (yani hamsi) cinsi türler genellikle bütün tropik ve subtropik denizlerde yaşayıp, kıyı kesimlerinde sürüler oluşturuyorlar. Hatta zaman zaman nehir deltalarında da görülebi- liyorlar.
Hamsi tava mısır unsuz yapılır mı? Hamsi tava mısır unsuz hazırlanabilir.
Kilosu 70 ila 80 TL arasında değişiyor.
Samsun'dan Ege'de dahil Türkiye'nin her yerine hamsi gönderiliyor. Karadeniz hamsisi orta boy olur, tombul olur ve lezzetli olur. Ege'deki hamsi iri olur ama saman gibi tadı, tuzu olmaz.
- Tüm hamsileri aynı anda çevirebilmek için tavanın boyutuna göre düz bir kapak kullanarak,kapağı hamsilerin üzerine kapatarak çevirmek gerekiyor. Tüm hamsileri kapağın üzerine alıp, pişmemiş tarafını tavaya koyunuz. Bu sırada tavadaki yağın boşaltılması ve sonradan yeniden üzerine eklenmesi gerekiyor.
Önce balığı kağıt havlu ile kurulayın. Sonrasında bir kap içine tuz, karabiber, zeytinyağı, limon suyundan oluşan bir karışım hazırlayın. Balığı bu karışımda biraz dinlendirin ve sonrasında süzerek ızgaraya alın. Balık böylelikle ızgara tellerine yapışmayacak, hem de daha iyi kızarıp daha lezzetli olacak.
Varsa, ekleyin. Temizlenmiş 600 gr hamsi 1 kg olarak sayılıyor.
Balığın yanında tüketilecek içecekleri alkollü ve alkolsüz içecekler olarak ikiye ayırabiliriz. Alkollü içecekler içerisinde rakı, şarap çeşitleri, bira gibi. Alkolsüz içecekler arasında kola, şalgam, meşrubat, su, sade maden suyu gibi.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri