Bu durumlar için de margarin tercih ediliyor. Margarin, hamurun daha dayanıklı bir yapıda olmasını sağlıyor. Tereyağı yerine margarin, margarin yerine de tereyağı kullandığınız tariflerde bunları mutlaka aklınızın bir köşesinde bulundurun. Oluşacak tat ve kıvam farklılıklarının sebepleri bunlardır.
Yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanabilir miyim? Yağ, yemeklerin yapısını etkilemediğinden dolayı yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanmanızda (sağlık ve lezzet kaygılarından bağımsız olarak) herhangi bir sakınca yoktur.
Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır. Ancak lezzet açısından çorba veya pilavlarda tereyağ+sıvı yağ yarı yarıya kullanılabilir.
Tereyağı; hamur işlerinin içerisinde enfes bir kıvam verici ve bağlayıcı olarak kullanılıyor. Kurabiyelerde, poğaçalarda aradığınız o kıyır kıyır, ağızda dağılan kıvamının sırrı tereyağından geçiyor.
İlgili 25 soru bulundu
Pastahane de ki ustalar bizim kullandığımız margarinleri ve unu kullanmıyorlar. ( biskin, alba) kullanıyorlar. Siz de bu yağları kullanmak isterseniz gross marketlerden teneke ile alabilirsiniz.
Sıvı yağlı poğaça için; derin bir kap içine 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı yoğurt, 1 yumurta akı (sarısı poğaçanın üzeri için) ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Tüm malzemeleri tel çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Daha sonra karışıma 1 paket kabartma tozu ve 3 buçuk su bardağına yakın unu azar azar ekleyin.
125 gr margarin ne kadar sıvı yağ eder? 125 gr margarin yaklaşık 9 yemek kaşığı eder. 125 gram margarin yarım bardak sıvı yağ eder.
Ticari olarak satılan tereyağının en az yüzde 80'i yağ olmalıdır. Kalan yüzdesi ise su ve süt proteinlerinden oluşmalıdır. Margarin ise; yağ, tuz, su ve emülgatörler gibi birkaç ilave bileşenden yapılır. Bitkisel temellidir ve içinde birden fazla bileşen bulunur.
Poğaçaların içerisinde bol miktarda margarin kullanılır. Pastane ve fırın gibi yerlerden alanın açma poğaça ve benzeri unlu mamullerin tamamında yağ ihtiyacının karşılanması için margarinden yararlanılır.
Not: poğaçada bir paket margarin var, margarinli çok da güzel oluyor, ama ben bazen bu poğaçayı yarım margarin, yarım bardak sıvı yağ ile yapıyorum. Tercih sizin… 4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
Öncelikle yumurtaların akını ayırıp geniş bir kaba koyuyoruz. Sonra süt ve yağı ekliyoruz . Sonra eritilmiş margarini yavaş yavaş ekleyip kabartma tozu ve tuzu ekliyoruz ve çırpıcı ile çırpıyoruz. Sonra yavaş yavaş unu ekliyoruz ve yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
Haşlanacak makarnanın miktarına göre, 8-10 misli su kullanılır. Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir.
Zeytinyağı Tatlı ve yemek tariflerinde rahatlıkla kullanabileceğiniz zeytinyağı, kimi çevrelerce kalp-damar sağlığı açısından da tereyağından daha sağlıklı bir alternatif olarak gösteriliyor.
Çeşnili tereyağı için; oda sıcaklığındaki 150 gr tereyağı bir kap içine koyun. Üzerine küçük 1 diş rendelenmiş sarımsak ekleyin. Daha sonra karışıma 2 tutam ince ince doğranmış dereotu, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kuru kekik ve damak tadınıza göre tuz ekleyip, iyice karıştırın.
Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir. Bu yağ türleri, doymuş yağların yerine kullanıldığında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), başka deyişle “kötü” kolesterolün düşürmeye yardımcı olur.
Her iki yağı birlikte kullanmak da mümkün. Bazı kurabiye tariflerinde lezzetini hafifletmek ve kıvamını daha yumuşak hale getirmek için sıvı yağ, ağızda dağılan bir yapı oluşturmak için ise tereyağı birlikte kullanılır.
Tereyağı, her ne kadar günümüzde marketlerden alabilsek de evde de yapılan bir ürün olma özelliği taşır. Öteki yandan margarin evde yapılabilen bir ürün değildir. İçinde birçok bileşen bulunduğu için sanayileşmiş bir üründür ve bitkisel temellidir. Bu açıdan tereyağından ayrılır.
1 çay bardağı zeytinyağı 125 ml'dir.
Kurabiye yaparken hangi yağ kullanılmalı
Özellikle tadı güzel olan bir tereyağ kurabiyenizin hem kıvamını, hem tadını olumlu yönde etkiler. Margarin de kullanabilirsiniz ama ben mutfağıma margarin sokmuyorum. Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Yine mayalı bir poğaça hamuru hazırlarken tuzu ilk aşamada içerisine ilave etmemeye özen gösterin. Aksi takdirde hamurunuz sertleşir, dilediğiniz kıvama gelmez ve kabarmaz. Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında mayalandırın. Mayaladığınız ortamın çok soğuk ya da sıcak olmamasına özen gösterin.
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir.
Poğaçayı katı yağla yapmak zorunda değiliz. Genellikle poğaça tarifleri aşırı miktarda margarin -tereyağı içeriyor. Yumuşacık , ağızda dağılan, lezzetli ve sağlığımızı tehdit etmeyen poğaçaları zeytinyağı, yoğurt ve yumurta ile hazırlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri