Cinsel arzuda azalma, sertleşme problemi, halsizlik, saf kas kütlesinin azalması, huzursuzluk veya depresyon gibi klinik belirtiler ile kendisini gösterebilen testosteron eksikliği belirtileri varlığında uzman üroloji hekimlerinden destek alınması önerilir.
Testosteron düzeyi, kandan yapılan bir tetkikle anlaşılır. Sabah 07.00 – 11.00 saatleri testosterona bakmak için en uygun kan alma zamanıdır. Kanda testosteronun değişik şekilleri bulunduğu ve düzeyin pek çok durumdan etkilenebilecek olması nedeniyle, sonucun konusunda uzman bir ürolog tarafından yorumlanması önerilir.
Testosteron eksikliği erkeklerde testislerin yeterli miktarda testosteron üretememesi anlamına gelir. Testosteron eksikliği; kemik gelişimi, kas kütlesi, sperm üretimi, alyuvar yapımı, enerji, saç uzaması, vücut yağı, metabolizma hızı, cinsel dürtü, libido ve ereksiyon olma durumlarını doğrudan etkiler.
Total testosteron testi genellikle sabah erken saatlerde kan örneği alınarak yapılır.
Testosteron hormonu ilaç kullanımının dışında; düzenli egzersiz, dengeli beslenme, ideal vücut ağırlığını korumak, düzenli uyku, sigarayı bırakmak ve stresi kontrol altına almak gibi noktalara dikkat edilerek artırılabiliyor.
İlgili 44 soru bulundu
Erkeklerde yüksek testosteron varlığında genellikle kas kütlesi aşırı artar, erkek tipi kellik oluşur, cilt yağlanır ve akneler oluşur. Ayrıca erektil disfonksiyon ve sperm üretiminde azalma meydana gelebilir.
Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın
Çinko alınımı çinko eksikliği olanlarda testosteronu artırır. Bazı çalışmalar A, C ve E vitaminlerinin testosteron seviyelerinde rol oynayabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak; D vitamini ve çinko testosteron düzeyini artırıcı özelliğe sahiptir.
Testosteron, cilde uygulanan bir jel veya yama, kasa enjeksiyon , yanağa yerleştirilen tablet veya ağızdan alınan tablet olarak kullanılabilir. Testosteronun yaygın yan etkileri arasında akne, ödem ve erkeklerde meme büyümesi yer alır.
Cinsel Gelişim ve Fonksiyon: Erkeklerde cinsel organların gelişimini ve işlevini düzenler. Testosteron, erkeklerde penis ve testislerin gelişimini sağlar. Ayrıca, cinsel dürtü (libido) ve cinsel isteği düzenlemeye yardımcı olur. Sperm Üretimi: Sperm hücrelerinin oluşumunu ve olgunlaşmasını destekler.
19-40 yaş arası erkekler için hesaplanmış free testosteron alt sınırı olarak 70 pg/ml (242.7 pmol/L) önerilmiştir. Total testosteron ölçümü olarak da 300-1000 ng/dl (10-35 nmol/L) arası normal kabul edilmiş ve < 230 ng/ml (8 nmol/L) ise testosteron düşüklüğü vardır veya hipogonadizm vardır olarak kabul edilmiştir.
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur. Yani kas gelişimine olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur.
Testosteron düşüklüğü kısa vadede cinsel istekte azalma, ereksiyon kalitesinde düşme, sperm kalitesinde azalma ve göğüslerde büyüme gibi çeşitli şikayetlere neden olabilir. Zaman içerisinde bu belirtilere saç kaybı, kas yoğunluğunda azalma, güçsüzlük ve yağ oranında artış gibi semptomlar da eklenebilir.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Sonuç olarak bacak/kalça antrenmanlarının faydaları ekstra etkisi olduğu düşünülen testosteron arttırma etkisinden kaynaklanmamaktadır. Ancak bacak/kalça çalışmaları daha kuvvetli bir vücut, daha dengeli bir postür, daha iyi bir performans ve daha estetik bir görünüm için olmazsa olmazdır.
Erkeklik hormonu seviyelerinde herhangi bir problemin mevcut olup olmadığının tespit edilebilmesi için bir üroloji uzmanına danışılmalıdır. Teşhis aşamasında tıbbi geçmiş, fiziksel inceleme, erkeklik hormonu seviyesinin ölçümü, hormon seviyelerinin ölçümü ve hipofiz bezinin kontrolü için MR istenebilir.
Enjeksiyonlar kas içine derin enjeksiyon (şırınga ile) şeklinde uygulanmalıdır (kalça, üst bacak ya da üst kola).
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Ginseng cinsel gücü arttırır. Ginseng'in uzun bir süreden beri, özellikle erkeklerin üretkenliğini, erkeklik hormonu (testesteron) ve sperm miktarını, cinsel gücünü ve dolaşım sistemlerini (özellikle prostat büyümesine karşı) olumlu bir şekilde etkilediği de bilinmektedir.
Özellikle çinko, magnezyum ve B vitamini içeren gıdalar testosteron üretimini destekleyebilir. Düzenli egzersiz yapmak: Aerobik egzersizler ve ağırlık kaldırma gibi direnç antrenmanları, testosteron seviyelerini artırabilir.
Topikal testosteron, mikrofallusun tedavisinde penise uygulanır; özel jel formülasyonlarındaki alkol tahrişe neden olduğu için majistral olarak hazırlanan bir krem kullanılmalıdır.
Steroid yapıdaki hormonlar bezlerle salgılanırlar. Bu hormonlarda da en çok bilinenleri androjen hormonudur. Androjen hormonu diye bilinen hormon her iki cinste de bulunan ve yoğun olarak böbrek üstü kabuğundan salgılanan erkeklik hormonudur. Erkeklik hormonunun ürettiği testosteron saçların dökülmesine neden olur.
Testosteron hormonu kaç olmalı? Normal koşullarda erkeklik hormonu olarak adlandırılan bu hormon, 300-1200 NG/dl gibi bir değer oluşturmalıdır. Kan ölçümleri gerçekleştirilmesi ile birlikte elde edilen değerler bu sınırlar arasında görülürse, normal bir sonuç çıktığı kabul edilir.
Bileşik temel hareketler yapın
Araştırmalar, bench press, deadlift ve squat gibi çok eklemli hareketlerin, leg extension ve triceps kickback gibi tek eklemli hareketlere kıyasla testosteron seviyesini daha fazla artırdığını göstermiştir.
Tayvan'da erkekler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre ekmek, hamur işleri ve tatlılar testosteron düzeylerini azaltmaktadır. Aynı çalışmada testosteron düzeylerini azaltan diğer faktörler şu şekilde sıralanmıştır; dışarıda yemek, süt ürünleri tüketmek ve çok az koyu yeşil yapraklı sebzelerden yemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri