Hamsi ile yemek yapacağınız zaman, her biri için hamsileri ayrı şekillerde yıkamanıza gerek yoktur. Hamsi tava veya hamsi kızartması yaptığınızda, aynı şekilde yıkayıp temizlenmeniz yeterlidir. Balıklar küçük olduğundan başka temizleme yöntemleri, parçalamaya neden olabilir.
Az önce hamsiyi ikiye ayırdınız ve kılçıkları gördünüz. Bir uçtan başlayarak kılçığı kendinize doğru çektiğiniz durumda balığı kılçıktan ayırabilirsiniz. Dilerseniz kılçığını almadan da pişirebilirsiniz tabii bu tamamen damak zevkinize kalmış…
Taze ve hijyenik olmayan balıkların tüketimi, besin zehirlenmesine neden olur.
Hamsinin başı üste gelecek şekilde avucunuzda tutun. Başından koparın ve dikkatlice gövdesine işaret parmağınızı sokarak dikkatlice içini temizleyin. Eğer kılçıklarınıda temizlemek istiyorsanız boyun kısmından dikkatlice kılçığını tutun ve yavaşça çekerek kuyruğuna kadar kılçığını çıkarın. işte bu kadar.
Balığın kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından son derece önemli. Bu nedenle özellikle kemik erimesi sorunu yaşayanların, hamsi gibi küçük balıkları kılçığıyla tüketmesinde fayda var.
İlgili 34 soru bulundu
Bünyesindeki yüksek oranda kalsiyum ve fosfat içeriği, eklem ağrıları ve cilt yumuşaklığına iyi gelmektedir. Ayrıca balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Doktorlar, 2 cm'lik kılçığın bağırsakları delerek, organ ve dokularda sepsisi tetikleyerek hayati tehlike yaratan bir enfeksiyona neden olduğunu belirtti.
Balık, dikkatli tüketilmediği takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle taze tüketilmeyen palamut ve hamsi gibi koyu renk etli balıklar histamin ya da scombroid zehirlenmesine yol açabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uz.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Balıktan kaynaklanan zehirlenmelerde öteki besin zehirlenmelerindeki gibi kusma ve mide bulantısı problemi olabilir. Balık tüketiminden sonra da 2-3 saat içinde bu semptomlar yaşanırsa balık zehirlenmesi durumu meydana gelebilir.
Balık temizlenmeden pişirilmez ve maalesef bu balık temizleme fikri bazılarını balık pişirme fikrinden uzaklaştırabilir. Oysa doğru teknikler uygulandığında balık temizlemek hiç de zor bir iş değildir. Balık temizlerken dikkat edilmesi en önemli nokta; narin bir yapısı olduğu için balığı dağıtmamaya özen göstermektir.
PULLU BALIKLAR
Barbunya, Berlam, Çipura, Gümüş, Hamsi, Hani, Karagöz, Kefal, Kupez, Lipsoz, Mercan, Minekop, Sardalya, Sazan, Somon, Sudak, Turna, Sinarit, Trança balıkları pulludur.
Pulsuz ve küçük balıkların temizlenmesi:
Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve başparmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol suyla iyice yıkayın.
Genellikle 2 - 3 saat içinde ortaya çıkan ve 2 - 3 gün kadar sürebilen bu zehirlenmelere ishal çok eşlik etmemekle beraber nadiren de olsa ishal de görülebilir. En sık görülen belirtileri bulantı, kusma, karın ağrısı olan stafilokok kaynaklı besin zehirmeleri bazen 2 haftaya kadar da sürebiliyor.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Tarım ve Orman Bakanlığı, avlanabilir boy uzunluğu 9 santimetrenin altındakilerin oranında artış olması nedeniyle geçen yıl İstanbul Boğazı ve Karadeniz'in büyük bölümünde hamsi avcılığına geçici süreyle yasak getirmişti.
Omega 3 ve kalsiyum nedeniyle kemik sağlığı için önemli bir kaynak olan hamsi ve istavriti kılçığı ile tüketmek daha yararlı. Balığın içindeki iskelette bulunan kalsiyum kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
Balık kılçığı, problem çözmede kullanılan temel tekniklerden biridir. Balık kılçığı diyagramı, bir problemin olası tüm sebeplerini ve aralarındaki ilişkiyi net bir şekilde belirlemek için kullanılır.
Bu arada kılçık ya da etlerin içindeki kemik parçaları dünya üzerinde istenmeden kazayla en fazla yutulan yabancı cisimler olarak kabul ediliyor” dedi. Balık kılçığı ve benzeri yabancı cisimlerin yutulmasının insan sağlığına zarar verebileceğini, hatta hayati tehlikelere yol açabileceğine vurgu yapan Op.
Boğaza kılçık takılması sırasında yanlış müdahale edildiğinde ölümle bile sonuçlanabiliyor. Balık yerken boğaza kılçık kaçmaması için öncelikle dikkatli olunmasını öneren uzmanlar, kılçık öksürükle çıkmıyorsa mutlaka doktora başvurulması gerektiğini tavsiye ediyor.
ŞUBAT: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Hamsi bu ayda biter. Midye sezonu başlar. Uskumru, lüfer ve palamutun lezzeti düşüşe geçer.
BALIK KANI NASIL TEMİZLENİR? - Öncelikle balığı kanından temizlemek için omurga ile birleştiği noktanın iki parmak geçecek şekilde kuyruğu bıçakla kesin ve çıkarın. - Daha sonra kuyruk kısmını yere bakacak şekilde bir kanca veya iple bağlayıp sallandırın. Böylelikle yavaş yavaş balığın kanının aktığını göreceksiniz.
Balığın eti kadar faydalı olan başka kısımları da var. Bunlar kılçığı, kuyruğı ve gözü olarak sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri