Alacağınız bal kabağının sapının tamamen kurumuş olması gerekir. Eğer yeşil saplı ya da yer yer yeşil kalmış saplı bir bal kabağı görürseniz bu, olgunlaşmadan toplandığı anlamına gelir. Onlar yerine sapı tamamen sararmış ve kurumuş olanları tercih etmelisiniz.
Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o bal kabağını almamalısınız, olabildiğince rengi mat, çatlaksız olanları tercih etmelisiniz. Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir.
İnsanı kalbinden yakalayan rengi ile gözlere, güzel lezzeti ile damaklara hitap eden sarı kabaktan vitamin dolu salatalar, dolmalar, kızartmalar hazırlayabilir, keyfinize bakabilirsiniz! Dış kısmı sarı ya da kırmızı, iç kısmı sarı ya da turuncu olan helvacı kabağı, tatlı yapımı için en doğru seçeneklerden biridir.
En güzel kabak tatlısı hangi kabaktan yapılır? Kabak tatlısının ilk aşaması kabağın seçimi ile başlıyor. Biz bir tek tip kabak görüyoruz genelde ama bal kabakları da kendi içlerinde ayrılıyor. Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz.
Bir tatlı yer miyiz: Helvacı kabağı veya kestane kabağı
Ayrıca daha dayanıklıdır. Kabak tatlısı için de en iyi kabak çeşididir.
İlgili 38 soru bulundu
Dolayısıyla büyük şehirlerdeki ünlü lokantalarda bal kabağı tatlıları da Afyonkarahisar'ın bal kabağından yapılıyor. Tüketicilere Afyonkarahisar bal kabağını tatmalarını tavsiye ediyoruz. Bal kabağı Afyon kaymağıyla çok güzel bir lezzet oluşturuyor."
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
5- Kısık Ateşte Pişirin
Bal kabağının şerbetini iyi bir şekilde çekip kıvamlı bir lezzete sahip olmasını istiyorsanız kısık ateşte pişirmeye özen gösterin. Kısık ateş sayesinde bal kabağı tatlısının şerbetini bir anda çekip yanmasını ve lezzetsiz kalmasını önleyebilirsiniz.
Beyaz kabuğu ile hasat sonrası uzun süre dayanabildiğinden pişireceğiniz döneme kadar sonbahar dekorasyonunuzun bir parçası olacaktır. Geleneksel ve oldukça lezzetli Casper rengiyle olduğu kadar adıyla da tüm beyaz balkabakları arasında tam bir şöhret.
Genel olarak onlara bal kabağı diyoruz ama aslında dünyada kış kabaklarının yüzlerce çeşidi var. Bazılarının kabukları kıpkırmızı, bazıları ise koyu yeşil. Bazılarının kabukları pürüzsüzken, bazılarınınki pütür pütür. Kocaman kabakların yanında elinizin içine bile sığabilen minicik olanlar da var.
Tüm balkabakları bir tür kabaktır ve bunlar meyve veya sürünen sarmaşıklardır. Dünyada ticari olarak yetiştirilen otuzdan fazla bal kabağı vardır ve bunların çoğu, meyveleri yılın en soğuk aylarında yetiştiği için kış kabağı olarak bilinir.
Kabak:Sert, kabuğu zedesiz ve açık yeşil renkli olmasına dikkat edilmelidir. Kabuk yumuşaksa bayat olduğunun göstergesidir. Patates: Pürüzsüz, kararmamış ve darbe almamış olanları seçmeniz daha faydalı olacaktır. Tazeliğini test etmek için baş parmağınızla kabuğuna hafifçe baskı yapın.
Minik gurmenizin kabızlıkla başı dertteyse mevsimi geldiğinde balkabağı yemekleri yapın, balkabağını mutlaka alışveriş listenize ekleyin. Liften zengin bir gıda olduğundan kabızlığa iyi geliyor...
Helvacı kabağı ya da diğer adı ile kestane kabağı, kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından gelen, çoğunlukla tatlısı yapılan bir kabak çeşididir. Ülkemizde yetiştirilen kışlık kabaklardan bir tanesi olan helvacı kabağının (Cucurbita Maxima) ana vatanı, Asya ve Amerika kıtalarıdır.
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Kabak Tatlısı Tarifi Püf Noktaları
2 kilogram kabak için ideal şeker oranı 1.5 su bardağıdır. Ancak çok tatsız kabaklarda 2 bardağa kadar şeker kullanabilirsiniz. Kabak tatlısını pişirirken, tencereye bir adet çubuk tarçın attığınızda hoş bir aroma kazandığını görebilirsiniz.
Eğer kabakları bekletmeden, hemen pişirmek isterseniz şekeri ekledikten sonra 1 su bardağı kadar su ilave edebilirsiniz. Pişirme sırasında gerektiği takdirde kontrollü olarak daha fazla su ekleyerek yumuşayana kadar pişirebilirsiniz.
Gelelim kabak tatlısı pişirmenin püf noktalarına…
Derin ve dar bir tencere yerine daha sığ ama geniş bir tencere tercih ederseniz (karnıyarık tenceresi gibi) işiniz daha da kolaylaşır. En az 4-5 saat önceden şekere yatırdığınız kabakları kendi suyunda pişirin. Önemli olan kısık ateşte dağılmayacak kadar pişirmek.
Balkabağı Zararları
Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
Fırında kabak tatlısı için; 1 kilo yani 2 büyük dilim soyulmuş balkabağını istediğiniz orta büyüklükte küpler halinde kesip, güzelce yıkayın. Daha sonra dilimlediğiniz balkabakları orta büyüklükte bir fırın kabı içine yerleştirin.
Pişirirken tencerenin kapağı kapatılmamalı. Bu kapaktaki suyun tencereye akmasına ve sulanmasına neden olur. Kabakları mümkün olduğunca iri parçalar halinde kesmeliyiz.
Türkiye, dünya bal kabağı üretiminde 8. sırada yer almaktadır. Ülkemizde ise bal kabağı yetiştiriciliği denildiğinde Afyon, Ankara, Sakarya ve Düzce şehirleri ön plana çıkmaktadır.
Eylül ve Ekim aylarında hasadına başlanan balkabağı, tüm kış sofralarımızı lezzetlendiriyor.
Bol lif bulunduran meyvelerden birisi olan balkabağı üretiminde ülkemizde Akdeniz Bölgesi birinci sırada yer almaktadır. Balkabağı gelişme döneminde ılıman çevre koşulları ve mahsul döneminde sıcağı seven bitkiler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri