Sabah namazında ise güneş doğarken namaz kılmayı nehy eden hadislere dayanan İmam Ebû Hanîfe, güneşin doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağını söylemiştir.
İmsak vakti ile başlayan sabah namazı güneş doğana kadar kılınabilir. Ancak sabah namazı güneş doğduktan sonra kerahat vakti çıkana kadar kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir.
CEVÂB: Sabâh nemâzını güneş doğuncaya kadar kılmak câizdir. Güneşin doğmasına 15 dakîka kalınca kılmak mekrûh olur, sözü yanlıştır. Yani mekrûh olmaz.
Hanefiler bunun daha müstehab, yani uygun olduğunu söylemişlerdir. Yine Tırmizi' ye göre Peygamber Efendimizin de bunu tavsiye ettiği nakledilmiştir. Ancak sabah namazı vaktinin güneşin doğumuna kadar sürdüğünün de altı çizilmiştir. Şafi mezhebine göre ise sabah namazının erken kılınması faziletlidir.
Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder.
İlgili 28 soru bulundu
Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak imsaktan 30-40 dakika sonra kılınması önerilmiştir.
Yani sabah namazını kılmak için ezanın okunmasını beklemeye gerek yoktur. Hanefi mezhebine göre namaz kılarken ve henüz namaz bitmeden güneş doğarsa o namaz bozulur. Bu namazı kerahet vakti çıktıktan sonra kaza etmek gerekir. Kerahet vakti, güneş doğduktan 45-50 dakika sonra çıkmaktadır.
Ebû Hanife'ye göre vaktin ortasında sabah namazına başlamak daha faziletlidir. Hanefî fıkıh âlimlerinden Tahâvî'ye göre ise sabah namazında faziletli olan tağlis ile isfâr'i cem etmektir. Buna göre ğalas (karanlık) vaktinde namaza başlanır, kıraat uzatılır ve isfâr vaktinde namaz bitirilir.
Soru: İmsak vakti girdiğinde sabah ezanının okunmasını beklemeden sabah namazı kılınabilir mi? el Cevab: Hanefi mezhebine göre olmaz Şafii mezhebinde vechi vardır.
Bu durumda sabah namazı farzının kazası için en doğru olan vakit; güneş doğduktan 45 dakika sonra başlamakta olup öğle vakti saatine 45 dakika kala sona erer. Bu süre aralığında sabah namazı kazası sünneti ve farzı ile kaza edilerek kılınabilir.
Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda âlimler görüş birliği içindedir. Sabah namazında ise güneş doğarken namaz kılmayı nehy eden hadislere dayanan İmam Ebû Hanîfe, güneşin doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağını söylemiştir.
Tertip sahibi, namaz esnasında kılmadığı bir namazı hatırlarsa veya İmam-ı azama göre, sabah namazını kılarken güneş doğarsa yahut Cumayı kılarken ikindi vakti girerse; bunlar teşehhüd miktarı oturduktan sonra veya sehv secdesi yaparken bile meydana gelse, o kimsenin namazı bâtıl olur.
Namaz Kılındığı Esnada Ezan Okunursa Ne Olur? Bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunur ise alimlere göre o namaz kaza mahiyetinde olmaktadır. Namaza kalındığı yerden devam edilmesi önerilmektedir.
Bizde sabahın farzından sonra kaza da nafile de kılınmaz güneşin doğması beklenir. Şafiilerde ise sabahın farzı erken kılınabildiğinden güneşin doğma anına kadar nafile ya da farz kazası kılınabilir.
Zira güneşin tam doğuş, tam tepe noktasında ve tam batış hâlinde olduğu zamanlar mecusilerin ibadet vakitleridir. Bu vakitlerde namaz kılmanın yasaklanması veya kısıtlanması, ateşperestlerin ibadet vakitleri ile çakışarak Müslümanların onlara benzememesi amacıyladır.
Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, “imsak” vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı bu süre içinde herhangi bir vakitte kılınabilir.
Bu namazların vakitlerini bilmek farz olan bir görevdir. Vakti henüz girmeden kılınan bir namaz geçerli değildir, vakti içinde yeniden kılınmalıdır. Ancak vakit girdiği halde, henüz ezan okunmadan kılınan namazlar geçerlidir. Bu nedenle eğer vakti girmeden namaz kılınmışsa, yeniden kılınması gerekir.
Ezanı dinleyip ezan bittikten sonra namaz kılmak en güzeli ve doğru olanıdır. Ancak ezan okunduğu an vakit girmiş sayılır ve kılınan namaz kabul olunur. Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir.
Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Ancak sabah namazını, Hanifilere göre hafif ışıyıncaya kadar bırakmak, Şafilere göre ise erken karanlık iken kılmak faziletlidir. Hanefi mezhebinde sabah namazının geç kılınması daha faziletli olduğu için, imsaktan hemen sonra kılınmamaktadır.
İmsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti çıkmaktadır. Bu durumda ise sabah namazı henüz okunmamış olsa bile sabah namazının kılınması mümkün olmaktadır. Ancak imsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti geçmiştir. Artık yatsı namazı kılınamaz sadece kazası kılınabilir.
Namazları birleştirerek kılacak kişi, bu namazları peş peşe ve sırasına göre kılar; iki farz arasındaki sünnetleri kılmaz, başka bir şeyle meşgul olmaz. Öğle ile ikindinin farzları, öğle veya ikindi vaktinde; akşam ile yatsının farzları, akşam veya yatsı vaktinde peş peşe, ara vermeden kılınır.
Hanefi mezhebinde sabah namazının geç kılınması daha faziletli görülür. Bu nedenle de imsaktan hemen sonra kılınmaz. Öte yandan ezan namaza başlanacağı vakit okunmaktadır. Bu nedenle de imsak vaktinde okunmaz.
Kaçırılan namazların farzı kılınır. Sabah namazı 2 rekat sünnet ve 2 rekat farz olmak üzere 4 rekattır. Sabah namazı 2 rekat farzı kılınarak kaza edilir. Sabah namazının kazası kılınırken "Niyet ettim Allah rızası için kılamadığım sabah namazının kazasını kılmaya" diyerek niyet edilir ve namaza durulur.
Kaza namazı, günün her anında herhangi bir vakit namazının öncesinde ya da sonrasında kılınabilir. Örneğin, öğle namazını kaçıran biri ikindi namazını kıldıktan sonra öğle namazının kazasını yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri