Hazırlamış olduğunuz hamuru fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını da kapatın ve buzluğunuza bekletmeden kaldırın. Kullanmadan önce akşamdan çıkartıp sahura kadar erir de mayalanırda. Mayalanmış hamuru ister pişi ister gözleme veya katmer yapabilirsiniz.
Mayalı hamur, buzluğa konulabilen malzemelerden biridir. Bunun için hamur mayalanmaya başladığında parçalara ayırın ve yoğurun. Ayırdığınız bezeleri streç film ile güzelce sarın. Daha sonra hamurları kilitli poşetlere koyup ağzını kapatın.
Mayalı hamurları da buzlukta bekletme şansına sahispiniz. Hamurunda soda, karbonat gibi ekstra kabartan malzemeler olmayan hamurları mayalandırma işlemi henüz başlamışken yoğurup bezelere ayırın. Ayırdığınız bezeleri streç filme sarın ve kilitli buzluk poşetine yerleştirin. Ardından da buzluğa koyun.
Türk mutfağının gözbebeği börekleri her daim taptaze tüketebilmek için ihtiyacınız olan tek şey bir derin dondurucu. Farklı malzemeler kullanarak yapacağınız börekleri pişirdikten sonra soğumasını bekleyip kesebilir, daha sonra ise buzdolabı poşeti ile paketleyerek derin dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Poğaçayı, 6 aya kadar buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz. Maya kullanmadan mayasız olarak hazırladığınız hamurun ise buzdolabı ömrü 1 haftadır. Tüm mayalı hamurlar, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek saklanmalıdır.
Pişmiş mayalı poğaçaları buzlukta saklamak için önce yeterince soğuması için tezgahta bekletin. Daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağzını sıkıca kapatıp poğaçaları buzlukta saklayabilirsiniz. İçi patates ya da peynir dolgulu ise 3 ay, sade poğaça ise 6 ay kadar buzlukta saklanabilir.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Daha sonra streçleyip poşete geçirilir ve derin dondurucuya atılır. Pişirmek istediğiniz zaman yumurta sarısı sürüp buzlu olarak fırına verilir. Önceden ısıtılmış 180-190 derece kızarana kadar pişirilir.
Eğer birkaç gün boyunca oda sıcaklığında tazeliğini korusun isterseniz dinlenme aşamasındayken üzerine çok az nemli bir bez örterek dinlendirin. Bu şekilde dinlendiğinde tazeliğini daha uzun süre koruyacaktır. Yine bu hamur işlerini mutlaka bir kapalı kaba koymayı ihmal etmeyin.
Çünkü hamurun karıştırma sürecinde, karıştırma aracından kaynaklı bir sürtünme söz konusudur. Oysaki hamurun soğuk tutulması gerekir. Hamur soğuk tutulduğunda maya kademeli olarak mayalanır. Buzla karılan hamur doğru tadı alır ve iyi bir esnekliğe kavuşur.
Ancak hamurun dayanıp dayanmayacağı ya da buzdolabında tam istenilen şekilde mayalanıp mayalanmayacağı da hep bir merak konusu. Hamurlar, dolapta da mayalanır. Hem de tam kıvamında olur ve çok uzun bir süre dayanabilir.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Hamurdan çıkılır.Eller yıkanır,kurulanır. Hamurun üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenerek hamur toparlanır. Daha sonra hamur poşetlere ayrılır.Derin dondurucuya kaldırılır. Havasını pipetle çekip kapatıyoruz ve buzdolabının derin dondurucu kısmına kaldırıyoruz.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Pratik olması ve tazeliğini koruması avantajları sayesinde hamur işlerinin buzlukta saklanması günümüzde çok kullanılan bir yöntemdir. Özellikle börek, poğaça, ekmek, kurabiye ve gözleme gibi hamur işleri buzluğa atılarak daha sonra da taze olarak yenilmektedir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
*Derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Poğaçaların daha uzun süre tazeliğini koruması için raflardan alındıktan sonra saklama kaplarında muhafaza edilmesi gerekir Hava almayan kaplar sayesinde geç bayatlayan poğaçaların gevrekliği, yumuşaklığı ve tazeliği daha uzun süreler korunabilir.
Sabah kahvaltılarınıza, çay saatlerinize yada çocuğunuzun beslenmesine koyabileceğiniz kabartma tozlu poğaça herkesin severek tüketeceği bir poğaça tarifi. Bu poğaçanın bir diğer özelliği ise kolay kolay bayatlamamasıdır. Kabartma tozlu poğaçanızı yaptıktan sonra derin dondurucunuzda da rahatlıkla saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri