Çünkü tereyağının daha yoğun bir lezzeti ve hamura verdiği daha tok bir kıvam var. Üstelik piştiğinde de ağızda dağılan hamurların anahtarları oluyorlar. Bu lezzeti yakalayabilmek için tereyağına ihtiyaç oluyor.
Tereyağı; hamur işlerinin içerisinde enfes bir kıvam verici ve bağlayıcı olarak kullanılıyor. Kurabiyelerde, poğaçalarda aradığınız o kıyır kıyır, ağızda dağılan kıvamının sırrı tereyağından geçiyor. Çünkü tereyağı, gluten oluşumunu yavaşlatarak nemin içeride kalmasını sağlar.
Ticari olarak satılan tereyağının en az yüzde 80'i yağ olmalıdır. Kalan yüzdesi ise su ve süt proteinlerinden oluşmalıdır. Margarin ise; yağ, tuz, su ve emülgatörler gibi birkaç ilave bileşenden yapılır. Bitkisel temellidir ve içinde birden fazla bileşen bulunur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Margarin yerine tereyağı olur mu? Yağ, yemeklerin yapısını etkilemediğinden dolayı yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanmanızda (sağlık ve lezzet kaygılarından bağımsız olarak) herhangi bir sakınca yoktur.
Mutfağınızda tereyağı eksikse kullanabileceğiniz en kolay alternatif sıvı yağ olur. Ancak ölçüyü birebir aynı yapmak yerine biraz değiştirmelisiniz. 1 su bardağı tereyağının karşılığı 7/8 su bardağı sıvı yağdır. Hindistan cevizi yağı ise tereyağı ile birebir ölçüde kullanılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Bu nedenle hamurun içerisinde mutlaka soğuk ya da oda sıcaklığında olacak bir şekilde tereyağı ya da margarin kullanmak gerekiyor. Ancak tart, kiş hatta galette gibi tariflerde genellikle tereyağı kullanılıyor. Çünkü tereyağının daha yoğun bir lezzeti ve hamura verdiği daha tok bir kıvam var.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Tereyağı kullanımına göre lezzeti çok daha hafif olur, tazelik süresi özellikle de hamurun içerisinde başka süt ürünü yoksa daha uzun süredir. Kıtır kıtır kurabiyeler yapmak istiyorsanız sıvı yağlar tercihiniz olacaktır. Sıvı yağ ile hazırlanan hamurlar buzlukta daha kısa süre dayanır.
Kurabiye yaparken hangi yağ kullanılmalı
Özellikle tadı güzel olan bir tereyağ kurabiyenizin hem kıvamını, hem tadını olumlu yönde etkiler. Margarin de kullanabilirsiniz ama ben mutfağıma margarin sokmuyorum. Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez.
Tereyağı Kullanımı
Kullandığınız tereyağının tuzsuz olmasına özen gösterin. Tatlı kurabiye yaparken kullanılan tuzlu tereyağı kurabiyenin tadının değişmesine neden olabilir. Tuzlu kurabiye yaparken kullandığınız tuzlu tereyağı ise kurabiyenin daha tuzlu olmasını sağlayabilir.
Margarinler sağlıklıdır çünkü margarin bitkisel yağlardan üretilir. Kolesterol ve trans yağ içermez, beslenme çeşitliliğine katkı sağlar. Margarin, Omega 3 ve Omega 6 yağları içerir. Ayrıca margarinde A ve D vitaminleri bulunur.
Ülker Teremyağ Yemek&Hamurişi ürünü aslında bir margarin. Üründe hiç tereyağı bulunmazken, bunun yerine yapay tereyağ aroma vericisi eklenmiş. Üründe ayrıca koruyucu ve renklendirici katkı maddeleri bulunuyor. Ürün 625 ml'lik şişelerde satışa sunuluyor.
YAĞDA 2 YUMURTA
İyi tereyağ ise önemli bir unsur. Pişirirken... Tercihen bakır, teflon ya da çelik sahanda tereyağını (çok az zeytinyağı da ilave edebilirsiniz) eritin ve kızgınlaşması için 1-2 dakika bekleyin. Yağları yakmadan ısıtabiliyorsanız, zaten ustasınız demektir!
Bir buçuk çay bardağı (150gr) sıvı yağ ve maya miktarını da 40 gr civarında kullanarak, yağlı açma, sandviç gibi yumuşacık ekmek ve pideler yapabilirsiniz. Yine Eklediğimiz yağ kadar su miktarını eksiltir maya oranını da yarı yarıya düşürürsek çubuk galeta gibi pişirmesi zor olan ürünleri de yapabiliriz.
Mutfağınızda tereyağı eksikse kullanabileceğiniz en kolay alternatif sıvı yağ olur. Ancak ölçüyü birebir aynı yapmak yerine biraz değiştirmelisiniz. 1 su bardağı tereyağının karşılığı 7/8 su bardağı sıvı yağdır. Hindistan cevizi yağı ise tereyağı ile birebir ölçüde kullanılabilir.
Kek, kurabiye, kanape. tatlı gibi hamur işlerinde de, özellikle de börek ve çöreklerimizde gönül rahatlığıyla zeytinyağı kullanabiliriz.
Margarinsiz kurabiye tarifi
İçinde yalnızca tereyağı ya da margarin değil, aynı zamanda yumurta ve kabartma tozu da yok! Üstelik tüm bunlara rağmen yine de ağızda dağılan kıyır kıyır bir kıvama kavuşuyor, az malzemeyle de enfes lezzetler ortaya çıkarılabileceğinin en nefis kanıtlarından oluyor.
Kurabiyelerinizde tereyağı ve margarin kullanmıyorsanız, sıvı yağlı kurabiye çeşitlerinden anne kurabiyesi tarifini deneyebilirsiniz. Az malzeme ile ortaya güzel bir tat çıkarmak için 3 malzemeli kurabiye tarifine göz atabilirsiniz.
Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
Yapılan hatalardan biri de soğuk fırına ya da çok sıcak fırına kurabiyeleri vermek. Her ikisinde de kurabiyelerin formlarının bozulması ve dağılmaması için 165-180 derece arasında pişirmek önemli. Bu noktalara dikkat ettiğiniz sürece kurabiyeleriniz pişerken yayılmayacak ve dağılmayacaktır.
Eğer hamurda tereyağı kullandıysanız, kurabiyeler fırından çıktığında yumuşak olur. Oda sıcaklığında 5-10 dakika dinlendikten sonra sertleşir.
Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir. Kurabiye hamuru, hamurun yapısı ve kurabiyenin kalınlığına bağlı olarak 160-170 ya da 180 derecede pişirilmesi gerekir. Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri