Hamsi tava, aslında bir balık yemeğinin nasıl sağlıksız besin haline gelebileceğinin kanıtı gibi. Un içeriğiyle karbonhidrat oranı yükselen hamsi tava, yağda kızartıldığı için kalorisi de hayli yüksektir. Bunun yanı sıra yanmış yağların kanserojen etkisini de taşıdığından çok sık tüketilmemelidir.
Hamsi: Yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin olan, içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyan hamsi, yapılan araştırmalara göre ani kalp ölümlerini azaltır.
Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer. Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur. Bu yüzden ya fırında ya buğlama ya da tavada/ızgarada yağsız şekilde pişirmeliyiz.
Diyette ve öğünlerde tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Pişirme yöntemini en sağlıklı şekilde tercih ederseniz, hamsi yerken kilo almazsınız. Hamsi Karadeniz mutfağında tatlıdan tuzluya kadar yer alır. Besin değeri de yüksek bir balık türüdür.
İri halka şeklinde doğradığınız soğanları fırın kabına yerleştirin ve karabiber serpin. Hamsileri yan yana sıralayıp üstüne yine halka şeklinde doğranmış domatesleri yerleştirin. Limon suyu, zeytinyağı ve karabiberi çırpıp balıkların üzerine dökün. 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
İlgili 15 soru bulundu
Ağzının tadını bilenler bu sorunun cevabını da bilirler. Eğer yağlı karadeniz hamsi ise, fırında yenir. Fazla yağlı değilse tavada yenir. Tabi aynı zamanda bu bir tercih meselesidir.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
1 Porsiyon (Orta) Hamsi (Pişmiş) 353,77 kaloridir. Hamsi (Pişmiş) içeriğinde 3,87 Karbonhidrat(g), 43,50 Protein(g), 17,67 yağ(g), 1,42 lif(g), 750,87 Sodyum(mg), 1154,19 potasyum(mg), 230,57 Kalsiyum(mg), 96,56 A Vitamini(ui), 18,75 C Vitamini(mg), 8,62 ve Demir barındırır. Hamsi (Pişmiş) kalorisi ve besin değerleri…
Bir porsiyon hamsi kaç kg? Pişmiş bir porsiyon pişmiş hamsinin 150-200 gram arasında gelmesi beklenir.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Hamsi balığı, diğer besinlerde olduğu gibi ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Hamsi balığının tuz oranı ve sodyum değeri çok yüksektir. Bu durum kan basıncını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden hamsiyi pişirmeden önce bol su ile yıkamak, sodyum oranını düşürebilir.
Uzmanların, koronavirüs döneminde önemine dikkat çektiği D vitamini için en iyi kaynağın balık olduğunu belirten Berik, "Özellikle yağlı balıklar çok iyi kaynaklardır. Bizim yağlı balık diye tanımladığımız kara etli ya da kırmızı etli dediğimiz balıklardır. Hamsi buna çok iyi bir örnektir.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz.
Dr. Karahan, 'Hamsi kalp-damar hastalıklarına karşı korur' diyor. "Omega 3 yağ asitleri, kandaki kötü kolesterol seviyelerini düşürürken az da olsa, HDL-kolesterol denilen iyi kolesterol seviyelerini arttırır (HDL-kolesterol, kandaki kötü kolesterolü temizleyici etki göstererek damarları korur).
Konserve, donmuş, uygun şartlarda muhafaza edilmemiş, bayatlamış ya da kokmaya başlamış bu balıklarda histamin oluşumu artmaktadır. Bu balıkların tüketimi ile birlikte kişide histamin zehirlenmesi ortaya çıkabilmektedir.
Hamsiler una bulanır ve fazla unu çırpılır. Kızartma tavasına sıvı yağ alınır orta ateşte ısıtılır, hamsiler tavaya daire şeklinde dizilir ve kızartılır, altı kızarınca hamsilerin üzerine düz bir tabak konur ayrı bir kaba yağı süzülür ve tava tabağın üzerine doğru ters çevrilir.
Engraulis encrasicolus, Hamsi veya Avrupa hamsisi, Engraulis cinsine bağlı bir balık türüdür.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz.
- Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor. Yağ kızdıktan sonra ocağın altını kapatıp hamsileri tavaya kuyrukları ortada kalacak şekilde diziliyor.
Özellikle vücudun kış aylarında daha çok ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitamini ihtiyacını karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Hamsi kılçığı ile yenilmesi tavsiye edilen küçük balıklar arasındadır. Balık kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için çok önemlidir.
Balığın yanında tüketilecek içecekleri alkollü ve alkolsüz içecekler olarak ikiye ayırabiliriz. Alkollü içecekler içerisinde rakı, şarap çeşitleri, bira gibi. Alkolsüz içecekler arasında kola, şalgam, meşrubat, su, sade maden suyu gibi.
Hamsileri, tabağa koyduğunuz mısır ununa güzelce bulayalım. Tavaya sıvı yağı koyarak fırça yardımı ile her tarafına gelmesini sağlayalım. Balıkları aynı yönde, sıkı bir şekilde dizerek daire oluşturalım ve tavamızı ocağa alarak yüksek ateşte 7-8 dakika pişmeye bırakalım.
2) İç Organlarını Temizleyin
Hamsinin iç organlarını temizlenmesi de bir önceki aşama gibi oldukça pratiktir. Başını gövdeden ayırdığınız balığın içini temizlemek için baş parmağınızı kullanabilirsiniz. Baş parmağınızı kuyruğa doğru aşağı kaydırarak tüm organları dışarı atabilirsiniz.
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri