Serbest fonlar, yatırım fonları kategorisinde yer alan ve sadece nitelikli yatırımcıların yatırım yapabildiği menkul kıymet fonlarıdır. Serbest fonlar isminden de anlaşılacağı üzere, portföyünde bulunabilecek yatırım araçları ve yönetim stratejileri bakımından herhangi bir kısıtlamaya tabi değildirler.
* Sadece Nitelikli Yatırımcılar içindir. Nitelikli Yatırımcılar, en az 1 milyon TL tutarında Türk ve/veya yabancı para ve sermaye piyasası aracına sahip olan gerçek ve tüzel kişilerdir.
Bu fonlar, diğer yatırım fonlarından farklı olarak herhangi bir karşılaştırma ölçütü kullanmadan ve piyasa getirisinden bağımsız olarak mutlak getiri sağlamayı amaçlayan yatırım stratejileri uygulamakta olup, bu amaca uygun olarak başta türev araçlar olmak üzere çeşitli yatırım araçları kullanmaktadırlar.
Bu fonlar yüksek riskli olmasının yanı sıra yatırımcılara yüksek getiri potansiyeli sunar. Bu nedenle SPK tarafından belirlenen kurallara göre serbest fonun yatırımcı grubu sadece nitelikli yatırımcılar olarak sınırlandırılmıştır.
Yatırım Fonları için;
23.12.2020 - 30.06.2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Düzenleme kapsamında; (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile ünvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara sıfır stopaj uygulanacaktır.
Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı “0'' olarak uygulanmaktadır ancak fon gelirleri kurumlar vergisi kapsamında beyan edilir ve kurumlar vergisine tabidir.
Fon, hiçbir şekilde faiz geliri elde etmeyi amaçlamamaktadır.
Portföydeki hisselerin ya da tahvillerin değerleri ortalama olarak artmışsa, fonun fiyatı yükselir. Portföy yöneticisi, fonun portföyünde yer alan ve değeri artan finansal araçları satarak kar elde eder ve bu da fonun hanesine artı olarak yazılır.
Anapara koruma amaçlı fonlar, farklı bir tabirle ifade edilecek olunursa kaybetmeme garantisi olan fonlardır. Yatırım fonlarının katılma belgeleri, fonları oluşturan ve yöneten bankalar tarafından hazırlanır. Hazırlanan fonların getirisinin bağlandığı yerler de belirtilir.
spk'nın hedge fund'u tanımlandırırken kullandığı isim. bu fonlarda risk seviyesi yüksek olduğu için(akıllara finance 101'in ilk dersi gelsin, riskin olduğu yerde, getiri de yüksektir.) sadece nitelikli yatırımcı olarak tanımlandırılmış gerçek ve tüzel kişiler bu fonları alabilirler.
Fon, ilgili tebliğin nitelikli yatırımcılara satışına ilişkin hükümleri çerçevesinde nitelikli yatırımcılara satılacak serbest fon statüsündedir.
Türkiye'de kurulu GSYF'ler, son iki yılda yüzde 221 bileşik büyüme ile 16.5 milyar TL'ye ulaştı. Sadece 2020'den 2021'e bir yıllık büyüme yüzde 410 olarak gerçekleşti. Aynı zamanda 2020 yılsonu itibarıyla toplam GSYF sayısı 18 iken, 2022 yılına gelindiğinde bu sayı 155'e çıktı.
Serbest fonlar, yatırım fonları kategorisinde yer alan ve sadece nitelikli yatırımcıların yatırım yapabildiği menkul kıymet fonlarıdır. Serbest fonlar isminden de anlaşılacağı üzere, portföyünde bulunabilecek yatırım araçları ve yönetim stratejileri bakımından herhangi bir kısıtlamaya tabi değildirler.
Özetle; Merkez Bankası'nın faiz kararları özellikle iki fon türünün performansını belirleyen en önemli etkendir: Para piyasası fonları (likit fonlar) ve borçlanma araçları fonları. Piyasa faizinin artması likit fonların fiyatını/getirisini arttırır; borçlanma araçlarının fiyatını/getirisini düşürür.
Portföyünün tamamı devamlı olarak, kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile diğer faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonlara yatırım yapmak istiyorsanız bu fonlardır.
İlk olarak fon sahip olduğu menkul kıymetlerden kar payı ve/veya faiz geliri elde eder. Fon elde ettiği bütün gelirini fon portföy değerine yansıtır. Fonun sahip olduğu menkul kıymetlerin fiyatı artabilir. Eğer fon fiyatı yükselen bu menkul kıymeti satarsa sermaye kazancı elde eder.
Genel olarak bakıldığında, piyasaların açık olduğu günlerde saat 13:30'a kadar verilen fon alış satış talimatları, takip eden ilk hesaplamada bulunacak fiyat üzerinden yerine getirilir. Bu durum bazı fonlarda saat 12:00, bazılarında saat 13:15 ya da 13:00 olabilmektedir.
Yurtdışında temettü ödeyen fonlar bulunsa da ülkemizdeki sermaye piyasası mevzuatında fonların temettü ödemesine dair bir düzenleme bulunmuyor.
2024'te kesinlikle yüzde 50 borsada hisse, yüzde 30 Devlet Tahvili, yüzde 10 Eurobond ve yüzde 15 civarında döviz ve altın bazlı yatırımlar düşünülebilir. 2023 yılının en önemli konusu hatırlanacağı üzere majör merkez bankalarının sıkılaşma döngüsüydü.
Evet. Türkiye'de faaliyet gösteren kredi kuruluşlarının yurt içi şubelerindeki resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki mevduat ve katılım fonları (tasarruf mevduatı, ticari kuruluşlar mevduatı ve diğer kuruluşlar mevduatı) sigorta kapsamındadır.
Temel olarak fonlarda alım/satım kazancı üzerinden %10 stopaj alınıyor ve satış işlemi gerçekleştikten sonra eğer kazanç varsa %10 düşülerek hesabınıza tutar yatırılıyor. Tabi bazı fonlarda muafiyet ve istisna mevcut. Örneğin Hisse senedi yoğun fonlarda stopaj oranı %0 dolayısıyla kazanç üzerinden bir vergi alınmıyor.
Beyana tabi değildir.
şirket ve yatırım fonlarının gelirleri %0 oranında stopaja tabidir. ettikleri kazançlar %10 oranında stopaja tabidir. dayalı kontratlardan sağlanan kazançlarda stopaj oranı %0'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri