Adaçayı, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarına limon sıkmak, bu çaylardaki şifalı yağları yok ediyor. Nane limon karışımının birlikte kaynatılması yağların erimesini önlediği için şifasını kaybetmiyor. Araştırmacılar, bitkisel çaylara limon ilave edilmemesini tavsiye ediyor.
Ihlamur çayını içerken dikkat!
Ihlamur çayına limon çok yakışır; hem de c vitamini alımını arttırmak adına limon eklenerek tüketilebilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında özellikle boğaz şişmesi ve boğaz ağrısında antibakteriyel özelliği ile iyileşmeye yardımcı olur. Demlenen adaçayına eklenen bal ve limon grip ve nezle gibi soğuk algınlıklarında etkilidir.
Burada mühim olan yasemin çiçeğinin kokusunun ve tadının yoğunluğunda size uygun olan damak tadını yakalayabilmektir. Genelde bal, limon, karanfil, tarçın ile tatlandırılan yasemin çayı, yeşil çay ile birlikte de demlenebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Ihlamur çayınızı servis ederken içine bir çay kaşığı bal ekleyebilir ve limon suyu ilave edebilirsiniz.
YEŞİL ÇAY NASIL HAZILANIR? 1 fincan kaynamış suyun içerisine bir çay kaşığı kadar yeşil çay ekleyip dakika demlenmesi beklenir ve ardından çay süzülerek isteğe bağlı olarak limon eklenerek içilebilir. Bu şekilde günde 2 fincan tüketilebilir.
En uygun toplanma zamanı çiçeklerin yeni açmaya başladığı dönem. Eskiden kalma bir alışkanlık olarak adaçayı, bitki çayları, kekik, ıhlamur limonla içiliyor. Ancak limonla içilmesi bunların bütün şifa özelliklerini yok ediyor.
Adaçayı, sade ya da limonlu şekilde tüketilebilir. Adaçayı limonlu tüketildiğinde detoks etkisi güçlenebilir ve vücudumuzdaki toksinleri daha hızlı bir şekilde atmamıza yardımcı olabilir. Adaçayı limon faydaları arasında uykunuzu düzene sokması ve sizi daha enerjik, daha dinç bir ruh haline kavuşturması da sayılır.
C vitamini açısından oldukça faydalı olan limon özellikle çaya eklendiği zaman demir emiliminin negatif etkilenmesini önlemektedir. C vitamini demir emilimi için gereken ortamı hazırlamakta ve emilimi daha hızlı hale getirerek artmasını sağlamaktadır.
"Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım?" diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
IHLAMUR VE KUŞBURNU GRİP TEDAVİSİNE YARDIMCI OLUYOR
Çiçek ve dallarıyla kaynamış suda 5 dakika demlenen bir tatlı kaşığı ıhlamurun da grip tedavisinde yardımcı olduğunun altını çizen Sezgin, yemeklerden 30 dakika sonra içilen kuşburnu çayının da faydalı olduğunu söyledi.
Ihlamur çayını demleme süresi çok önemli. Uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamurun rengi ve kokusu daha güzel olsa da içindeki yararlı maddeler azalarak yok olur ve toksik etki yaratır. Hem ruhumuzu hem içimizi ısıtan bu mis kokulu çiçeğin bir tutamını kaynamış suya atın ve en fazla 7-8 dakika demleyin.
Limonlu çay tüketilmesinin sağlık açısından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Limonlu çay tüketmek için çayın limonlu olarak demlenmesi tercih edilebileceği gibi çay demlendikten sonra içerisine limon ilave edilmesi de tercih edilebilmektedir.
Yüksek oranda C vitamini içeren limon ve antioksidan kaynağı zencefil kullanılarak hazırlanan zencefil limon çayı, toksinlerin vücuttan atılmasını destekler. Kadınların adet döngüsü sırasında yaşadığı şiddetli ağrıları azaltmaya yardımcı etkisi de zencefil limon çayı faydaları arasındadır.
Nane ve limonun birleşimiyle oluşan bu çay, aslında bağışıklık sistemini düzenlemede ve her türlü hasarı onarmada oldukça etkilidir. Aynı zamanda nane limon çayı vücudu temizler ve beyaz kan hücrelerine güç sağlayarak hastalıkları engellemeye yardımcı olur.
Daha hafif ve kolay içimli bir ekinezya çayı için bitkiyi tüm kısımlarıyla birlikte tüketebilir ya da içerisine tarçın, zencefil, limon veya bal katabilirsiniz.
Hasta olunduğu zaman dahi çaya damlatılan birkaç damla limon ya da koyulan limon dilimi, kısa sürede iyileşmekte yardımcı oluyor.
Su dolu çaydanlığımıza; 3 tutam ıhlamuru ve bir tatlı kaşığı papatyayı harmanlayıp, bir adet çubuk tarçınımızla ile birlikte atıyoruz. Dilerseniz yarım limonun kabuğunu kaynarken rendeleyip diğer yarısının da suyunu içerken kullanabilirsiniz.
Gerçek çaylar arasında en yüksek antioksidan konsantrasyonu beyaz çayda vardır. Çünkü en az işlenmiş çaydır. Bu standarda göre, hepsinin "en sağlıklı" olduğu düşünülebilir. Antioksidanlar söz konusu olduğunda, beyaz çayın ardından yeşil çay, ardından siyah çay gelir.
Özellikle kış mevsiminde çok fazla tüketilen ıhlamur, kekik, kuşburnu ve ada çayı gibi bitkisel çayların dakikalarca kaynatılmasının yanlış olduğu, bu şekilde yapılan çaydan içindeki yararlı maddelerin ölmesi nedeniyle gerekli faydanın alınamayacağı bildirildi.
İçerisinde potasyum, florin, bakır, C, B1, B2 vitaminleri, organik asitler içeren yeşil çay sindirimi hızlandırır. Ayrıca tanin ve catechin etkili birer antioksidandır. Limon etklendiğinde yeşil çaydaki catchein miktarı 13 kat artmaktadır.
Beyaz çay günlük sıvı ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynamaktadır. Bu çayı sade olarak içmeniz önerilmektedir. Bir o kadar sağlıklı oluşuyla ve lezzeti ile bu beyaz çayı limon ekleyerek de tüketebilirsiniz.
'Poşet çay yapımında kullanılan kağıt bitkisel'
Zararlı olabilecek herhangi bir madde taşımaz. Ayrıca demleme sırasında suya herhangi bir lif veya madde vermez. Bu husus da analizlerle gösterilmiştir. Kısacası zararlı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri