1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
a) Gerçek meyve: Meyve sadece dişi organın yumurtalık dokuları tarafından meydana getirilirse bunlara gerçek meyve denir. Örneğin; şeftali, kayısı, üzüm. b) Yalancı meyve: Yumurtalıkla birlikte çiçek tablası, taç ve çenek yapraklar beraberce gelişerek meyve oluşturuyorsa bunlara yalancı meyve denir.
Basit meyveler tek bir ovaryumdan, agregat meyveler bir çiçekteki çok sayıda ovaryumdan,bileşik meyveler ise bir çiçek durumundaki çok sayıda ovaryumdan meydana gelmektedir.
Meyveleri yukarıdaki tanımlara göre gerçek meyveler, yalancı meyveler ve partenokarp meyveler olarak üçe ayırmak mümkündür.
Günlük kullanımında "meyve" normalde; elma, muz, üzüm, limon, portakal ve çilek gibi tatlı veya ekşi olan ve çiğ durumda yenebilen bir bitkinin etli, tohumla ilişkili yapıları anlamına gelir.
İlgili 39 soru bulundu
Polen tüpünün ucu,tohum taslağının mikropil adı verilen bölgesine ulaştığında patlar ve sperm çekirdekleri embriyo kesesine geçer. Döllenmiş yumurta hücresi ve çevresindeki hücreler bölünüp çoğalarak tohumu oluştururlar. Tohumun etrafının yumurtalıkla çevrilmesi sonucu meyve oluşur.
2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Zeytin bir meyve türüdür.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
M.Ö. 1.500'lerde, Mısırlılar narın “Dünyanın ilk meyvesi” olduğuna inanmışlar ve nar tanelerini yaşamın sembolü olarak görmüşler.
Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.
İlk olarak Orta Asya'da kültüre alınmış olan armut ve elma ağaçlarını Avrupa'ya İskender İran'dan getirdi. Üzüm kıtaların birbirinden ayrılmasından önce ortaya çıkmıştı. Kuzey yarımkürede tersiyer dönemde üzüm vardı. Bugünün önemli meyve türleri tarih öncesi çağlardan itibaren insan göçleriyle taşındı.
Silikvaya benzer (Silikva:İki karpelden meydana gelir.İki karpel arasında bulunan yalancı bir bölme ile meyve iki kısıma ayrılır.Olgunlaştığı zaman iki karpel, kapak halinde yarılarak tohumları taşıyan yalancı bölmeden ayrılır.Meyvenin boyu, eninin üç mislidir.) ancak meyvenin boyu eninin üç mislinden daha azdır.
Manav, perakende olarak meyve, sebze ürünlerinin satıldığı mekanlardır.
Muz gerçekten özel bir meyvedir.
Çiçeklenme sonrası, yumurtalık tohumlarını içeren meyve gövdesine dönüşür. Bu karpuzlar için doğrudur, ancak bu tanımlama ile domatesler, biberler, salatalıklar ve kabaklar da meyvedir. Tarımsal olarak konuşursak karpuzlar sebzelere daha çok benzemektedir.
Ceviz bitkisi, meyve değil meyve çekirdeğidir. Yapısı itibariyle kabuklu olmasından ve cevizin de bu şekilde yetişmesinden dolayı meyve çekirdeği olarak bilinir.
Birçok insan tarafından karpuz sebze sanılsa bile aslında karpuzun bir meyve olduğunu söylemek mümkündür.
Domatesler botanik olarak meyve olarak tanımlanır çünkü bir çiçekten oluşurlar ve tohum içerirler. Yine de, çoğunlukla yemek pişirmede bir sebze gibi kullanılırlar.
Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
– Bu yasak, cennetin tenasül yeri olmadığına, bu yasak meyvenin içinde ise, başta cinsel dürtüler olmak üzere insanî duyguların ortaya çıkmasına yardımcı olan sırları barındırdığına, insanlık ailesinin devam etmesi için uygun bir zemin olan dünyaya yerleşmenin gereğine bir işaret sayılabilir.
Buhari ve Müslim gibi güvenilen hadis kaynaklarına göre Âdem'in boyu 60 ziradır (yaklaşık 35-48 metre).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri