4. ay demir ilacı başlanıp 12 aya kadar devam edilmeli!!! 1 yaş sonrası ise tahlil yapıp doktorunuzun tavsiyesi ile 2 yaşa kadar devam edilebilir.
Demir hapı mutlaka hekim kontrolünde ve hekimin önerdiği süre boyunca kullanılmalıdır. Adet kanaması ile gebelik gibi durumlar dışında demir hapları 6 aydan fazla kullanılmamalıdır.
Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir. Demir ilaçları doktor önderliğinde kullanılmalı ve yine doktora danışılmadan bırakılmamalıdır.
Buna göre miadında doğan bebeklere 4 aydan sonra, 1 mg/kg/gün dozunda; prematüre ve 2500 g altında doğan bebeklere 2 aydan sonra 2 mg/kg/gün dozunda elementer demir içeren damlalar başlanarak, 1 yaşına kadar demir profilaksisine devam edilmesi önerilmektedir.
7-12 aylık bebeklerin günlük demir ihtiyacı 11 miligramdır. 1-3 yaş arası çocukların günlük demir ihiyacı 7 miligramdır. 4-8 yaş arası çocuklarda 10 miligramken 9-13 yaş arasında 8 miligramdır. Ergenlik çağındaki erkek çocukların günlük 11 miligram demir alması gerekirken kızlarda bu miktar 15 miligramdır.
İlgili 21 soru bulundu
"Kansızlığın önlenmesi ve tedavisinde demir preparatları sıkça kullanılır. Bu preparatlar rengarenk olduğu için çocukların dikkatini çeker. Demirin emilimi çok hızlıdır. Yüksek dozda alındığında hızla emilerek dolaşımda serbest halde bulunur ve bütün dokularda özellikle karaciğerde birikerek hücre ölümüne yol açabilir.
Yeni doğanlardaa: 1 damla/kg/gün (Günlük doz kilogram başına 1 damladır.) 1 yaşına kadar olanlarda: Günde 5 damla ile başlanır. Bölünmüş dozlar halinde günde 20 damla doza çıkarılır. 1-12 yaş arasındaki çocuklarda : Günde 1-2 defa 20 damla (50-100 mg).
Sevgili anne ve babalar bildiğiniz gibi Sağlık Bakanlığı bebeğiniz 4.5 aylık olduğunda rutin olarak Demir Damlası başlıyor.
D vitamini kalsiyum, fosfor metabolizması ve kemik mineralizasyonu için gerekli olan bir vitamindir. Demir ise hücrelere oksijen taşınması, hücrelerin çalışması için gerekli enerjinin sentezlenmesi, bağışıklık sistemi ve bilişsel performans için gerekli olan bir mineraldir.
Demir damlası kullanımı için çocuğun aç olması gerekir ve genellikle günde iki kez öğün aralarında verilir. Süt ve süt içeren gıdalarla birlikte demir damlası kullanımı önerilmez. Bunun için en az yarım saat geçmiş olması önemlidir. C vitamini içeren içecek ve yiyecekler ile de demir emilimi desteklenebilir.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
DEMİR İLACI YEMEKLERDEN BİR SAAT ÖNCE ALINMALI
"Örneğin hap şeklinde düzenli demir tedavisi yapılan hastanın, kan değerleri normale döndükten sonra da depoların dolabilmesi için bu tedaviye en az 4 - 6 ay devam etmesi gerekir " diyen Prof.
Kan hücreleri azaldığında dokulara taşınan oksijen de azalacağından çocuk halsizleşir. Ancak tedavi edilmediği takdirde zihinsel fonksiyonları etkileyebilir. Demir eksikliği olanlarda mental ve motor (zihinsel ve hareket) gelişim skorları daha düşük olur, dikkat eksikliği daha sık görülür.
Amacımız kansızlığı düzeltmek değil depoları dolu tutup kan değerlerinin düşmesini engellemek. 4. ay demir ilacı başlanıp 12 aya kadar devam edilmeli!!! 1 yaş sonrası ise tahlil yapıp doktorunuzun tavsiyesi ile 2 yaşa kadar devam edilebilir.
Doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görü- len demir eksikliği gebelikle birlikte ağırlaşmakta, sonuç ola- rak yenidoğanlar düşük demir düzeyleri ile hayata başlamak- tadır. Bu olumsuzluğu engellemek için ülkemizde dört ayını doldurmuş bebeklere koruyucu demir tedavisi başlanmaktadır.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Ahmet Özen, “Hayatın ilk haftasından itibaren beslenme tarzı ne olursa olsun (Formüla veya anne sütü fark etmez) tüm bebeklere en az bir yaşına kadar, tercihen 3 yaşına kadar 400 ünite/gün D vitamini (günde 3 damla D vitamini) uygulanmalıdır.” diyerek D vitamininin önemini vurguluyor.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
Sağlıklı bireyler için de destekleyici bir besin
Keçi boynuzu, A vitamini, B, B2, B3 vitaminleri ve D vitamini içeriği ile çok güçlü bir besindir. Aynı zamanda yüksek çinko içerir. Keçi boynuzu pekmezinin sağlıklı kişiler için de koruyucu ve destekleyici besin olarak kullanılması tavsiye edilir.
Demir tadi ve kokusu hakim. Ayrica profilaktik kullanimda kiloya 1 mg kullanilmasi gerekiyor ve bu damlanin 20 damlasi 8 mg iceriyor. Bu da 4 aylik bir bebek icin en az 15 damla vermeyi gerektiriyor ki, tadi da hos olmadigi icin miktar arttikca cocuga vermek zorlasiyor.
Tedavide ağızdan alınacak damla veya şurup şeklinde demir içeren ilaçlar verilir. İlaçlar genellikle günde iki kez ve tercihen çocuk aç iken, öğün aralarında verilir. Süt ve süt içeren gıdalarla birlikte verilmez, en az yarım saat geçmiş olmalıdır.
Sağlık Bakanlığı bu konuda oldukça etkin takip planlamıştır ve bunu yürütmektedir. Demir tedavisinin yan etkilerinin de olduğu unutulmamalıdır. Bulantı, kusma, kabızlık, karın ağrısı, ishal, idrar, diş ve kakanın boyanması, enfeksiyonlara yatkınlık gibi yan etkileri mevcuttur.
Tedavide ağızdan alınacak damla veya şurup şeklinde demir içeren ilaçlar verilir. İlaçlar genellikle günde iki kez ve tercihen çocuk aç iken, öğün aralarında verilir. Süt ve süt içeren gıdalarla birlikte verilmez, en az yarım saat geçmiş olmalıdır.
Değişik yaş grupları: Çocuklarda kullanımı: Yeni doğanlarda :1 damla/kg/gün (Günlük doz kilogram başına 1 damladır.) 1 yaşına kadar olanlarda :Günde 5 damla ile başlanır.
Ferittin düzeyi normal olan bebeğe klinik bulgusu yok ise demir takviyesi yapılmasına gerek yoktur. Dışarıdan verilen demir, anne sütündeki demirin verimli emilimine engel olur mu? Dışarıdan demir takviyesi yapılması anne sütündeki demir emilimini etkilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri