Bunlardan en yaygın olanı şudur: Allāhü ekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhü ekber ve lillâhi'l-hamd. Hatim Nâs sûresinin okunmasıyla sona ererse de ardından Fâtiha ile Bakara sûresinin ilk beş âyetinin okunması yeni bir hatme başlangıç sayılmıştır.
Kur'ân-ı Kerîm'i başından sonuna kadar okuyup bitirmek yani hatmettikten sonra okunan duaya hatim duası denir.
Kuran-ı Kerim'i okumaya başlamadan önce niyet edilir ve hatmettikten sonra dualar edilir. Kuran-ı Kerim'in baştan sona okumasının ardından okunman dua ise hatim duasıdır. Hatim Duası kişinin niyetlerinin kabul edilmesi için okunan duadır.
Bunu yapmak için öncelikle hatim duası yapılmalı ve duadan sonra bağışlamak istenilen kişilere özellikle ölmüşlere hazreti peygamberin ruhu şeriflerinden başlanarak bağışlanmalıdır.
Hatim yapmak için Kur'an-ı Kerim'i baştan sona kadar okumanız yeterli olacaktır. Allah katında yapılan en makbul olan ibadetlerden bir tanesi hatim olarak bilinmektedir. Hatmi dilerseniz tek başınıza dilerseniz de cüzleri ayırarak da birden fazla kişi yapabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Okunan hatim ise istenilen kadar kişiye hediye edilebilir. Çok fazla kişiye hediye etmek yapılan hatmin sevabını azaltmaz. Okunulan hatmin sevabını istediğiniz kadar kişiye bağışlayabilirsiniz. Hatim duası okunduktan sonra arkasından da Fatiha suresi okunarak yapılan hatim bitirilmiş olur.
Kur'ân-ı Kerîm'in tamamını ezberleyen kimse.
Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir. Niyetten sonra hatim öncesi dua etmeyi de düşünebilirsiniz. Niyet ve duadan sonra Kuran'ı okumaya başlayabilirsiniz.
Kişi, okuduğu Kur'ân-ı Kerîm'in, yaptığı hatmin ve işlediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir. İster sağ ister ölmüş olsun, kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur.
HATİM DUASINA BAŞLAMADAN ÖNCE
Daha sonra Felak suresi okunup aynı tekbir getirilir. Sonra Nas suresi okunarak tekbir getirilir. En son Fatiha suresi ve Elif lam mim (Bakara'nın ilk sayfası) okunur ve arkasından hatim duası okunarak en sonunda yine Fatiha okunarak bitirilir.
Dağıtılan cüzler hatim duasından önce okunmaya gayret edilmelidir. Herhangi bir nedenle okunamamışsa cüzler hatim duasından sonra da okunabilir.
Evet, cüz dağıtarak Kur'an-ı Kerim hatmi yapılabilir.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur.
Kur'an'ı abdestli okumak asıldır. Ancak Kur'an abdestsiz de okunabilir. Yani abdest almadan Kur'an'ı ezberden okumakta bir sakınca yoktur.
Ancak Kur'an-ı Kerim'in okunması sırasında da yine dikkat edilmesi gereken pek çok farklı detay vardır. Yarım Kalan Hatime Devam Edilir Mi? Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur.
Hatim duası, Kur'an-ı Kerim hatim edildikten sonra iki farklı şekilde yapılabilir. Elbette hatim duasında bu farklılıkların önemi yoktur. Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur'an-ı Kerim'İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız.
KURAN OKURKEN AGZIMIZI KIPIRDATMADAN OKURSAK YANİ GOZLE OKURSAK YINE DE HATIM YAPMIS OLUYOR MUYUZ? Değerli kardeşimiz, Dili kıpırdatmadan göz ile okuyarak da hatim yapılır.
el Cevab: Genel olarak vefat etmiş iman sahibi yakınlarımızın sevabından faydalanması için dua edilmesi, fakirlere yemek verilmesi, kuran okunup sevabının hediye edilmesi caizdir. Ölüye ulaşıp fayda versin diye yapılan salih ameller ölüye fayda verir.
Kabrin başında boynunu büker, tevazu ve huşu ile tefekkür ve ihlasla Kur'an okur; sonra okuduğu Kur'an'ın sevabını ölüye bağışlar ve onun arkasından dua eder. Bunu kabristanda yapabileceği gibi, evinde veya başka bir yerde de yapabilir.
Allâhümme bi'l-hakkı enzeltehû ve bi'l-hakkı nezel. Allâhümme 'azzim rağbetî fîhi ve'c'alhu nûran li-basarî ve şifâen li-sadrî.
HATİME BAŞLARKEN EDİLEN DUA NEDİR? Hadislerde, Fıkıh kitaplarında Kuran'a başlama duası olarak bir dua olmasa da büyük dua kitabı olan Mecmûatu'l-Ahzab'ta böyle bir dua bulunmaktadır. "Allahümme bil hakkı enzeltehü ve bil hakkı nezel. Allahümme azzim ragbetî fîhi vec'alhu nûran libasarî.
Hatim indirmek için ilk olarak bir hatim duasının okunması gerekir. Hatim duasının okunmasından önce ise iyi bir niyetin dilenmesi gerekir. Daha sonra hatim indirebilmek için Kur'an-ı Kerim'i biliniyorsa ezbere bir şekilde, bilinmiyorsa ise yüzünden direkt şekilde okunabilir ve bu şekilde de hatim indirilebilir.
Kur'an'ın tamamını ezberleyen kişiye hâfız denir.
Üç İhlâs okuyan biri, uhrevi anlamda Kur'an'ı hatmetmiş gibi sevap kazanabilir.
-“(Ya Resûlüllah!) Daha kısa sürede okumaya gücüm yeter” demiştir. Peygamberimiz (s.a.s) öyleyse, -“Yirmi günde oku” buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri