Defne yaprağı balık, salata ve et gibi yemeklerde aromasından yararlanılan keskin kokulu bir bitkidir. Bitkisel kürleri yapılan defne yaprağı çay olarak da kullanılabilir. Salatalarda ise kurutulmuş ve baharat haline getirilmiş defne yaprağını soslarına ekleyebilirsiniz.
Defne yaprağı, aromatik kokusuyla et ve balık yemeklerine tat vermek için kullanılır. Özellikle et yemekleri için hazırlanan soslara eklenen defne yaprağı, balık yemeklerinde marine yapımında kullanılır ve pilavlara eklenir.
Ülkemizde defne yaprağı kurutularak yemeklerde ve şerbet yapımlarında kullanılır. Faklı bir tat veren defne yaprağı salça yapımında da tercih edilir. Süs bitkisi olarak evlerde de yetiştirilen defne yaprağı, soğuk havaya karşı oldukça duyarlıdır.
Defne yaprağını hamile ve emziren bayanların kullanmaması gereken bir bitkidir. Merkezi sinir sistemine zarar verebilir. Şiddetli bir şekilde koklandığı zaman solunum sistemine zarar verebilir. Defne yaprağını alerjisi olanlar kullanmamalıdır.
Defne yaprağı yakmak, ortamdaki kötü enerjiyi azalttığı için kişilerin daha dingin ve sakin hissetmesini sağlar. Özellikle stresli ortamlarda çalışanların kafalarının rahatlamasına yardımcı olur. Defne yaprağı tütsüsünün insanlar üzerinde stresi azalttığı ve enerjilerinin yükselttiği gözlemlenmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
İslam dininde defne yaprağının oldukça önemli bir yeri vardır. Defne yaprağı ve adaçayı yakma gelenekleri, mistik inançlar olsa dahi hemen hemen her dinde ehemmiyet taşır. İşte zaferin simgesi olan ve nazardan koruyan defne yaprağı yakmanın faydaları!
Defne yaprağının uç kısmı yakıldıktan sonra bakır ya da plastik bir kabın içine bırakılır.
Kullanılan defne türü Laurus nobilis olarak bilinen Akdeniz defnesidir. Zehirli defne türleri olduğu için hangi türünün kullanıldığından emin olmak gerekir. Yaban defnesi, Arabistan defnesi gibi türleri zehirlidir.
Defne yaprağı soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara birebir iyi geliyor. Sağlık alanında birçok rahatsızlığa iyi gelen defne yaprağının en önemli özelliği içerisinde bulunan antioksidandır. Antioksidan sayesinde vücutta biriken toksinlerden arındırılır ve bağışıklık sistemi güçlenir. Ateş düşürücü özelliği vardır.
Sindirim hastalıkları, mide ve gaz problemlerinin giderilmesinde defne yaprağından faydalanılır. Aynı zamanda anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri bulunur. Yaprak şeklinde yemeklerde kullanıldığı gibi defne yaprağı çayı olarak da tüketilebilir.
Yıkadığımız pirinçlerimizi de ekleyip pirinçler cam gibi gözükene kadar yani 2 dakika kadar kavuruyoruz. Sonra üzerine 1 çay kaşığı zerdeçalı, 1 tane defne yaprağını ve tereyağımızı peşine de sıcak suyumuzu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Ama haşlarken içine defne yaprağı, tane karabiber, kereviz sapı, vs. gibi lezzet arttırıcı eklentiler yaparak lezzetini katlayabilirsiniz diyet yemeklerinizin. Sakın öyle karamsar olmayın yani. Azıcık özen gösterdiğiniz takdirde her şeyi yiyebilen insanlardan çok daha lezzetli menüler yaratabilirsiniz.
Defne Yaprağı Bereket Ritüeli: Cüzdana Defne Yaprağı Koymak
Bolluk ve bereketi arttırmak için cüzdanınıza veya çantanıza bir defne yaprağı koyun. Yaprağı paralarınız ve kredi kartlarınız ile birlikte muhafaza edin. Yaprağın üzerine para sembolleri çizebilir, adınızı ya da niyetinizi yazabilirsiniz.
Yağı tencereye alıp eti, rendelenmiş soğan ve sarımsağı kavuruyoruz. Salçayı ilave edip 1-2 dakika daha kavuruyoruz. Ardından et suyunu, defne yapraklarını, tuz ve karabiberi ilave edip pişmeye bırakıyoruz.
Sakinleştirici etkisi bulunan defne yaprağı, çay olarak tüketildiğinde daha rahat uyuyabilmenizi sağlar. C ve A vitamini bulunan defne yaprağı, bağışıklık sistemini güçlü tutar. Defne yaprağının içerisinde bulunan antioksidan ve demir, kalp sağlığına da iyi gelir. Öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücü etkisi vardır.
Defne yaprağının en önemli özelliği kendine has kokusu ve aromasıdır. Keskin kokusu nedeni ile özellikle et yemeklerinde ve balık marine yapımında kullanılan defne yaprağı, balık çorbası ve pilavlara da eklenir. Hindi ve tavuk haşlaması yapıldığında tencere dibine konularak tavuğun ve hindinin etsi kokusunu alır.
Özellikle su iyice kaynatılmalıdır. Hemen ardından ise 3 adet defne yaprağı da bu suya konulur. yaklaşık 4 dakika kadar çay demlenir. Bunun ardından ise çay süzülerek 8 dakika beklenir.
Vatandaşlar, Musa dağından defne yaprağı toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Defne yaprağının kilosu ise 1.500 TL'den alıcı buluyor.
Kırsalda yaşayan vatandaşlar için önemli bir gelir kapısı olan defne yaprağı ile ilgili Bartın Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bazı köylerde “kota” dolduğu gerekçesiyle defne yaprağı toplamak yasaklandı.
Defne yaprağı çayı sindirim sistemi organlarını büyük oranda destekliyor. Yemekten sonra şişkinliği dindiren ve sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olan defne yapraklarını çay olarak içebilirsiniz.
- Defne ağacının gövdesinin alt tarafı gri üst tarafı ise yeşil olarak bilinmektedir. - Defne ağacının yaprakları en kısası 6 cm en uzunu ise 12 cm olarak ölçülmüştür. - Ağaç yapraklarının genişliği ise 2 cm ile 4 cm arasında değişkenlik gösterir. - Defne ağacının yaprakları kokuludur.
Bakır bir kap alın. Defne yapraklarını tek tek yakarak kabın içine atın. Bu tütsüyü evin içinde gezdirebilirsiniz. Evdeki negatifhavayı yok ederken aynı zamanda baş ağrınızı da geçirecek.
Üzerlik otu nazar olduğuna inanılan evlerde yakılır ve oradaki kötü enerjiyi dağıttığına inanılır. Geçmişten gelen bir gelenek olan üzerlik otu yakmak, pek çok kişi tarafından alternatif tıp olarak tercih edilmektedir.
Özellikle doğal içeriğe sahip tütsülerin, stresi azaltmak, negatif enerjiyi uzaklaştırmak, odaklanmayı arttırmak gibi faydaları bulunmaktadır. Bu sebeple, yatmadan önce yakılacak olan bir tütsü zihninizi boşaltmanızı ve rahatlamanızı sağlayacağı için uykunuzu getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri