Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir. Turşuda kullanacağınız meyve ya da sebzenin taze olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse satın aldığınız meyve veya sebzeleri bir iki gün içinde turşu yapımında kullanın.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte kışlık hazırlıkları da sofralarda yerini almaya başladı. Kış hazırlığı denildiğinde ilk akla gelen ise turşu yapımıdır. Mevsimin en taze meyve ve sebzeleriyle hazırlanan bu turşular, hemen hemen her yemeğin yanında afiyetle tüketilir.
Sonbaharda, tam mevsiminde kurulan turşular daha lezzetli oluyor. Alınan taze sebzelerden birkaç gün içinde turşu kurulması öneriliyor. Kütür kütür lahana turşuları için limondan ziyade üzüm sirkesi kullanmak gerekiyor.
Kornişon turşu yapmak için genellikle en uygun zaman ağustos ile ekim aylarıdır.
İzmir'in Ödemiş ilçesinde haziran ayının ilk haftasından itibaren hasadı yapılan kornişon olarak da bilinen turşuluk salatalığın üreticiye can simidi olması bekleniyor.
İlgili 33 soru bulundu
Turşunuzun kıtır olması için ilk olarak kullanacağınız salatalığın taze olması gerekmektedir. Salatalıklarınızı delmek turşunuzun daha kolay olmasını sağlayacaktır. Turşunuzun içerisine koyduğunuz nohutlar mayalanmasını sağlayacaktır. İsteğinize bağlı olarak koymayabilirsiniz.
Yaz mevsimi sebzeleriyle harika ötesi bir turşu olacak.
Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir. Turşuda kullanacağınız meyve ya da sebzenin taze olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse satın aldığınız meyve veya sebzeleri bir iki gün içinde turşu yapımında kullanın.
Nohut Turşu Suyunu Bulandırır mı? Turşunun daha hızlı biçimde hazır olmasına yardımcı olan nohutların bulanmaya yönelik bir olumsuz etikisi yoktur.
Türk mutfağının olmazsa olmaz kış hazırlıklarından biri tabii ki turşu. Sonbaharın tazecik yiyeceklerini sarımsak, tuz ve sirkeyle buluşturuyoruz. Sonra da tadına doyamadığımız turşular elde ediyoruz. 'Kışın yemeklerin yanında turşu olmadan olmaz.
Derin bir yoğurma kabına alın lahanaları. Üzerine tuzu atın ve iyice yoğurun 3 4 dakika yoğurun. Limon suyu ve sirkeyide ilave edip iyice karıştırın ve kavanoza koyup altta kalan suyu da üstüne ilave edip kapağını kapatın. Buzdolabına kaldırıp istediğiniz zaman hatta akşama yemeğin yanına çıkarıp yiyebilirsiniz.
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir.
Uygun bir kapta 1 su bardağı su, 1 su bardağı üzüm sirkesi ve 1 tatlı kaşığı limon tuzunu da ilave edip karıştıralım. Lahanalarımızın üzerine hazırlamış olduğumuz sirkeli karşımı dökelim. Kapağını sıkıca kapatıp 3-4 gün buzdolabında bekletelim. 3-4 gün sonra kırmızı lahana turşumuz hazır.
Bu, son zamanlarda popülerliğinde artış görülen başka bir lahana turşusu şekli olan kırmızı lahana lahana turşusu da çok sayıda iyi bakteri ve yüksek C Vitamini içerir. Bu sayede kırmızı lahana turşusu tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
En iyi turşu suyu ne sirkeyle ne limonla yapılır. Asri'ye göre en iyi turşu suyu kaya tuzuyla yapılır. Turşu yaparken kaya tuzu kullanırsanız harika bir turşu yapabilirsiniz. Turşu yapmanın püf noktası ise; sebzelerin iyi yıkanması ve doğru kombinasyondan geçiyor.
İki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli. Bu süre yeter de artar demiyorum çünkü sizin marifetinize ve saklama koşullarınıza göre değişiklik gösterebilir.
Turşu suyunun iyisi limonla mı olur, sirkeyle mi? Arzu Film'in kült yapımı Neşeli Günler'in unutulmaz tartışmasıdır. Filmde Kazım Efendi yani Münir Özkul limonu, Saadet Hanım yani Adile Naşit ise sirkeyi savunur.
Limon tuzu ve sirke koyun
Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur.
Ayrıca görsel olarak da kavanozunuzun daha şık görünmesini sağlar. Turşunun en üst kısmına maydanoz, kereviz veya asma yaprakları koyabilirsiniz. Asma yaprağı içindeki tenin maddesi, sebzelerin daha çıtır olmasını sağlar. Ayrıca hava almasını da engelleyip güzel bir tat ve koku verir.
Genelde birçok kişi turşu tarifinde üzüm sirkesi kullanır. Turşucular tatlı malzemelerinden yapılan turşuların limon sirkesi ile diğer malzemelerden yapılan turşuların ise üzüm sirkesi ile daha lezzetli olduğunu belirtiyor.
Kapağını kapattığımız kavanozları örtü altına ters çeviriyoruz, üzerini kapatıp bir gece bu şekilde bekletiyoruz. Benim turşum ertesi gün açtığımda fotoğraflarda göreceksiniz olmuş gibiydi, bugün bir hafta oldu açtığımda salatalıkların kütür, kütür, biberlerim gayet güzel olmuştu lezzeti de mükemmeldi.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Mor lahanamızı ince ince doğrayalım, limon tuzunu az su ile eritip ekleyelim. Tuzu, yarım limonu da sıkalım ve ovalım 5 dakika. 1 litrelik kavanoza bastıralım. Üzerine 1 çay bardağı limon suyunu 1 çay bardağı suyu 3 yemek kaşığı sirkeyi ekleyelim buzdolabına koyalım. 2 gün sonra yemeye hazır.
Malzemeleri 1 kg luk kavanoza aralarına sarımsak ekleyerek dolduruyoruz. Üstüne tuz ve şekerle karıştırdığımız sirkeyi ekliyoruz. Ters çevirip 8 saat bekliyoruz. Sonra düz çevirip karanlık bir yere koyuyoruz yaklaşık 15 günde oluyor bulanma bozulma olmuyor ayrıca kıtır kıtır bir turşu oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri