Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği sadece pirinç ile pişirilmesi. İçine nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericilerin konmamasıdır. Kısa süreli fırınlanıp, bol fındıkla yenmesidir. Tabii ki her yemeğin yöre yöre değişmesi gibi bu sütlaç da yapılırken yöre yöre değişir.
Hamsiköy Sütlacı'nın üretiminde yaklaşık olarak “1 litre çiğ inek sütü, 60 gram pirinç, 70 gram şeker ve yarım çay kaşığı tuz” kullanılmalıdır. Belirtilen oranlar birbiriyle paralel olarak değişim göstermektedir.
Tamamen doğal süt, naturel ortam, organik tabii ortam ve havasıyla suyuyla enfes manzarasıyla Hamsiköy, gidilip, görülmesi ve nostaljinin yaşanması gereken bir yer.
Toprak kaselere sütlacı eşit olarak paylaştırın. Kâseleri fırın tepsisine yerleştirip tepsinin yarısına gelecek şekilde su ilave edin. 250 derece (önceden ısıtmanıza gerek yok) Sütlaçların üstü kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra üzerine bol fındık ilave ederek servis edebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür.
Sade Hamsiköy Sütlacı
(Cam kase ücreti 5 TL'dir. Ürün fiyatına dahil edilmiştir.)
Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği sadece pirinç ile pişirilmesi. İçine nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericilerin konmamasıdır. Kısa süreli fırınlanıp, bol fındıkla yenmesidir. Tabii ki her yemeğin yöre yöre değişmesi gibi bu sütlaç da yapılırken yöre yöre değişir.
Ustamızın söylediğine göre; Gerçek Hamsiköy sütlacı un, yumurta ve nişasta içermezmiş.
Püf noktaları Tarifte nişasta veya pirinç unu gibi kıvam artırıcı bir malzeme kullanılmadığından, sütlacın yavaş yavaş pişirilmesi ve kıvamını bulmasını beklemelisiniz. Hamsiköy sütlacı bol fındık serpilerek servis edilir.
Zigana dağlarının eteklerin de kurulu Hamsiköy 1300 rakım yüksekliğe sahiptir. Adının manası ise 5 köy anlamına gelmektedir. Mübadele yıllarında burada yaşayan rum halk gidince Hamsiköy boş kalmıştır.
Ama Hamsiköy sütlacı yemek için illa Hamsiköy'e gelmeniz gerekmiyor. Trabzon merkeze her gün buradan kalkan araçlar sütlaç götürüyor. Birçok yerde Hamsiköy sütlacı bulabilirsiniz. Ayasofya'ya yakınlarındaki Uğur Usta'nın hem Hamsiköy'de hem de burada şubesi bulunuyor.
2, 5 bardak suyla 1 çay bardağı pirinci pişinceye kadar haşlıyoruz. Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Altı kapatılan sütlaca limon kabuğu rendesi, vanilya ile muskat rendesi eklenir. Servis kaplarına paylaştırılır, soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılır. Üzerine tarçın ve Hindistan cevizi serpilerek servis edilir.
Adını Maçka'nın en yüksek rakımlı köyünden alan, günlük taze sütün tam 4 saat kaynaması ve fırınlanması ile ortaya çıkan Hamsiköy Fırın Sütlacı, Fatih Karadeniz Pidecisi tarafından orijinal tadında lezzet tutkunlarına sunuluyor.
Sütlacınızı hazırlarken hem kıvamının çok daha kolay tutması için hem de üzerinin nar gibi kızarması için pişirme aşamasındayken içerisine yumurta sarısı ilave edebilirsiniz.
2 tatlı kaşığı zerdeçal (Zerdeçal sarı rengini verecek.)
Pirinci 2 su bardağı su ile haşlayınız ve üzerine süt ve şekeri ekleyin. Hazırladığınız nişastalı karışımı ve tereyağı da ekleyip kaynayıncaya kadar çırpıcı ile sürekli karıştırın. Kaynadıktan 2-3 dakika sonra altını kapatın.
Hamsiköy Trabzon İli'nin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir.
Sütlaç 1570'de ise, dönemin ünlü aşçısı Bartolomeo Scappi'nin hazırladığı ve Papa V. Pius'un verdiği bir ziyafetin üçüncü yemeği olarak, üzerine şeker ve tarçın serpilmiş Türk usulü sütlü pirinç11 şeklinde sunulmuştur.
Sütlaç yaparken en iyi sonucu almak için püf noktası olarak kırık pirinç kullanılır. Bunun nedeni hem pirinçler daha çabuk piştiği için hem de nişastasını çabuk saldığı için tercih edilir. Eğer evinizde kırık pirinç yoksa klasik pirinç de kullanabilirsiniz.
Adım: Kaseler, fırın tepsisine yerleştirilir ve tepsiye yaklaşık bir parmak kalınlığında sıcak su doldurulur. Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir.
Kabak sütlüsü, malez veya kabak sütlacı, kabak, süt ve undan yapılan bir tatlı çeşididir. Kabak sütlüsü genellikle Rize, Sakarya ve Bayburt illerinde üretilmektedir.
Tencereye az yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinci koyup sıcak suyu ekleyin ve 10 dakika haşlayın. Pirinçler yumuşayıp haşlandıktan sonra üzerine süt ilave edin. Üzerine bir bardak şeker ekleyin. Toplamda 30 -35 dakika kaynadıktan sonra pişmiş olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri