Doğru alternatif STEVİA BİTKİSİDİR: Stevia bitkisi, Güney Amerika'da yetişen, eski çağlardan beri Güney Amerika yerlilerince zaten kullanılan doğal şeker kaynağıdır. Naneye benzer yaprakları var, tadı şekerden farksız. Zaten aynı zamanda Şeker Bitkisi olarak da biliniyor.
Lif içeriği yüksek olan stevia, ısıya dayanıklı olması yönüyle ilgi görür. Ağızda acı tat bırakmayan, aksine tatlı bir aroma veren stevia son yılların en çok kullanılan gıda maddesi oluyor.
1 çay kaşığı stevia dolu dolu 1 su bardağı toz şekere denk gelmektedir.
Neden bazı insanlar bunun kötü olduğunu söylüyor? Tüm insanlar dil üzerinde acı ve tatlı bileşenleri tanımlamak için reseptörler içeren tat tomurcuklarına sahiptir. Stevia durumunda, kimyasal bileşenleri tatlı ve acı reseptörlerle etkileşime girer ve bu durum stevia'nın durumdan sonra acı olmasına neden olur.
Kilo almadan tatlı krizlerinizi bastırabilirsiniz.
Stevia şeker içermez ve kalorisi oldukça azdır.
İlgili 41 soru bulundu
Bir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir bardak toz şekere eşdeğer tattadır.
Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini korur. Bununla birlikte stevia bitkisinin aşırı kullanımının özellikle erkeklerde sperm üretimini azaltarak kısırlığa neden olduğu hususunda çeşitli bilimsel araştırmalar da bulunmaktadır. Amerika ve Kanada'da uzun süreler yasaklı durumda kalmıştır.
Sigarayı bırakmak isteyenlerin sıkça kullandığı stevia, insanları şeker tüketiminden uzaklaştırıyor ve ağızda uzun süreli tatlı bir aroma bırakıyor. Stevia şekeri, şekerin yer aldığı yiyecek ve içeceklerde tercih ediliyor. Kalorisi düşük olduğundan dolayı daha sağlıklı ürünler meydana getiriyor.
Stevia diyabet hastalarında kan şekerini kontrol edebilmesine rağmen, uzun süreli ya da fazla stevia tüketimi kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir. Stevia kan basıncını düşürebilir. Eğer kan basıncınız düşükse ya da ilaç kullanıyorsanız veya bitkiler kan basıncınızı düşürüyorsa, bu sizin için zararlı olabilir.
1- Stevia. Stevia düşük kalorili tatlandırıcılar arasında çok popüler. Stevia rebaudiana adı verilen bitkinin yapraklarından elde ediliyor. Bitki Güney Amerika'da tatlılığı için ve tıbbi amaçlarla yüzyıllardır üretiliyor.
Stevia aynı zamanda şeker içeren gıdalara alternatif olarak tercih edilmekte. Kalorisi düşük olduğu için de tüketilince sağlıklı bir sonuç veriyor.
Stevia şekerden 200-300 kat daha tatlı olan doğal bir tatlandırıcıdır.
Şeker otu olarak da bilinen Stevia rebaudiana, tatlandırıcı ve tedavi edici özelliklerinden dolayı milyonlarca insan tarafından yıllardır kullanılmaktadır.
7) Takita ürünleri Ketojenik beslenmeye uygun mudur? Takita Sıfır Kalorili Tatlandırıcılar kategorisi, kalori sayımı yapan ve Ketojenik beslenen bireyler için uygundur. Bu ürünler; Stevia Zero toz ve küp ürünleri, Eritritol ve şekersiz şekerlemelerimizdir.
Günümüzde sağlığımıza zararlı etkileri olan yapay tatlandırıcılar yerine doğal tatlandırıcılar tercih edilmektedir. Sakarin, aspartam, asesulfam-K gibi bu yapay tatlandırıcılara doğal bir alternatif olan Stevia; son zamanlarda en çok üzerine çalışma yapıldığı doğal tatlandırıcılardandır.
Stevia'yı Sıvı veya Toz Formda Kullanmak
1-2 çay kaşığı beyaz şeker yerine birkaç damla stevia kullanılabilir. Stevia damlalarını içeceklerde (sıcak veya soğuk), soslarda, salata soslarında veya çorbalarda kullanılabilir.
Türkiye'de üretilen ilk ve tek stevialı tatlandırıcı! Helal Belgesi ve ISO22000 Gıda güvenliği sertikasına sahiptir. Stevia 0 Kalorili sofralık tatlandırıcıdır. Tamamen bitkisel, laktasif etkisi düşüktür.
Stevia Güney Amerika'ya özgü bir bitki olup; kökeni Brezilya, Arjantin ve Paraguay'dır. Stevia bitkisinin yetişebilmesi için 500-1500 metre arası rakım, ortalama 25 derecelik hava sıcaklığı ve kumlu topraklar gerekmektedir.
Şeker veya Tatlandırıcı Yerine Doğal Tat ve "0" (Sıfır) KaloriStevia (stevya) toz halinde rafine edilmiş şekerden 250-300 kat daha tatlı olduğu halde hiçbir kalori ihtiva etmemektedir.
Ülkemiz iklim ve yağış şartları göz önüne alındığında stevia ancak sulu şartlarda yetiştirilebilir. Sulama, bitki ve toprak ihtiyaç duyduğu aralıklarla yapılmalıdır. Bitkinin genç döneminde daha sık, gelişmiş dönemlerinde seyrek yapılması uygun olacaktır. Değişmeyen tek faktör hasattan sonra sulanması gerektiğidir.
Stevia Diyette Kullanılır Mı? Evet. Diyette Stevia kullanımı; bitkinin düşük kalorili yapısı sayesinde, yemeklerinize katmak için birebir bir şeker kaynağı alternatifidir.
Diyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini korumaktadır.
➢ Tropikal iklim bitkisi olan Stevia ülkemizde özellikle Akdeniz iklimi hakim olan bölgelerde rahat bir şekilde üretilebilmektedir. ➢ Akdeniz bölgesinin yanı sıra Ege, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesinin bazı kısımlarında küçük ölçekli olarak üretildiği bilgileri mevcuttur.
Bitkisel tatlandırıcı Stevia
Bu özler sayesinde Stevia yaprakları şekerden 300 kat daha tatlıdır. Stevia bitkisinin özünü oluşturan Reb A; kalori ve karbonhidrat içermez. Bu sayede sıcak ve soğuk tüm içeceklerde, tatlı ve kek tariflerinde şeker yerine kullanmak için sağlıklı bir alternatiftir.
Stevia, stevia bitkisinin (Stevia rebaudiana) yapraklarından elde edilen doğal bir tatlandırıcıdır. Sıfır kalorili olmasına rağmen sofra şekerinden 200 kat daha tatlı olduğu için, kilo vermek ve şeker alımını azaltmak isteyen birçok insan tarafından tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri