Tarım ve Orman Bakanlığı Singapur'a ihraç edilen baharatlarda kanserojen madde tespit edilen Türk firmasının yurt içine sattığı sumak ürününde renklendirici tespit edildiğini firma hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
Tarım Bakanlığı, Singapur'da üç ürünü yasaklanan baharatçı Arifoğlu'nun Türkiye'de satışa sunduğu sumak ürününde geçen mayıs ayında renklendirici tespit edildiğini açıkladı.
Singapur Gıda Ajansı (SFA), yasaklı maddeler bulunduğu gerekçesiyle Türkiye'den ihraç edilen 'Arifoğlu' markalı 3 ürünü piyasadan çekme kararı aldı.
Arifoğlu markasının sumak, tatlı biber ve tavuk baharatı ürünleri Singapur'da toplatılmaya başlanmıştı. Karara gerekçe olarak ise yiyeceklerde kullanılması yasak olan ve kanser riski taşıyan endüstriyel boya içerdiği öne sürülmüştü.
Şu ana kadar ne Tarım Bakanlığı ne de Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Singapur Gıda Ajansı (SFA), Türkiye'den ithal edilen Arifoğlu marka bazı baharatlarda sanayide kullanılan kanserojen renklendiricilerin tespit edilmesi üzerine piyasadan toplatıldığını duyurmuştu.
İlgili 19 soru bulundu
Zeytinyağına gelince... Zeytinyağının kanserojen olması bir yana kanseri önleyebileceğine yönelik çok sayıda güvenilir bulgu var. Zeytinyağı ağırlıklı beslenen ülkelerde (Yunanistan, İspanya) meme, kalınbağırsak, yumurtalık ve prostat kanserinin azalabileceğini gösteren araştırmalar yayınlandı.
Uzmanlar, bol tuzlusu tercih edilen çekirdekte, tuzun yapışması için E-kodlu katkı maddelerin kullanıldığını söyleyerek uyarılarda bulundu. Belli bir düzeyin üzerinde kullanılan E kodlu ürünler, vücutta birikerek kanser hastalığına zemin hazırladığı belirtildi.
HANGİ BAHARAT MARKASI TOPLATILDI? Singapur Gıda Ajansı'nın açıklamasına göre, sumak, tatlı biber ve tavuk baharatı ürünlerinde, sudan boyaları olarak bilinen yasaklı renklendiriciler kullanana ve daha sonra ürünleri toplatılan marka Arifoğlu markasıdır.
Bağdat Baharatları'nın kurucusu ve bugünlere gelmesinde en büyük paya sahip olan Mustafa Danacı; 1951 yılında Sivas'ın Yağbasan Köyü'nde doğdu.
Mısır Çarşısı baharatçılarının en eskilerinden biri Arifoğlu. Sahibi Suat Arifoğlu 'Bizi diğer üreticilerinden ayıran en temel özellik, çağdaş teknolojilere gösterdiğimiz uyumdur.
yaklaşık 70 yıldan beri mısır çarşısında olan ismet arifoğlu'nun sahibi olduğu baharat-aktar firması. yamulmuyorsam çarşıdaki ilk zamanlarında çeyiz eşyaları üzerine işlettikleri bir işletmeleri vardı. zamanla mısır çarşısında alan değiştiren işletmeler furyasında baharat sektörüne yönelmişlerdir.
tarihinde stoklarda olacaktır. Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Öncelikle baharat alırken baharatın kokusuna ve rengine dikkat etmeniz gerekmektedir. Taze bir baharatta o baharata dair kokuyu rahatlıkla hissedersiniz. Kısaca taze olan baharatların rengi parlak ve canlı, kokusu hissedilebilir olmalıdır.
Singapur Gıda Otoritesi (SFA), Arifoğlu markası ile Türkiye'den ithal edilen üç baharatta kansere neden olabilecek endüstriyel reklendirici madde tespit edildiğini ve piyasadan toplatıldığını açıklamıştı.
Üç ürün, tespitin üzerine piyasadan toplatıldı. 8world News'ün haberine göre, Arifoğlu marka Öğütülmüş Sumak, Öğütülmüş Tatlı Biber ve Otantik Tavuk Baharat ürünleri, kullanımına izin verilmeyen ve kansere sebep olabilecek endüstriyel renklendiricilerin tespiti sebebiyle toplatıldı.
Arifoğlu Ürünleri Türkiye'nin seçkin market markaları olan süpermarketlerde satılmaktadır. Arifoğlu hangi marketlerde satılmaktadır? Marketlerinden ulaşabilirsiniz.
Bu sertifika listelenen ürünlerin İslam şartları uyarınca Helal gereksinimlerini sağladını gösterir.
Tavuğun terbiye edilmesi sırasında kullanılarak yemeğe eşsiz bir baharat aroması verir. Karışımı oluşturan başlıca baharatlar, köri, tatlı toz biber, kişniş, nane ve zencefildir. Ayrıca tuz, maydanoz, soğan, galeta unu, sarımsak ve mısır nişastası gibi aroma arttırıcı yardımcı maddeleri de içerisinde bulundurur.
Bağdat Baharat Genel Müdürü Yüksel Danacı, ' Bağdat olarak, baharat sektöründe yarım asırlık deneyimimizle, organize gıda perakende pazarında, sektöründe lider ve yüzde 90'ın üzerinde bulunurluğa sahip üretici firmayız' dedi.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Araştırma sonucuna göre; baharatlı gıdaları haftada 3-7 gün tüketenlerde, haftada birden daha az tüketenlere kıyasla kanser, kalp-damar ve solunum hastalıklarına bağlı yaşam kayıplarının daha az görüldüğü bildirilmiştir.
Yıllarca sadece Safranbolu'da yetiştiği bilinen safran, artık farklı projelerle birçok ilde yetiştiriliyor.
İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), ekmek ve patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde akrilamid adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığını ve bu maddenin de kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Özellikle hasta bulantısı olduğu dönemlerde, yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bunların yerine tuzlu ve kuru besinler ( kraker, az yağlı peynir, leblebi, yağsız tost, yağsız makarna gibi) tercih edilebilir.
Çikolatanın içinde bulunan palm yağı, insanlarda CD36 adında bir proteini uyandırıyor. Uzmanlar bu proteinin vücuttaki tümörlerin yayılmasına ve hastalığın daha ölümcül olmasına sebep olduğunu söyledi. Yeni bir araştırmaya göre kanser hastalarının çikolata, bisküvi ve ekmek yemesi hastalığı daha kötü duruma getiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri