Bakterilere bağlı ishaller; genellikle E.coli, Salmonella ve Camplylobacter gibi bakteriler ve besin zehirlenmesine neden olan bakteri türleri ile gelişir. Virüslere bağlı ishaller; rotavirüs, adenovirüs, norovirüs gibi virüslerin neden olduğu ishallerdir. Çoğunlukla çocuklarda görülür.
Bakteriyel Gastroenterit: Genellikle E. Coli, Salmonella ve Compylobacter gibi bakteri türlerine bağlı olarak ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu türüdür. Besin zehirlenmelerine bağlı olarak ortaya çıkan ishal olguları da bakteriyel gastroenterit türündedir.
İshal, dışkının gevşek ve sulu olmasıdır. Tuvalete daha sık gitmeye neden olur. Kısa süreli (akut) ishal 1 veya 2 gün sürer. Uzun süreli (kronik) ishal birkaç hafta sürer.
Giardia lamblia ve cryptosporidium gibi parazitler ishale neden olabilir. İshalin yaygın bakteriyel nedenleri arasında kampilobakter, salmonella, shigella ve Escherichia coli bulunur.
İshal, bağırsak hareketlerinde artış ile birlikte görülen, dışkının yumuşak ve sulu bir hal aldığı, gün içinde sık sık tuvalete gitme ihtiyacına neden bir durumdur. İshal, gastroenteritin en sık görülen belirtisidir. İshalle birlikte karın ağrısı da bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasındadır.
İlgili 30 soru bulundu
Çok fazla sayıda ya da yanlış tipteki bakterilerin ince bağırsaklarda bulunması gıdaların sindirimini veya emilimini bozduğundan beslenme yetersizliklerine yol açabilir. Bu bakteriler özellikle B12 vitamini gibi B vitaminlerini alıp bunların kendi hücrelerimize ulaşarak emilmesinin önüne geçerler.
Antibiyotikler bağırsak florasını olumsuz yönde etkiler
Antibiyotikler sadece patojen bakterileri öldürmez aynı zamanda bağırsakta yer alan önemli bakterileri de öldürürler.
Crohn hastalığı, ülseratif kolit, çölyak hastalığı, mikroskopik kolit ve irritabl bağırsak sendromu gibi bir dizi başka sindirim bozukluklarından dolayı da bireylerde kronik ishal görülebilir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Diğer uzun süre geçmeyen ishal nedenleri arasında ise bağırsak enfeksiyonu, huzursuz bağırsak sendromu, geçirgen bağırsak sendromu, bağışıklık sistemi problemleri, anneden geçen bazı enfeksiyonlar ve alerjiler yer alabilir. Bebeklerde uzun süren ishal durumunda hızla bir doktora başvurulması önemli olabilir.
Bakteriyel Gastroenterit (Salmonella ve E.coli gibi bakteriler): İshal (sulu veya kanlı), kusma, şiddetli karın ağrısı, kramplar, yüksek ateş, genel halsizlik ve huzursuzluk. Campylobacter Enfeksiyonu: İshal, karın ağrısı, yüksek ateş, bulantı ve kusma.
Bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlara sıklıkla kusma, ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlar eşlik eder. Viral Enfeksiyonlar; Pek olası Rotavirüs, Norovirüs veya Adenovirüs gibi virüs çeşitlerinin neden olduğu enfeksiyon türüdür.
Bu nedenle, geçmeyen ishal durumunda bir doktora gözükmeniz önemlidir. Bu durumda, doktor önerisiyle ishal kesici ilaçlar kullanılabilir. Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan ishali tedavi etmek için antibiyotikler kullanılabilir ve probiyotik takviyeleri alarak ishalin iyileşmesi hızlandırılabilir.
Yoğurt içerisinde bulunan probiyotikler bağırsaklarımızdaki zararlı bakterileri yok ederek immün sistemimizi güçlendirmektedir. Yoğurt içinde yüksek oranda kaliteli protein ve B1, B2 ve B3 vitaminleri bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, kalsiyum içeriği de zengindir.
Genellikle bir virüs, bakteri, parazitler tarafından oluşturulur. Virüslere bağlı ishal ani başlangıçlı, kramp şeklinde karın ağrısının ve iştahsızlığın eşlik ettiği tablo ile karşımıza çıkar. İshal ile birlikte kusma ve hafif ateş görülür. Bu tür ishaller 3-6 gün içinde kendiliğinden düzelirler.
-Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz. Su gibi tariflenen ishallerin en ciddisi ve hayatı tehdit edeni dışkının pirinç suyu görüntüsü olarak tariflendiği, kolera bakterisinin yaptığı ishaldir.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Reçetesiz ilaçlar arasında yer alan Reflor, antibiyotik tedavisinin sonucunda oluşan ishalin giderilmesi için kullanılıyor. Aynı zamanda Reflor bazı sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde de tercih edilebiliyor. Reflor ilacının etken maddesi Saccharomyces boulardii isminde bir probiyotik mayadan oluşuyor.
KARIN AĞRISI (ALT KISIMDA) -- İshal varsa ENFEKSİYON HASTALIKLARI veya DAHİLİYE, idrar yollarıyla ilgili şikayetler varsa ÜROLOJİ, vajinal akıntı varsa KADIN HASTALIKLARI, diğer durumlarda GENEL CERRAHİ.
Dünya Sağlık Örgütü, bir günde üç defadan fazla sulu dışkılamayı ishal olarak tanımlamaktadır.
2) Kafein. Kafeine bir süre ara vermelisiniz: Kahve ve çay vücudunuzdaki sıvının daha hızlı kaybolmasına neden olur. Ancak çiğ kahvenin ishale iyi geldiği de bilinmektedir. Kahveyi pişirmeden, az miktarda tüketebilirsiniz.
Gaz, şişkinlik, bulantı, mide krampları, kabızlık veya ishal, hazımsızlık, ağız kokusu. İnsülin direnci, kan şekeri dengesizliği, kilo artışı, ödem. Ciltte kaşıntı döküntü, alerjik astım, nezle.
Lif, bağırsak florasında bulunan dost bakteriler için muhteşem bir besin kaynağıdır. Bu yüzden sebze, meyve, kinoa, kabuklu esmer pirinç gibi yüksek lif içerikli kompleks karbonhidratların tüketimi büyük öneme sahiptir. Et tüketmek genel sağlık için oldukça önemlidir.
İnce bağırsaklarda aşırı bakteri üremesi olarak tanımlanan bu durumda hasta, uygun diyet, probiyotik ve antibiyotik kullanımıyla rahatlatılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri