Atatürk'ün gün boyu en az 15-16 kahve ve 40 kadar sigara içtiği biliniyor. Yoğun çalışma günlerinde (günde en az 15-16 saat) kahve sayısının saat başı iki kahve hesabıyla 30'a kadar çıktığı anlaşılıyor.
Atatürk sabah ilk kahvesini içtikten sonra gece yatmaya kadar ki zaman diliminde yaklaşık 10-15 fincan kahve içerdi. Özellikle savaş dönemlerinde yakın dost ve silah arkadaşlarının planların üzerinden geçerken devamlı kahve içtiğinden bahsederler.
Atatürk, mutlaka her güne kahveyle başlar, gün içinde de onlarca fincan tüketirdi. Kahve, Atatürk'ün sadece keyif için içtiği bir şey değildi. Toplantıların gece geç saatlere kadar sürdüğü zorlu yıllarda uyanık kalmak için kahve tüketirdi.
Kitapta kahveye dair anılar da var! Atatürk'ün Türk kahvesine düşkünlüğünü onun yakınlarında bulunan kişilerce yazılmış anılardan biliyoruz. Sabah kalkar kalkmaz etrafındakilerden ilk istediği günlük gazeteler ve sade Türk kahvesiydi.
Kahvesini şekersiz içmeyi seven Atatürk'ün bu alışkanlığı elbette bir tercih sebebi değil. Harp zamanı şeker bulmak imkansıza yakın olunca şekersiz kahve içmek de onun için bir alışkanlık olmuş.
İlgili 29 soru bulundu
Almanca ve Fransızca dersler aldığı için daha çok yabancı dillerdeki kitapları okuduğu anlaşılmaktadır. O günlerde tuttuğu anı defterinde gece uyumadan önce ya da sabah kahvaltısından sonra saat 08.00–10.00 arasında kitap okuduğunu belirtmektedir.
Öğünlerinde ayrana sık sık yer veren Atatürk, böreğin yanında ayran içmeyi çok severdi. Hatta kahvaltının ve yemeklerin yanı sıra, ikindi vakitlerinde de bir kase ayran içerdi.
Atatürk'ün sofrasındaki en büyük tartışma şüphesiz içkiydi. Gündüzleri alkol almayan Mustafa Kemal, akşamları sofradan içkiyi eksik etmezdi; ama kendi bünyesi alkole dayanıklıydı.
Sabah kahvaltısında; çay, kahve içiyor, fazla bir şey yemiyordu. Soğuk ayranla, bir dilim ekmek yerdi. Bazen bir kâse yoğurt yer, sonra sütlü kahve içerdi. Öğle yemeği: Bir iki dilim ekmek yerdi.
Sabah kahvaltısında çeşitlilikten yana değildi.
Gece geç saatlere kadar çalışan Atatürk, sabah kahvaltısında 2 yumurta ve beyaz peynir ile yapılan omleti tercih ederdi. Yanında çay, kahve tercih eden Atatürk, zaman zaman da soğuk ayran ve ekmek ile kahvaltı yapardı.
Atatürk koyu bir sigara tiryakisiydi. Günde üç pakete yakın sigara içtiği söylenir. Bu sigaralara da 15 fincan kahve eşlik ederdi.
Atatürk'ün kahveye çok düşkün olduğu ve günde 10-15 fincan kahve tükettiği biliniyor. Atatürk'ün en sevdiği yemek etsiz kuru fasulye, kendisinin tabiriyle 'yağlı fasulye' idi. Hatta öyle severdi ki konakta mutlaka kuru fasulye bulunurdu. Atatürk, fasulyenin yanında pilav yerdi.
Atatürk'ün çok sevdiği yemekler arasında karnıyarık da yer alıyor. Selanik usulü annesinin eliyle hazırlanmış ıspanaklı böreği ve mezelerden favayı çok severmiş. Bir başka bilgi ise Yalova'daki köşkünün bahçesinde kuşkonmaz yetiştirilmesini istemesi. Haşlanmış kuşkonmaz Atatürk'ün sofrasında yer alan yiyeceklerden!
İçkilerden en çok rakıyı seven Atatürk meze olarak da en çok favayı seviyormuş. Bu nedenle özellikle rakı sofrasında fava olmasını rica ediyormiş.
Mustafa Kemal Atatürk, her ne kadar kahve düşkünlüğü ile bilinse de - ki kendisi sabah kahvaltısında ayran, çay içmekle beraber günde 10-15 fincan orta kahve içermiş- aslında hem Türkiye'de çay içimini, hem de Rize'nin çay üretimini destekleyen biri.
Bornova Belediyesi - Mustafa Kemal Atatürk #9Eylül 1922 günü Belkahve sırtlarından İzmir'i seyrederken, “... bu şehre bir şey olacak diye çok korktum” | Facebook.
Aşçısı Halit Atay'ın belirttiği üzere Atatürk, kuru fasulye yemeye öğrencilik yıllarında alışmış ve bu yüzden sevmiş. Atatürk'ün kuru fasulye yanında en çok tercih ettiği yemek ise pilavmış. Bulgur ve pirinç pilavı sevdiği yemeklerden bir tanesiymiş.
Atatürk'ün ölmeden önce son isteği enginar yemekti.
Akşam yemeği: Akşam yemeğinin ayrı bir önemi var. Konuklarıyla birlikte yiyordu. Devlet görevi akşam yemeklerinde devam ediyordu. Omlet seviyormuş, özellikle gece geç saatlerde acıkınca peynirli omlet yermiş.
Atatürk'ün içtiği Yenice sigarasına göre tasarlanmış, 18 ayar altın tabaka “(Leon)Saryan” usta imzalıdır.
“Kendi şahsına mahsus olmak üzere Tekel idaresince imal edilen, üzerinde G.M.K. , bilahare de K.A. özel markaları olan, ucu yaldızlı sigarasını içerdi.
İçtiği sigaranın markası ise, hep “Serke Doryan” idi. Malatya tütününden yapılırdı, kaliteli aranan bir sigaraydı..”
Leblebicinin yanıtı: - Atatürk klasik leblebi yerdi... Eskiden Ankara leblebisi denirdi... Beyaz leblebi...
ATATÜRK'ÜN SAKARYA İSİMLİ ATI ve ULUS'TAKİ HEYKEL ÜZERİNE - Dr.(E)Alb.Suat AKGÜL.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk günde 5 saat uyuyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri