Bu sonuçların ışığında kanser hastalarında özellikle bal tüketilecek ise kestane balı (Çalışmada sedir balı da kullanılmıştır, etkisi kestane balı ile aynı bulunmasına rağmen sedir balı Türkiye'de nadir bulunur) tercih edilmesi gerektiği, kestane balı bulunamaz ise çam balı da kullanılabilieceği belirlenmiş oldu.
Kanser tedavisi süresince tüketilebilecek bitkisel besinler şöyledir; ıhlamur, bal, pekmez, çörek otu zerdeçal, meyan kökü vb. besinler. Çok fazla çay tüketen kişilerde şeker olarak bal ya da pekmez kullanılması önerilmektedir. Gün içerisinde tüketilen domates ya da havuç suyu oldukça iyi gelebilmektedir.
Şeker düzeyi yüksek tatlılar (şeker, bal, pekmez, reçel, hamurlu- şerbetli tatlılar vb) tüketilmemelidir. Hasta önce katı gıdalar tüketilmeli, yarım saat sonra sıvı almalıdır. İyi çiğnemek, yer yemez yatmamak önemlidir.
Bir yılda tamamlanan araştırmaya göre, bal ve propolis, meme kanseri hücrelerini önemli ölçüde yok ediyor. Arılarının ağaçlardan topladığı propolisin nar suyuna göre 62, domatese göre ise 120 kat daha fazla antioksidan özelliğe sahip olduğu belirlendi.
İlgili 26 soru bulundu
Östrojen içerdiğinden, soya ve soyalı ürünlerle keten tohumundan, meme kanseri olanların tamamen uzak durması gerektiği gibi, anti hormon ilâçlar kaçınılmazları olduğu için yiyeceklerinde de hormon içerenlerden uzak durmalılar.
Antioksidanlar kanser öncüsü hücrelerin oluşumunu engellemek için vücudumuzun yararına çalışıyor. Günlük beslenme planınızda bir avuç içi kadar sert kabuklu kuru yemiş bulundurmanız önemli. Tuz ve tuzlanmış besinler sindirim sistemi kanserlerinin oluşma riskini artırdığından tuzsuz kuru yemişleri tercih edin.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Bal da pekmez de yüksek enerji kaynağı olmasının yanında besleyicilik bakımından pekmez baldan daha üstündür. Vücuda sağladığı özellikle kalsiyum ve demir bakımından zengin olması ve birçok hastalığa karşı koruyucu olması artıları arasındadır.
Türedi, deli balın ölçüsüz kullanımının insanların ölümüne yol açabilecek zehirlenmelere yol açabildiğine dikkat çekti: "Bu çiçeklerden elde edilen ballar, grayanotoksin içerdikleri için bunlar deli bal olarak adlandırılıyor. Karadeniz Bölgesi'nde her bal grayanotoksin miktarına göre değişir.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeği, pirinç yerine bulgur tercih edilebilir. -Hastanın belirgin gaz ve şişkinlik şikayeti yok ise haftada iki gün kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagiller tüketmelidir. -Günlük meyve ve sebze tüketimi arttırılmalı, kabuğu ile tüketilebilen meyveler soyulmadan yenmelidir.
Düzenli ve yeterli miktarda tüketilen su, sırt ve eklem ağrıları, bağırsak kanseri, meme kanseri ve mesane kanseri riskini ciddi oranda azaltır.
Su: Yeterli miktarda su içmek çok önemlidir. Su, vücudun toksinleri atmasına ve hücrelerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca kanser tedavisi süresince alınan ilaçların vücuttan bir an önce atılması için bol su tüketimi oldukça önemlidir. Aşırı kireçli sulardan uzak durulmalıdır.
İlaçların vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre farklılık gösterse de 6 ay veya 1 seneyi bulabilmektedir. Eğer tedavi radyoterapi ile beraber uygulandıysa bu süre biraz daha uzayabilir.
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun. Bol bol sebze ve meyve tüketin.
Kuru meyveler, kuru meyve içeren tahıllar ve dondurulmuş yumuşak meyvelerin (ahududu, çilek vb.) tüketimi kanser hastaları için önerilmez. Komposto rahatlıkla tüketilebilir. Sebzelerin ise iyi pişmesi önemlidir.
Hasta tedavi sırasında haftada 2 gün balık, 2 gün tavuk, 2 gün kırmızı et ve 1 gün de kuru baklagil tüketmeye özen göstermelidir. Sebze, meyve, tahıllar, süt ve süt ürünleri de tüketilmesi gereken diğer besin gruplarıdır. Kemoterapi günlerinde bol su içilmelidir.
Bunun dışında turşu ve salamura edilmiş gıdalar ve konserveler, hazır çorbalar ve sakatatlar, aşırı baharatlı ve acılı yiyecekler, tütsülenmiş gıdalar ve ızgaralar, alkol ve tütün ürünleri de kemoterapi alan hastaların tüketmemesi gereken gıdalar arasında yer almaktadır."
Meme kanseri tedavisinde, memenin komple alınması günümüzde giderek azalmıştır. Günümüzde meme kanserlerinin yaklaşık %75-80' i meme alınmadan tedavi edilebilmektedir. Yani meme kanserinde meme alınmadan ameliyat seçeneği mevcuttur. Bu işlemlerin tümüne genel olarak meme koruyucu cerrahi adı verilir.
Meme kanserinin erken tanısı tedavi başarısını artırıyor. Meme cerrahisi, hormon düzenleyici tedavi, kemoterapi, akıllı ilaçlar, immünoterapi ve radyoterapi başlıca tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.
Protein ihtiyacı için kırmızı et, tavuk, balık ya da kuru baklagiller yenmelidir. Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Havuç, lahana, fasulye benzeri sebzelerde bulunan karoten meme kanseri tedavisinde olumlu etki yaratacağından mutlaka beslenme listesinde yer almalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri