Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı. Bu da keçi sütünün sindirimini kolaylaştırıyor.
İçerisinde hayvansal herhangi bir madde barındırmayan ve tamamen bitkisel olan sütlere bitkisel süt denir. Lezzetlerine göre birçok farklı çeşidi bulunup en sık kullanılanları badem sütü, soya sütü, kaju sütü, yulaf sütü ve Hindistan cevizi sütüdür.
Bunların içinde en popülerleri badem sütü, hindistan cevizi sütü, soya sütü, pirinç sütüdür. Ayrıca yulaf sütü, buğday sütü, fındık sütü gibi birçok çeşidi de bulunur. Bitkilerin ıslatılıp, öğütülüp, süzülmesi mantığıyla elde edilir.
doğru ellerde lezzetli bir içecektir. ancak süt değildir. sudur. badem suyudur.
İlgili 35 soru bulundu
Badem, soya ve hindistancevizi sütü içerdikleri mineraller sayesinde vücudunuzu besleyip, sizi sağlıklı kılar. Badem sütü: · Alerjen olduğundan iki yaş sonrası her bireyin tüketmesi uygun olan badem sütü, inek sütünden sıkılan ya da tadını sevmeyenler içinde farklı bir alternatif oluşturduğundan tercih edilebilir.
Kalsiyum kaynağı, D, B2 ve B12 vitaminli Alpro Badem içeceği laktoz ve gluten hassasiyeti olanlar, vegan ve vejetaryen beslenme şeklini seçenler, günlük beslenmesine keyif ve lezzet katmak isteyen sağlıklı yaşam tutkunları için eşsiz bir alternatif.
Bitkisel sütler, hayvansal sütlere alerjisi olan ve vegan/vejetaryen bireyler için tercih sebebi olabilir. Besin değerleri açısından; bitkisel sütlerin protein, kalsiyum ve B vitamini oranları hayvansal olanlara göre daha düşüktür, kalorisi düşüktür, doymamış yağ oranı fazladır, laktoz içermez, sindirimi daha kolaydır.
Bünyesinde hayvansal protein barındırmayan, tamamen bitkisel kaynaklı sütlerdir. Bitki sütleri, hayvan sütünün bitki bazlı alternatifleri olarak tüketilen vegan içeceklerdir ve genellikle kremsi bir ağız hissi sağlar. 2018 yılında, badem, soya ve hindistancevizi sütleri dünya çapında en çok satan bitki sütleri idi.
- İnek sütünün keçi sütünden daha sütünden 5 kat daha fazla vitamin B-12 ve 10 kat daha fazla folik asit içeriyor. - Keçi sütü inek sütünden daha fazla kalsiyum, %25 daha fazla vitamin B-6 içeriyor.
UHT edilmiş sütün hiçbir faydası yok. Ayrıca UHT süt bağımlılık yaratıyor, dikkat dağınıklığı ve acıya karşı dayanıklılık gelişiyor. Yüksek sıcaklık ve basınç sütün vitamin ve mineralle zenginleşmesini engelliyor, sindirim enzimlerini tahrip ediyor.
Açık sütü kaynatırken evde tam ayarlayamamak ve hava ile temas etmesi yüzde 60-100 gibi ciddi protein ve mineral kayıplarına neden oluyor. UHT ve pastörize edilerek kullanılan sütlerde bu kayıp oranı çok az miktarda. Özellikle pastörize sütler günlük süt olarak tabir edilir ve biz bu sütlerin kullanılmasını öneriyoruz.
Elde ettiğiniz sütü 4 gün buzdolabında saklayabilirsiniz.
SOYA SÜTÜ Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
Günlük sütün, UHT süte oranla vitamin ve kalsiyum minerallerini daha fazla muhafaza ettiği bilinmektedir. Günlük sütü, UHT süte kıyasla daha kısa süre içerisinde tüketmeniz gerekiyor. UHT sütün reyonlarda yer alma süresi pastörize süte oranla daha fazladır.
Beğeni Toplayan Alpro Soya Sütü İçeriği
Soya bazlı olduğu için bitkisel bir süt türüdür. Bu yönü ile de veganlar için doğru bir süt türüdür.
Veganlar et yemedikleri gibi hayvansal kaynaklı gıdalardan olan süt ürünlerini de tüketmezler. Bu bazıları için ekstrem ve gereksiz gelebilir. Ancak süt ürünlerinin sandığınız kadar masum olmadığını, hem canlılara acı çektirdiğini hem de insan metabolizması için hiç de faydalı olmadığını hiç duymuş muydunuz?
Bitkisel protein açısından zengin bir kaynak olan soya sütü; özellikle içeceklerde, sütlü tatlılarda, kek, börek ve çörek yapımında kullanılır. İnek sütüne bir alternatif olarak piyasaya sürülen soya sütü, özellikle laktoz intoleransına sahip kişiler ve vegan beslenenler tarafından tercih edilir.
Üreticiler süt alternatiflerine inek sütünün faydalarını sağlamak için kalsiyum ve D vitamini eklerler. Ancak inek sütünde D vitaminin tercih edilen türü D3 vitamini bulunur. Yulaf sütü gibi alternatiflerde ise çoğu zaman daha ucuz olan D2 vitamini eklenir. Bu vitaminin vücutta emilimi D3 vitamini kadar kolay değildir.
**Badem sütü soya sütüne oranla daha az kalori içermesine rağmen protein değeri daha fakirdir.** 65 yaş ve üzerinde azalan kemik yoğunluğu nedeni ile artan kalsiyum ihtiyacını dengelemek açısından ve yavaşlayan metabolizmaları nedeni ile daha düşük kalori içermesi nedeni ile tercih edilebilir.
100 gram inek sütünde 61 kalori, 4.7 gr karbonhidrat, 3.3 gr protein ve 3.3 gr yağ bulunur. 100 gram soya sütünde ise 54 kalori, 5.2 gr karbonhidrat, 4.7 gr protein ve 2 gr yağ vardır. İnek sütü, soya sütüne göre 2 kat daha fazla kalsiyum içerir. Soya sütünde ise inek sütüne kıyasla 10 kat daha fazla A vitamini vardır.
Süt Alerjileri
Laktoza alerjisi olanlar badem sütünü aşırı tüketmeleri halinde rahatsızlık duyabilirler. Bu nedenle badem sütü tükettikten sonra rahatsızlık hissederseniz badem sütü tüketimini bırakmalısınız.
Hem hayvansal süt ürünleri gibi yüksek kalsiyum içeren hem %100 bitkisel olan bir ürün arayışındaysanız en iyi badem sütü markası diyebileceğimiz Alpro'yu mutlaka denemelisiniz. Alpro Şekersiz Badem Sütü, zengin mineral ve vitamin içeriğiyle en sağlıklı içecekler arasında bulunur.
veganların sütü. belçika firmasıdır, bütün dünyada satılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri