Demiryolu raylarının yanında neden küçük taş parçaları var? Bu, ilginç bir cevabı olan iyi bir soru... Bu taşlar aslen balast olarak bilinir. Amaçları, rayları yerinde tutan ahşap çapraz bağları sabit tutabilmektir.
Rayların etrafında gördüğümüz keskin kenarlı taşlara balast denir. Demiryolu inşası sırasında önce balastlar dökülür ve ray seviyesi yükseltilir. İkinci bir yarar olarak; traverslerin sabit kalmasını sağlar.
Raylar, yerleştirilirken altındaki zeminin düzgün olması gerektiğinden, zemindeki küçük taşlar ve kaya parçaları ezilir veya kaldırılır. Bu, rayların düzgün bir şekilde yerleştirilmesini ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Demir yolu yük aktarımı modeline uygun şekilde raydan kendisine etkiyen kuvvetleri daha geniş bir yüzeyde karşılayıp yayarak balast tabakasına aktaran, yolun açıklığını saptayıp koruyan ve yolu yan etkilere karşı ekseninde tutan, raylara dik yönde belirli aralıklarla döşenmiş sömellere travers adı verilir.
Tren rayları neredeyse standart olarak AISI 1070 - 1080 (%0.7 - 0.8 Karbon, %1-1.2 Manganez) çeliklerinden yapılır Isıl işleminin ekonomik olması ve dengeli karbon oranıyla oldukça yüksek aşınma ve darbe dayanımına sahip olmasından dolayı.
İlgili 19 soru bulundu
Ülkemizde ise sınıflandırma önceleri hat böl- gesine göre, daha sonraları ise bir metresinin ağırlığına göre yapılmıştır. Bunlara örnek; Ankara tipi ray, Kayseri tipi ray, Bağdat tipi ray, 39.520 kg/m tipi ray ve 46.303 kg/m tipi raylar olarak sayılabilir.
Üretimi yapılan her üründe olduğu gibi, ray üretiminde de uluslararası ve yerel standartlar bulunmaktadır. EN 13674-4 olarak adlandırılan bu standartlara göre, rayların üretimindeki boy standardı 12 metre ila 72 metre arasında değişiklik göstermektedir.
Balast, demiryolu platformunun üzerine serilen ve taşıdığı travers cinsi ile gelen yüke göre belli bir tabaka kalınlığı olan kırılmış, keskin köşeli ve kenarlı taşlardır.
Katılarda Genleşme ve Büzülme
*Tren rayları ve köprü demirleri döşenirken aralarında belirli bir boşluk bırakılır. Bunun nedeni yaz aylarında demirin genleşmesi, kış aylarında ise büzülmesidir.
Boylar 12 metre ile 72 metre arasında değişkenlik gösterebiliyor.
metallerin birbirine perçinlenmesiyle elde edilir. Metal çiftleri termostatlarda, metal termometre gibi araçlarda kullanılır. bırakılmadığı tren rayları yazın genleşerek bozulur. bardağa sıcak su konulduğunda genleşme nedeni ile cam çatlar yada kırılır.
Maglev trenlerinin altında mıknatıslar bulunur. Aynı zamanda maglev trenleri için özel olarak üretilmiş olan raylarda da elektromıknatıslar bulunur. Bu mıknatıslar sayesinde tren, raylar üzerinde 10 santimetrelik bir yükseklikte ilerler. Raylarla temas olmadığı için sürtünme büyük ölçüde azaltılmış olur.
Ray çeliği, demiryollarında kullanılan, trenlerin üzerinde hareket ettiği uzun, düz ve sağlam çelik kütüklerdir. Ray çeliği, demiryolu ulaşımının temel bileşenlerinden biridir ve güçlü, dayanıklı ve aşınmaya dirençli bir malzeme olması nedeniyle tercih edilir.
Şurada Paylaş! Tren size doğru geliyor ve zamanınız yoksa, raylar arasındaki boşluğa yatın ve başınızı ellerinizle örtün. Bu boşluğun alt kısmı ile trenin ekipmanları arasındaki mesafe yaklaşık 0.5 metredir. Dolayısıyla, boşluğa yatarsanız size hiçbir şey olmaz.
Yollardaki şeritler, tren rayları, iki duvarın kesişimi, elektrik telleri vb. doğru modelle- ridir. Doğru, sonsuz tane noktadan oluştuğu için başlangıç ve bitiş noktası yoktur.
Çizelgeden görülebileceği gibi, ithal edilen demir çelik ürünlerin en önemli kısmını demiryolu rayı oluşturmaktadır.
Ahşap traversler meşe, kayın, ökaliptüs gibi sert ağaçlardan üretilir. Ancak bu tür ağaçlar sağlanamadığı takdirde çam ağacının sert cinslerinden yararlanılabilir. TCDD'nin ahşap travers kullanımı son derece azaltılmış durumdadır.
Aktif fay hattı üzerinde yer alan tren rayları bükülerek kullanılamaz hale geldi.
Hızla gelen bir tren hava basıncını arttırır. Bu hava basıncı ile aracın içindeki basınç da artar. Bu durum, aracın içindekilerin iç organlarının patlaması ihtimalini beraberinde getirir.
Yüksek gerilim altında elektrik arkı oluşur ve lamba içerisindeki gazları tetikler. Ark oluştuktan sonra balast, gerilimi düşürerek akımı sınırlamaya çalışır. Bu sayede lambanın ışık çıktısı sabitlenerek korunur. Gaz deşarjlı lambalarda akım sınırlanmazsa lamba kontrolsüz bir şekilde ısınır ve arızalanır.
Bunun içindir ki en uygun balast malzemesi; “bazalt, granit, siyenit, porfir ya da sert kalker türü yüksek mukavemetli kayaçların kırılıp elekten geçirilmesi ile elde edilen malzemedir” diyebiliriz.
Tekerleklere göre belirlenmiş seviyeler mevcuttur ve her tekerleğin bu seviyede kalması gerekir. Balans, kütlenin tekerleklerin dönme ekseni etrafında dağıtılması işlemidir. Doğru kalibrasyon, sürüş konforunu önemli ölçüde artırabilirken yanlış dengelenmiş lastikler tehlikeli durumlara neden olabilir.
Bağlantılar boyunca vagonların uzunlukları 13.4, 14.9 ve 17.6 metreye kadar, genişlikleri 3.5 metreye kadar, hacimleri 70 m3'e kadar ve taşıma kapasiteleri 60-65 ton (4 akslı), 100-105 ton (6 akslı), 145 ton (8 akslı) olmaktadır.
CONTA: İki rayın birbirine bağlandığı noktada iki ray arasında bırakılan boşluk. RİSTURN: Geri ödeme. SEJUR ÜCRETİ: Yabancı vagonun yurt içinde kalma ücreti. TRİYAJ: Yük trenlerini hazırlandığı ve dağıtımının yapıldığı istasyon veya garlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri