Hemen tüm balıkların tüketilmesi öneriliyor. Ancak özellikle yağlı balıklar olarak tanımlanan somon, alabalık, ton, uskumru, sardalya gibi balıklar içerilerindeki yağ bazlı besleyiciler nedeniyle bir adım öne çıkmaktadırlar. Bu yağlı balıklarda D vitamini ve Omega 3 denilen yağ asitleri bulunmaktadır.
Ton balığı, somon, morina ve uskumru gibi yağlı balıkların hepsinde yüksek düzeyde bulunan D vitamini ve Omega 3 bulunur. Kırık çevresinde şişen, gerilen ve zarar gören kas ve derinin iyeleşmesi için iyi beslenme, kollejen, protein ve vitamin takviyesi alınmalıdır.
Yapılan araştırmalarda balıktaki fosforun kırık iyileşmesini hızlandırdığı gözlenmiştir. Sonuç olarak kırık iyileşmesi süresince balık tüketilmelidir.
Somon ve diğer yağlı balık türleri kemikleri geliştirirler. Bu balıklar, kemiklere yardımcı olan D vitamini ve omega-3 yağ asitleri içerir. Balık yağı takviyelerinin kadınlarda kemik kaybını azalttığı ve osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesine yardımcı olabileceği ortaya konulmuştur.
Kemiklerin kaynaması için aminoasitler, kan dolaşımının düzgün çalışması, kemik dokusunu meydana getiren hücrelerin oluşması gibi unsurların iyileşme üzerinde etkisi vardır. Bununla birlikte balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao iyileşme sürecini hızlandırır.
İlgili 30 soru bulundu
Kemik kırıklarında iyileşme sürecinin hızlanması için dengeli beslenmenin önemli olduğunu belirten Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Mustafa Arık, kelle paça çorbasının iyileşme sürecini hızlandırdığını söyledi.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Çin'de yapılan araştırmaya göre kemik kırıklarının tedavisinde yoğurtun etkili olduğu açıklandı. Yoğurtta bulunan Lactobacillus casei faydalı bakterilerinin kemik implantında etkisi bilimsel olarak kanıtlandı.
Bağışıklık sistemini destekler ve yaraların, kırıkların, vücuttaki hasarların iyileşmesinde önemli rolü vardır. Etin faydalı olması için kilolarca tüketmemize de gerek yok.
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
"ALKOL PEK ÇOK İLAÇLA ETKİLEŞİME GİRİYOR"
Aşırı alkol alımının kemik yoğunluğunu azalttığı ve kırıklara zemin hazırladığı konusunda yeterli kanıtlar olduğuna dikkati çeken Kutsal, "Özellikle alkoliklerde kemik kaybı çok sık görülüyor.
Balık, kemikleri de güçlendirir. Özellikle de kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan zengin olduğundan, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bu özelliği ile kemik erimesi sorunu yaşayanlar, menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlılar bol bol balık tüketmeleri önerilmektedir.
DOĞRU. Bu konuda bir bilimsel veri bulunmamaktadır.
Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir!
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir.
Kırıkların kaynama süresi hastanın yaşı, kırık tipi ve kırılan kemiğin yerine göre değişiklik gösterir. Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır.
Fazla süt kemiklere zararlı İsveçli bilim adamlarına göre; süt fazla tüketildiğinde, kemiklerde çatlama ve kırılmalar azalmıyor, hatta günde 2 bardak süt içen kadınların kemik kırığıyla ölüm riski yüzde 21 artıyor. Çocuklara yönelik birçok kampanyada süt içmenin faydaları anlatılıyor.
Peki, kemik suyu kırığa iyi gelir mi? Kemikleri kuvvetlendirici içeriği ile kırıkların daha kolay iyileşmesini ve kaynamasını sağlar. Kemik suyunun cilde faydaları da saymakla bitmiyor. Kemik suyu cilt için tam bir gençlik kaynağıdır.
Doğrusu: Bunun da yanlış bilinen bir bilgi olduğunu söyleyen uzmanımız, “Kemiğin dayanıklılığı ile kırık sonrası kaynama hali arasında bir ilişki yoktur. Dolayısıyla kırılan kemik eskisinden daha güçlü olmaz” diye konuştu.
Yoğurt kalsiyumun çok iyi bir kaynağıdır. Vücut yeterli kalsiyum aldığında alınan bu kalsiyum doğrudan kemikler için kullanılır. Bu anlamda osteoporozun önlenmesinde önemi ortaya çıkar. Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar.
Süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, mercimek, su ürünleri, tavuk, turunçgiller, kivi, incir, çilek, domates, karnabahar, biber, zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak, bamya, brokoli, şalgam, pancar, yeşil çay, kırmızı et, yumurta, muz.
K vitamininin kemik oluşmasında etkili bir görevi var. Son yıllarda yapılan çalışmalar, K vitamini eksikliği bulunan kişilerin kemiklerinde kırık oluşma riskinin daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.
Süreyi kısaltmak ya da uzatmak kemiği kırılan kişiye bağlıdır. Olumsuz ya da olumlu beslenme alışkanlıkları süreyi etkilemektedir. Kırılan kemiğin iyileşme süreci kemiğin kırılmasından 2 hafta sonra başlamaktadır. 6 ile 12 hafta arasında kırılan kemik sertleşme sağlar.
Kemik kırığının iyileşme sürecinin ilk aşamasına reaktif evre denilmektedir. Bu süreçte kırığı tamir eden hücrelerin bölgede yoğunlaşması nedeni ile morluk oluşabilir. Bu oluşan morluk iyileşme sürecinin belirtisidir. Ayrıca hücreler arasında iletişimi sağlayan sinyal molekülleri de salınmaya başlar.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir. Yaralanmanın tipi, yeri ve hastaya bağlı diğer nedenlerle bu sürelerde değişiklik olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri