Hamsi kolayca temizlenebilen balık türlerinden biridir. Temizleme işlemi için sirke kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, yıkayabilirsiniz. İlk olarak hamsinin içini çıkardıktan sonra, sirkeli suya koyarak 10 dakika kadar bekletmeniz, hamsinin daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
Başını gövdeden ayırdığınız balığın içini temizlemek için baş parmağınızı kullanabilirsiniz. Baş parmağınızı kuyruğa doğru aşağı kaydırarak tüm organları dışarı atabilirsiniz. Eliniz ile temizlemek zor geldiğinde çay kaşığını kullanabilir, kaşığın ucu ile pratik şekilde temizleyebilirsiniz.
Parçalanmış balık da göze hiç hoş görünmez. Bu bakımdan hamsi de olsa balıkları temizleyip, iyice soğuk suyla yıkayıp ve süzdükten sonra poşetleyip kaldırmak en iyisidir. Torbaların ağzı da iyice kapatılmalıdır. Zira balık derin dondurucuda bile olsa koku yayar.
Hamsinin büyüklüğüne ve sizin ne kadar kılçık sevdiğinize göre tüm kılçığı da ayıklayabilirsiniz tabi ama kılçığında bile besin değeri olduğu için küçük hamsilerin kılçıklarını çıkarmadan hatta açmadan bile pişirebilirsiniz. Büyükleri için açıp temizlemek sizin zamanınıza ve isteğinize kalmış.
Baş kısmını kopartmak istemiyorsanız, doğrudan solungaç kısmından baş parmağınızı geçirerek kuyruğa doğru sıyırma işlemi yapabilirsiniz. Ayıklama işlemi bittikten sonra, balıkları tuzlu suda bekletin. Ardından bol suyla durulayın. Balıklar, tuzlu suda beklediğinde tüm kalıntılardan arındırılır.
İlgili 25 soru bulundu
Hamsili kaygana ile hamsi köfte tercih edilebilecek diğer yemeklerdir. Hamsi ile yemek yapacağınız zaman, her biri için hamsileri ayrı şekillerde yıkamanıza gerek yoktur. Hamsi tava veya hamsi kızartması yaptığınızda, aynı şekilde yıkayıp temizlenmeniz yeterlidir.
Bir tencere içerisine su ve çubuk vanilya koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım da balığın kokusunu içine çeker. Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler.
Hamsiler temizlenir. Sirkeli suda yarım saat bekletilir. Sonra suyu süzülür ve süzgeçte 10 dakika kadar suyunun süzmesi beklenir.
Bünyesindeki yüksek oranda kalsiyum ve fosfat içeriği, eklem ağrıları ve cilt yumuşaklığına iyi gelmektedir. Ayrıca balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir.
Orta Büyüklükte ve Pulsuz Balıklar
Bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir. Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir. Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez.
Hamsi, sardalya gibi küçük balıkların temizlenmeden saklanması uygun olur. Bütün et çeşitlerinde olduğu gibi balıkta da aynı kural vardır. Buzluktan alınıp çözdürülen herhangi bir balık kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Buzdolabında 3 gün, 0 ila 5 derecede 14 gün saklanabilir. Deep-freeze'lerde saklama süreleri; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura, lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay.
7. Sirkeli Suda Bekletmek
Balıklarınızı buzluktan çıkardıktan sonra daha lezzetli hale gelmeleri için bir süre sirkeli suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Böylece balıklarınız daha gergin ve parlak görünecektir.
İri halka şeklinde doğradığınız soğanları fırın kabına yerleştirin ve karabiber serpin. Hamsileri yan yana sıralayıp üstüne yine halka şeklinde doğranmış domatesleri yerleştirin. Limon suyu, zeytinyağı ve karabiberi çırpıp balıkların üzerine dökün. 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Hamsinin başı üste gelecek şekilde avucunuzda tutun. Başından koparın ve dikkatlice gövdesine işaret parmağınızı sokarak dikkatlice içini temizleyin. Eğer kılçıklarınıda temizlemek istiyorsanız boyun kısmından dikkatlice kılçığını tutun ve yavaşça çekerek kuyruğuna kadar kılçığını çıkarın. işte bu kadar.
Tarım ve Orman Bakanlığı, avlanabilir boy uzunluğu 9 santimetrenin altındakilerin oranında artış olması nedeniyle geçen yıl İstanbul Boğazı ve Karadeniz'in büyük bölümünde hamsi avcılığına geçici süreyle yasak getirmişti.
B2, B12, D, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Hamsi besin değeri açısından incelendiğinde en çok B3 vitamini içeren balıklardan biridir.
Bu acılığı ana kaynağı balığın böbrekleridir ve bunun için de kanının mutlaka bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ve kesinlikle balığın böbrekleri de alınmalı ve balığın eti le kılçıkları ortaya çıkana kadar temizlenmelidir.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Hamsilerin başları alınır ve içleri temizlenir. Bol suda yıkanır ve suyu süzülür, tuz atılır.
O balıksı koku; amonyak, kükürt bileşikleri ve proteinlerdeki aminoasitlerin bozulmasıyla oluşan, amin denilen kimyasallar gibi ayrışan ürünlerden gelir. Bu kimyasalların kokusu balık yenilemeyecek kadar bozulmadan önce ortaya çıkar. Yani biraz balıksı kokan balık yenilmeyecek kadar kötü değildir. Ancak uyarıdır.
Ellerinizi limon suyu ya da sirke ile ovalamak balık kokusunu girebileceğiniz en etkili yöntemlerden biridir. Diş macunu: Balıkla işiniz bittikten sonra ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın. Daha sonra küçük bir miktar diş macunu ile ovalayın ve durulayın. Ellerinize sinen kokuyu büyük oranda yok olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri