Maddesinde sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek bölümler yer almaktadır. İlgili kanun maddesi gereğince bir çok alanda ön lisans/lisans mezunları teknik personel statüsünde görülmekte (ev ekonomisi, iş sağlığı, sosyoloji, psikoloji vb) ve belediyelerde sözleşmeli olarak istihdam edilebilmektedir.
Yukarıda yer verilen hükme göre, avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plancısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel belediyelerde sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilir.
İlan edilen unvan için mezun olunan okul itibari ile öğrenim şartını taşımak ve bu öğrenimle ilgili olarak 2022 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS) alım yapılacak unvanların karşısında belirtilen puan türlerinden, belirtilen asgari KPSS puanını almış olmak.
-5393 s. Kanunun 49. maddesine göre, Bakanlığımızdan izin alınmaksızın ilgili Belediyenin takdiriyle Sözleşmeli Personel (mühendis, mimar, avukat, tabip, ekonomist, programcı vb.) alımı yapılmaktadır.
Sözleşmeli Personel maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 35 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Sözleşmeli Personel maaşları 14830 TL'dir. En düşük Sözleşmeli Personel maaşı 11860 TL iken, en yüksek Sözleşmeli Personel maaşı 25710 TL'dir.
İlgili 28 soru bulundu
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik belediyeler ve bağlı kuruluşları ile belediye ve il özel idarelerinin üye oldukları mahalli idare birliklerinde istihdam edilen memur, sözleşmeli personel, sürekli işçi ve geçici iş pozisyonlarında çalıştırılanları kapsar.
Üstte anılan 657 sayılı Devlet Memurlar Kanunu 4/B madde kapsamında sözleşmeli personel istihdamı için; Özel meslek bilgisine, uzmanlığına ihtiyaç duyulmalı, Bir ihtiyacın memur istihdamıyla karşılanamayacak olması gereklidir. Bu şartlar birlikte gerçekleşirse sözleşmeli personel temin yöntemine başvurulabilir.
KPSS Şartı Yoktur. - Eczacılık lisans programından mezun olmak.
6495 sayılı Kanunun 9'uncu maddesi, memur kadrolarına geçirileceklerin belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 5393 sayılı Belediye Kanununun 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrasına göre çalışan tam zamanlı sözleşmeli personel olduğunu belirtmektedir.
Sınavlara girmek için herhangi bir yaş sınırı yok
Devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkânı elde edilebiliyor.
Bu hükümlere göre belediyelerde çalışan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun kapsamı içinde bulunmaktadırlar. Memuriyet, kadroya bağlı bir görev olup, kamu hizmetinin aslî unsurlarından birini oluşturur.
Kamu Yönetimi ve Yerel Yönetimler mezunları, Norm Kadro İlke ve Standartlarında alan bölümleri yer almadığından Memur, İşçi, Geçici İşçi, Sözleşmeli personel vb. şekilde belediyelerde istihdam edilememektedir.
Belediye öncelikle su, imar, ulaşım ve kanalizasyon gibi çevre ve çevre sağlığı, kentsel alt yapı; temizlik ve katı atık; itfaiye, zabıta, acil yardım, kurtarma ve ambulans; defin ve mezarlıklar yapar.
Belediyelerde çalışan memurlar maaşlarının üzerine bir de "belediye payı" alıyorlar. Böylece belediyede çalışan memurun maaşı 25 bin liradan 35 bin liraya kadar çıkıyor. "Eşit işe eşit ücret" kuralını uygulamayan belediyelerde şirket çalışanları ise asgari ücretlere katlanmak zorunda kalıyorlar.
Belediye tarafından, temizlik işlerinde çalıştırılan kadınlar, sokakları süpürüyor, park ve bahçelerde çiçek dikimi ve bakımı yapıyor.
Adaylar başvurularını 28/04/2023-08/05/2023 tarihleri arasında son gün saat 23:59'a kadar e-Devlet üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı - Kariyer Kapısı, Kamu İşe Alımı (https://isealimkariyerkapisi. cbiko.gov.tr) üzerinden giriş yaparak gerçekleştireceklerdir.
4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
41. 4/B Sözleşmeli Personel alımında mülakat, yazılı veya sözlü sınav var mı? Üniversitemize 4/B Sözleşmeli Personel alımımızda mülakat, yazılı veya sözlü sınav yapılmamaktadır.
Kadro karşılığı sözleşmeli personel, 657 sayılı DMK ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında KHK çerçevesinde ihdas edilmiş bir “memur” kadrosuna sahip konumdadır.
6. dönem toplu sözleşmenin 3. maddesinde sözleşmenin 1/1/2022-31/12/2023 tarihleri arasında uygulanacağı belirtilmiştir. Yukarıdaki hükümleri bir arada değerlendirirsek, toplu sözleşme 1/1/2022'den itibaren geçerli olduğuna göre, sözleşmeli personel de 14 günlük maaş farkı alacaktır.
(Herhangi bir işyerinde çalışan personel SGK işten çıkışı yapılmadan göreve başlaması yapılmayacaktır.) Atanması yapılan personele tebliğat gönderildi ise tebliğat adresi Ankara olan personel tebliğatı aldığı günü takip eden ilk iş günü, Ankara dışı olan personelin ise 15 gün içerisinde göreve başlaması gerekmektedir.
Dolayısıyla, bu şekilde istihdam edilen personel memur statüsünde olup, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesine uygun olarak 9 uncu dereceden başlayıp her yıl bir kademe ve her üç yılda bir derece alarak 1 inci dereceye kadar Page 2 yükselmektedir.
KADROYA GEÇİŞLER TALEBE BAĞLI
4B'li personel, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayalı olarak çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam hatip ve müezzin kayyımlar ile vekil ebe ve hemşireler de düzenlemenin kapsamına alınıyor.
Mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacak, 1 yıl da aday memurluk süresi olacak. 3 yıl sözleşmeli şekilde çalışan sözleşmeli personelin kadroya geçme şartlarını taşıması durumunda kadroya geçirilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri