Mevsimsel alerjik konjonktivit, yıl boyu süren alerjik konjonktivit, vernal konjonktivit gibi farklı tipleri bulunmaktadır. Göz alerjilerinde ilk belirtiler gözde sulanma, kaşıntı, göz çevresinde ödem ve göz kızarıklığıdır.
Mevsimsel alerjik konjonktivit: En sık rastlanan alerjik göz hastalığı olup, tüm alerjik konjonktivitlerin yaklaşık olarak yarısı bu gruptadır. Mevsimsel alerjik konjonktivit genellikle çocuklarda özellikle bahar ve yaz aylarında görülür. Göz kapaklarında şişlik, kaşıntı, yanma, gözde ve burunda sulanma olur.
Gözlerinizdeki şişliği ve kızarıklığı azaltmak için soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir. Alerjiye sebep olan maddeyle (alerjen) temasını kesmek en iyi tedavi yöntemidir. Eğer alerjen biliniyorsa, bu maddenin bulunduğu ortamlardan uzak durulmalıdır.
Göz alerjisi semptomları, hafif rahatsız edici kızarıklıktan görmeyi bozacak kadar şiddetli iltihaplanmaya kadar değişebilir. Bunun sonucu olarak, göz kapakları ile göz zarı, yani konjonktiva kızarır, şişer veya kaşınmaya başlar. Gözde yanma hissi ve berrak, sulu akıntı halinde gözyaşı görülebilir.
Genellikle çocuklukta başlar ve erişkin yaşlarda da şiddeti azalsa da devam eder. Aile öyküsü vardır ve alerjik rinit, astım, atopik dermatit diğer alerjik hastalıklarla birlikte görülebilir. Çocukluk çağında ağır seyreden bu hastalık, görmeyi olarak kalıcı etkileyebilen sonuçlar doğurabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Havadaki bazı maddelere gözlerin aşırı duyarlılık göstererek tepki vermesine bağlı olarak görülen bu durum tıbben alerjik konjonktivit olarak adlandırılıyor. Alerjik konjonktivit, havada uçuşan polenlerin etkisiyle alerji mevsimi olarak bilinen bahar aylarında daha sık görülüyor.
GÖZ ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ
En yaygın göz alerjisi belirtileri şunlardır: Gözde kızarma, şişme ve kaşıntı
Göz kapağındaki şişme çok daha ciddi ve gözü tehdit eden bir sağlık problemiyle oluşabilir. Bunlar orbital sellülit, Graves hastalığı ve oküler herpes hastalığıdır. Göz kapakları ince yapıları sayesinde yüksek yastıkla yatmakla, yüz üstü uyumakla bile şişebilir.
Göz kapağı şişmesi, altta yatan bir hastalık yoksa çoğunlukla 1 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak 24 ila 48 saat içerisinde geçmemişse ve bu duruma başka tıbbi semptomlar da eşlik ediyorsa mutlaka acil yardım alınması gerekir.
Kortizonlu damlaların bilinçsiz kullanımı katarakta yol açabilir. Göz alerjilerinin tedavisinde antihistaminik ve dual etkili alerji damlaları kullanılmaktadır. Bu damlaların yanında zaman zaman soft steroid damlalar ve topikal anti inflamatuar damlalar da önerilebilmektedir.
Bu savunma mekanizması ise gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık ve şişme gibi belirtilere yol açar. Göz alerjisi, birçok farklı nedenle meydana gelebilen bir rahatsızlıktır ve bu nedenler arasında; polenler, toz akarları, evcil hayvan tüyleri, küf ve bazı gıda alerjenleri gibi faktörler yer alabilir.
Güncel olarak yorgunluk, uykusuzluk ve basit etkiler nedeniyle oluşan göz şişmelerinde soğuk kompres, dinlenmek, tuzlu gıdalardan uzak durmak gerekir. İç hastalıklar ile oluşacak göz şişmelerinde göz hekiminiz sizi yönlendirecek ona göre tedavi önerecektir.
Göz alerjisi semptomları, alerjenlere maruz kaldığınızda ortaya çıkar ve alerjenlerle temas sona erdiğinde genellikle azalır.
Akut böbrek yetmezliği belirti ve semptomları, altta yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterir ve şunları içerebilir: İdrar çıkışında azalma. Bacaklarda, ayak bileklerinde ve göz çevresinde şişme.
Konjonktivit semptomları yaşıyorsanız, durumun altında yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için derhal tıbbi yardım almanız önemlidir. Konjonktivit için ziyaret edilecek en uygun bölüm veya doktor, bir optometrist veya göz doktoru gibi bir göz sağlığı uzmanıdır.
Gözde ödem; göz kapağı, göz çukuru ve gözün çevresinde yer alan her hangi bir alanda ortaya çıkabilir. Genel olarak alerjik göz hastalığı, enfeksiyonlar, vücutta ödem tutulması ile bazı böbrek rahatsızlıkları ile bu durum oluşabilir.
ZYRTEC® alerjik nezle ve kurdeşen tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. ZYRTEC®; Erişkinler ile 2 yaş ve üzeri çocuklarda; - Alerjik nezlenin burun ve göz ile ilgili belirtilerinin tedavisinde ve ürtikerin (kurdeşen) tedavisinde kullanılır.
Gözlerde alerjik reaksiyonlar duyarlı olduğumuz alerjenlerle karşılaştığımızda ortaya çıkar. Alerjik konjunktivit ya da göz alerjileri olarak adlandırıyoruz. Alerjenler gözümüzde bağışıklık sistemini uyararak tıpkı diğer organlarda olduğu gibi IgE aracılı reaksiyon başlatır.
Alerjik konjonktivit tehlikeli değildir fakat doğru tespit edilip tedavi edilmezse kornea ülseri ve görme kaybı gibi tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kişi göz doktorlarının kontrolü olmadan ilaç kullanmamalı ve müdahale etmemelidir.
Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
En sık bulgu kırmızı gözdür. Gözde yoğun kızarıklık , batma hissi, ışık hassasiyeti, kapakta şişlik bulunur. Bakteriyel konjonktivitlerde sarı yeşil mukoz akıntı, kirpiklerde yapışıklık tipiktir. Viral konjonktivitlerde kapak şişliği seröz renksiz sulanma, ışık hassasiyeti daha belirgindir.
Soğuk Kompres: Etkilenen göze bir buz torbası veya soğuk bir bez ile kompres yapmak, göz kapağı şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk, kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da bölgeye ulaşan kan ve sıvı miktarını sınırlar. Kompresin hafif ve çok soğuk olmayan bir torba veya bez ile yapılması çok önemlidir.
Göz arkası ödemi tedavisi için en sık uygulanan tedavi yöntemi göz içi iğne tedavisidir. Bu tedavi yönteminde sık kullanılan enjeksiyonluk ilaçlar bulunmaktadır. Genellikle ilk 3 ay boyunca ayda 1 kez enjeksiyon uygulanır. Bazen bu tedavi ilk 6 ayda ayda bir doz olarak da uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri