Cevap: Havuç, turp, kereviz, sarımsak, patates, soğan, zencefil, zerdeçal gibi bitkiler kökü besin olarak tüketilen bitkilere örnektir.
1.1.
Kök ve yumruları yenen sebze türleri içerinde, patates, turp, havuç, kereviz ve yemeklik kırmızı pancar yer almaktadır.
Kök ve yaprakları besin olarak tüketilir. Yeşil yaprakları yemeklerde, kökleri ise bazı yemek ve çorbalarda garnitür olarak kullanılır.
Cevap. Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür.
İlgili 44 soru bulundu
Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.) ve depo kök (turp, havuç, şeker pancarı, şalgam vb.)
Kökü yenen sebzelere örnek olarak verebileceğimiz en çok tüketilen sebzeler; havuç, sarımsak, patates ve soğan diyebiliriz. Bunlar dışında turp, kırmızı pancar, şalgam, kereviz, pırasa, yer elması da kökleri yenebilen sebzelerdir.
Bitkiyi toprağa bağlama ve gerekli su ve mineralleri topraktan alma görevlerini gerçekleştiren kök, bazı bitki türlerinde aynı zamanda üretilen besinler için depo işlevi de görür. Kökler genel olarak kazık kök, depo kök ve saçak kök olarak sınıflandırılır.
Türkçede kökler isim, fiil, sesteş ve ortak kök olmak üzere dörde ayrılır.
3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
Bu soruya verilen tüm cevaplara göre Uzundere'deki yenilebilir yabani bitkiler; evelik, bağa yaprağı, kızamık, ebegümeci, taş inciri, yabani böğürtlen, çaşır, ısırgan, yemlik, alıç, kuş üzümü, altın çilek, semizotu, madımak ve kırmızı kuşburnudur.
Yeşil aksamı ve yaprakları yenen sebzeler grubunda ravent, sap kereviz, Çin lahanası, baş lahana, ıspanak, pazı, semizotu, kıvırcık, marul, salata, Brüksel lahanası, maydanoz, roka, nane ve tere yer almaktadır.
Kazık kök: Ana kök ve yan köklerden oluşur.
Fasulye,lahana ve havuç kökleri bu tür köke örnektir.
Bitkinin toprak altında kalan yumruları “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir.
Kırmızı turp ağız kokutmasıyla ünlüdür. Turpun isim kökeni olan Raphanus sativus kelimesi "Kokan Soğan" anlamına gelmektedir. Depo gövdeli bir bitkidir. Tüketilen kısmı, bitkinin gövdesidir ve toprak altındadır.
- Domates'in gövdesini yeriz. - Fasulyenin gövdesini yeriz. - Marul ve kırmızı lahanın gövdesini yeriz. - Bezelye, kereviz, karnabahar bunlarında gövdelerini yeriz.
✔ Kökün en iç kısmında merkezi silindir bulunur. Bu bölgede iletim demetleri vardır. Floem dış kısımda, ksilem ise iç kısımda bulunur. ✔ Monokotil bitkilerde merkezi silindirin ortasında öz bölgesi vardır.
Kökleri salata olarak yenir.
Yenilebilir çiçek isimleri arasında menekşe, amber çiçeği, lavanta, gül, kabak çiçeği, papatya, karahindiba, amber çiçeği, hanımeli ve Latin çiçeğini sayabiliriz. Sadece evlerin mutfaklarında değil dünyanın birçok ülkesinde, ünlü restoranlarda da çiçekler yemeklere lezzet katmaktadır.
Buğdaygiller familyası "buğday, arpa, çavdar" gibi tahılları ve bazı otsu bitkilerin tohumları yenir. Baklagiller familyasında da "Balkabağı bezelye, fasulye, nohut, mercimek" gibi tohumu yenen sebze bitkileridir. Çilek,Ceviz, fındık, kestane gibi meyveler tohumları yenilebilen meyvelerdir.
Kısa kazık bir kök ve gelişmiş saçak köklerden oluşur. Köklerin çoğunluğu 60-80 cm'ye yayılır. 2 m derine gidebilir. Patates yumrularına benzer.
Kökler bitkiyi yetiştiği ortama bağlamak, su ve besin maddelerini almak ve bunları bitkinin toprak üstü organlarına taşımak, birtakım hormonlar ve organik bileşikler salgılamak ve bu sayede besin çözeltisinde besin maddelerinin yarayışlılığını sağlamak gibi fonksiyonlara sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri