Havuç çok su ister mi sorusunun cevabı toprağı sürekli nemli tutmaktan geçer. Havuçlar, toprağı nemli tutmak için haftada 2-3 kez sulanmalıdır. Havuçlar orta düzeyde su tüketirler. Toprağın nemli tutulması önemli olsa da, aşırı suya dayanıklı değillerdir.
Havuç tohumu 2- 3 günde bir, düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Suyu çok fazla seven bir tohum olmadığı için toprağı nemlendirmek yeterlidir. Havuç Tohumu Nasıl Saklanır?
Ekim sonrası düzgün bir çıkış ve kaliteli kökler elde edebilmek için su- lama gereklidir. Yağmurlama sulama sistemi havuçlar için tercih edilme- lidir. Yağışların yeterli olmadığı durumlarda haftada 1 kez sulama yeterli- dir. Aşırı sulama veya su stresi köklerin yarılmasına ve çürümesine neden olur.
Havuç ektiğiniz saksının bulunduğu konum önemlidir. Güneşi görebilen fakat dik açıyla almayan noktalar, saksı için idealdir. Güneşi şiddetli derecede alırsa, havuçlar kurumaya başlayabilir.
Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir, erkenci çeşitlerde 8-10 hafta, orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
İlgili 22 soru bulundu
Havuç yetiştiriciliği kumsal ve tınlı bünyeye sahip topraklarda yapıldığı için üç besinli (NPK) kompoze gübresi kullanmak gerekir. Toprak çok kumsal ise tabandan veya ilk üst gübrelemede dekara 10-‐ 15 kg magnezyumlu (MgSO4.7H2O) gübre kullanılabilir.
Havuç yetiştiriciliği için uygun olan iklim şartlarına bakıldığında optimum sıcaklık değerinin 16-18 °C arasında olduğu görülür. Minimum sıcaklık değerinin 9 °C olması, maksimum sıcaklık değerinin ise 28 °C olması gerekir. Eğer havuçlar -5 °C ile -7 °C arasında yetiştirilmeye çalışılırsa donma sorunu ortaya çıkacaktır.
Havuç, bir kış sebzesidir. Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
En fazla verimin alındığı toprak çeşitleri ise tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır. Toprak asidine karşı dayanıksız olan havuçlar için gerekli olan toprak PH değeri ise 6,5-7,5 arasında olmaktadır. Bu sebeple kireçli topraklarda yetiştirilmektedir.
Yarım kilo (454 g) havuç, yaklaşık bir bardak meyve suyu (yaklaşık 236 ml) verir. Bu, elma ve portakal gibi meyvelerle karşılaştırıldığında düşük bir verimdir.
Havuç yetiştiriciliğinde verim çeşide, ekim sıklığına ve hasat zamanına göre değişir. Orta erkenci çeşitlerde dekara verim 2.5-5 ton, geçci çeşitlerde ise 3-4 ton arasında değişir.
Ekim derinliği 2.5-3 cm olmalı bir dekar alana 600-800 gr tohum atılmalıdır. Ekilecek tohum miktarı sıra arası mesafesi olarak 25-30-40 cm'lik aralıklar verilir.
Havuç dikerken sıralar üzerine mesafenin 5 ile 10 cm arası, sıralar arası mesafenin de 25 ile 35 cm arası ayarlanması gerekir. Havuç tohumu dikildikten sonra mutlaka can suyu vermek gerekir. Havuç Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Havuç tohumu ekildikten 9-10 gün sonra çimlenmeye başlar.
Havucun kesip kenara ayırdığınız küçük kısımlarını, kestiğiniz taraf altta kalacak şekilde bir tabak ya da kaseye yerleştirin. Ardından tabağa havuç parçalarının yarısına gelecek kadar temiz su koyun ve bu şekilde beklemeye koyulun. Havuçları ışık alan ama güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan bir yere yerleştirin.
Sürekli buzdolabında saklayın. Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz. Sağlığımıza yararları bir yana, oldukça lezzetliler.
Tohumların ekimi: Havuç tohumları, hazırlanan toprak yatağına yaklaşık 1-2 cm derinliğe ekilir. Tohumlar arasında yaklaşık 2-3 cm mesafe bırakılmalıdır. Daha sonra tohumları hafifçe toprakla örtün. Sulama: Ekimden sonra toprağı hafifçe sulayın.
Yüzde 90 verim kaybı yaşanan patlıcan, en pahalı sebze - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber.
Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişme çağında tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda göz sağlığını da destekler. K1 vitamini barındıran havuç, kan pıhtılaşmasını sağlayarak kemik sağlığını geliştirmektedir.
işlenmiş toprağa havuç tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 10-12 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Çoğu havuç, başparmağınız kadar geniş olduklarında hasat etmeye hazırdır. Küçük, tatlı havuçlar için, havucun tepesi yaklaşık 1,3 cm genişliğindeyken hasat edin. Daha büyük, daha az tatlı havuçlar için üst kısım 2,5 ila 3,8 cm olana kadar bekleyin. Sonbahar havuçları için ilk dona veya ikiye kadar bekleyebilirsiniz.
Tohumdan yetişen havuç, sağlığa oldukça faydalıdır. Hem bitki halinde hem tohum halinde tüketilen havuç insan sağlığı için büyük önem arz eder. Aktarlardan havuç tohumu temin edip mucizevi özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Havuç tohumu yağı havuç tohumundan elde edilir ve pek çok amaç için kullanılır.
Konya'nın Meram ilçesindeki Kaşınhanı Mahallesi, Türkiye'nin havuç üretiminin yüzde 70'ini tek başına karşılıyor. Tarıma elverişli 2,2 milyon arazide bitkisel üretimin yapıldığı Konya Ovası'nda, son yıllarda altyapı ve üretim ekipmanlarındaki gelişmeler havuç üretimini de ön plana çıkardı.
Havucu buzdolabında saklayacaksanız, kullanana kadar yıkamayın. Aksi takdirde kısa sürede kuruyacaktır. Havucun yeşillik ve yaprak kısımlarını keserek temizleyin. Ardından plastik poşete koyup ağzını hava almayacak şekilde kapatın.
Kumlu ve yumuşak toprakları seven kırmızı havuç Türkiye'de İç Anadolu Bölgesi'nde ve özellikle de Konya'da yaygın olarak yetiştirilir. Siyah havuç yetiştiriciliği Konya'nın Ereğli ilçesinde yüksek miktarlarda yapılmaktadır. Hatta burada yetiştirilen havuçlar yurtdışına ihraç edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri