Üretiminde mısır ya da şeker pancarı şekeri kullanılan beyaz sirke %5 asetik asit içeren bir sirke çeşididir. Fermantasyon işlemi sonucu elde edilen beyaz sirke yapımı oldukça kolaydır. Evde beyaz sirke yapımı için sirke anası denilen bir yapıya ihtiyaç vardır. Ev şartlarında sirke yapmak için emek ve sabır gerekir.
Renkleri dışında beyaz ve elma sirkesi arasında birkaç fark vardır. Elma sirkesi, %5-6 arasında asetik asit içerir. Ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 asetik asit içerir ve tahılın fermantasyonundan elde edilir.
Genellikle % 4-7 asetik asit ve % 94-95 su içeren şeffaf çözeltiye beyaz sirke denilmektedir. Bazı beyaz sirke türlerinde asetik asit farklı oranda olabilir. Bunun nedeni endüstriyel amaçlı olmasıdır.
Diğer bir adı da “sirke ruhu” olan, beyaz sirke adını saydamlığından almıştır. İngilizce'de beyaz sirkenin diğer adı tam bu yüzden 'damıtık sirke' olarak ifade edilmektedir. Bunun dışında, işlemlerden geçirilen ve endüstriyel olan beyaz sirke, aynı zamanda doğal bir ürün olarak kabul edilmektedir.
Beyaz sirke %4-7 asetik asit ve %93-96 sudan oluşan renksiz bir çözeltidir. Endüstriyel amaçlı olan sirkelerde %20'ye kadar asetik asit olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
Beyaz şarap sirkesi de şaraptan elde edildiği için helal mi haram mı konusunda ikiye ayırmıştır. Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur.
Sirke ve limon suyu, benzer bir asidik kaliteye sahip olduklarından, birçok tarifte birbirinin yerine kullanılabilir.
Evde bulunan eşyaların temizliği de dâhil olmak üzere hemen hemen her alanda etkili olan ve sağlığa faydaları ile ön plana çıkan Torku Beyaz Sirke' yi, tuvalet ve lavabo temizliği dahil genel temizliğinizde etkili ve doğal dezenfektan özelliği ile güvenle kullanabilirsiniz.
Temizlik malzemesi olarak tercih edilen sirke çeşitleri, günümüzde de popülerliğini korumaya devam ediyor. Beyaz sirke ekonomik yapısıyla da öne çıkıyor. Ucuz olmasıyla beraber insan sağlığına zararlı madde içermeyen bu ürünü güvenle kullanabilirsiniz.
Alkol İçermez. Beyaz şarap sirkesi, üzümden üretilen beyaz şarabın fermantasyonu sonucunda elde edilen açık sarı rengindeki sirkedir. Fermantasyon işlemi sırasında, hava ile temas eden kırmızı şarabın içindeki alkol oksitlenir ve mayaların da katkısıyla asetik asite dönüşür.
Galle Sirke Beyaz 2000 Gr - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Bulaşık parlatıcı, sudaki kirecin bulaşıklar üzerinde bıraktığı lekelerin engellenmesini, bulaşıkların üzerinde tortu kalmamasını sağlar. En önemlisi de, parlatıcı, bulaşıklarınızı cam aşınmasına karşı korur. Oysa, sirke bu işlevleri yerine getiremez. Üstelik sirkenin makineye zararları oldukça fazladır.
Beyaz sirke şeker pancarı, mısır, yada şeker kamışı gibi içeriğinde şeker bulunan ziraat ürünlerinden doğal fermantasyon ile elde edilir. Balzamik ve kırmızı şarap sirkesi üzümün, mayalanmasından sonra birçok sağlıklı işlemden geçirilerek elde edilir. Elma sirkesi ise bilindiği gibi elmadan yapılır.
Tamamen organik olan sirkelerin yaklaşık bir yıl fermantasyon yöntemi kullanılarak bekletildikten sonra kullanıma hazır hale getirildiğini vurgulayan Ayazer, “Alıç, elma, enginar, nar, limon, böğürtlen, üzüm ve gilaburu olmak üzere 8 çeşit doğal sirkemiz bulunuyor. Bu sirkelerin her birinin kendine has özellikleri var.
Üzüm sirkesi, elma sirkesi ile birlikte evlerimizde en sık kullandığımız sirkelerden bir tanesidir. Harika bir antioksidan kaynağı olan üzüm sirkesi, aynı zamanda kemik sağlığını destekler. Gelişim çağındaki çocukların ve gençlerin kemik gelişimini destekler ve boy uzamasına olumlu katkı sağlar.
Bu nedenle de cevreye zarar vermez. Beyaz sirke ile temizlik yaparken dezenfekte eder, koku giderir, kireç çözer ve doğal bir şekilde temizlersiniz.
Beyaz sirke saç bakımı konusunda da şaşırtıcı derecede etkilidir. Beyaz sirke saça zarar verir mi? Zararından ziyade saça fazlasıyla yararı dokunabilen beyaz sirkeyi, doğal saç kremi olarak kullanabilirsiniz. Beyaz sirke, saçların kolayca açılmasına ve taranmasına yardımcı olarak saçların parlamasını sağlar.
Beyaz Sirke Kullanın
Sirke, temizlik konusunda çoğu zaman çamaşır suyundan çok daha etkili ve güvenli bir malzemedir. Gelin, bu etkili malzemeyi klozetteki çeşitli lekelerden kurtulmak için kullanın. Tuvalet kâğıdına birkaç damla sirke damlatın ve kâğıdı direkt olarak leke üzerine koyup 1 gece bekletin.
Pirinç sirkesi, halk arasında “Beyaz sirke” adıyla tanınsa da beyaz sirke, “Sirke ruhu” olarak bilinen şeker pancarı veya mısır nişastasından üretilen sirke türüdür.
Beyaz sirke, çamaşırların üzerine sinen küf ve sigara kokularını çıkarmak için de idealdir. Bunun için makinenin yumuşatıcı kısmına 1 bardak beyaz sirke dökebilirsiniz. Makinenin yumuşatıcı kısmına konan yarım bardak beyaz sirke, çamaşırlardaki deterjan kalıntılarının giderilmesine de yardımcı olur.
Makinedeki çamaşırlar son durulamaya geldiğinde, sirkeyi doğrudan makineye dök. Bu, basit ama etkili bir çamaşır yumuşatıcısı görevi görecektir. Sirkeyle ön yıkama yap. 1/2 su bardağı sirkeyi yarım litre suda seyrelt.
Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez" buyurmuştur (İ. Mâce et'ime Hadis 3318) .
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Beyaz sirke su ile karıştırılarak içilmesi mümkündür. Fakat 1 çay bardağı içerisine en fazla 1 çay kaşığı beyaz sirke karıştırılması önerilmektedir. Beyaz sirke genel olarak içilebilen bir sirke değildir. Fakat salatalar üzerinde sos olarak kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri