Kabartma tozu, bir alkali toz, bir asit tuzu ve nötr bir nişastadan oluşur. Alkali ve asit bileşenleri bir araya gelerek kabartma tozuna mayalama etkisi verirken, nişasta nemi emerek sürecin hızlanmasını engeller.
Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında kullanılır. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olurlar. Kabartma tozu ise, nişasta gibi bir kurutma ajanı ve asit ajanlarını içerir. İçinde hızlı ve yavaş reaksiyona giren iki farklı çeşit asit bulunur.
Kabartma tozu ya da kimyasal ismiyle sodyum bikarbonat, hafif tuzlu ve bazik tada sahip olan bir maddedir.
Yemeklerde nişasta yerine kullanılan malzemeler pirinç unu, ararot tozu ve keten tohumudur. Nişastanın su çekme kapasitesi yüksek olduğu için genelde kıvam artırmak için kullanılmaktadır. Eğer elinizde nişasta yoksa bunun yerine keten tohumu, pirinç unu ya da ararot tozu da kullanabilirsiniz.
Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır. Bazı uygulamalarda kabartma tozu ve karbonat aynı anda kullanılır. Bu gibi durumlarda siz de ikisini aynı anda tercih edebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
1 paket kabartma tozu yerine maksimum 2 çay kaşığı karbonat kullanın. Karbonat yerine kabartma tozu kullanacağınız durumlarda içerisindeki asidik maddenin miktarını azaltın.
Siz normal bir kek kalıbında pişirecekseniz süre 10 dakika kadar kısalabilir. İlk nişastalı kek tarifimde içinde hiç un olmadığı için şaşıran ve acaba biraz un eklesem mi diye soranlar olmuştu. Kesinlikle ama kesinlikle un eklemenize gerek yok. Evde hangi cins nişasta varsa onu kullanabilirsiniz.
Buğday ya da patates nişastası kullanılabilir. Kekte üçte bir un yerine buğday nişastası kullanılabilir. Pirinç, pirinci unu haline getirilip kullanılabilir. Hamur işlerinde, tatlılarda buğday nişastası, çorbalarda patates nişastası kullanılabilir.
Kurabiyelerde un ve nişasta kullanmanın farkı
En klasik tariflerde hep un kullanılıyor. Un, birleştiği yağdan yağa göre etkisi farklılaşmakla birlikte genel olarak daha tok kıvamlı, daha homojen görünümlü kurabiyeler elde etmenize yardımcı oluyor.
Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
Çünkü kabartma tozu daha yumuşak dokular hazırlamanıza yardımcı olur. Daha yoğun ve tok kıvamlı bir tarif hazırlayacaksanız ve bayatlamasını geciktirmek istiyorsanız, karbonat kullanabilirsiniz. Yani, karbonat ve kabartma tozunun kabartma işlevi aynıdır. Ancak tarifte kıvam farklılıkları yaratır.
Sodyum bikarbonat ya da soda kimyasal formülü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Kabartma tozu olarak da bilinir.
Kabartma tozu, bir alkali toz, bir asit tuzu ve nötr bir nişastadan oluşur. Alkali ve asit bileşenleri bir araya gelerek kabartma tozuna mayalama etkisi verirken, nişasta nemi emerek sürecin hızlanmasını engeller.
Nişasta pastane usulü ıslak kek tarifinde de kullanılmaktadır. Nişastanın keke kattığı dokuyu çok seveceğiniz ıslak kek tarifi burada yer alıyor.
Kurabiye gibi tariflerde nişasta kullanıldığında gevrek bir doku oluşur. Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Nişasta yapısı nedeniyle hamur işlerinin daha uzun süre bayatlamadan dayanmasını sağlar. İçerisine girdiği hamur işlerinin ağızda dağılan bir yapıya kavuşturur. Nişasta sayesinde hamurlarınızı daha kolay açabilirsiniz. Bu nedenle nişasta baklava hamuru açımında da mutlaka tercih edilir.
Pirinç unu, ince öğütülmüş pirinçten yapılan bir un türüdür. Genellikle pirincin kül suyunda bekletilmesiyle üretilen pirinç nişastasından farklıdır. Pirinç unu, buğday ununun yaygın bir ikamesidir. Sıvı ayrışmasını engellediği için soğutulmuş veya dondurulmuş tariflerde kıvam arttırıcı olarak da kullanılır.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Bu kekin içerisinde un olmaması nedeniye puf puf kabarıyor. Nişasta tüm malzemelerin bir arada durmasını sağlıyor.
Pirinç Unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme.
Merhaba, vanilya koymasanızda olur ama kabartma tozu koymazsanız kabarmazki. Eğer az kabarsın derseniz 2 yumurtalı keke 1/2 paket kabartma tozu koyabilirsiniz.
3 adet kabartıcı ajan (leavening agent); karbonat, kabartma tozu ve maya. Her ne kadar birbirinden farklı yapıda olsalar da üçünün de ana kullanım alanı ve amacı hamur işlerini kabartmaktır.
Hatta karbonatın içine 2 damla limon sıkarsanız uçar:) Bunlarda farklı püf noktaları. Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri