Kısa vadede mantıklı çözüm gerektiren işlerde sağ burun deliğinden alınan nefes sol beyne etki eder. Parasempatik sinir sistemi ise daha uzun vadede verilecek kararlarda, sakin olunması gereken durumlarda devreye girer.
Çünkü insanlar bir seferde çoğunlukla bir burun deliğinden nefes alır. Yani sorumuzun cevabı: Hayır. Aynı baskın elimiz gibi, her iki burun deliğimizi farklı miktarda kullanıyoruz. Bir burun deliğinin baskınlığı sekiz ile yirmi beş dakika arasında sürüyor.
Sol beyin yarım küresi sempatik sinir sistemi faaliyetlerini düzenlerken, sağ beyin yarım küresi parasempatik sinir sisteminin fonksiyonlarını belirliyor. Yani sağ burundan nefes alırken farkında olmadan sempatik sinir sisteminin, sol burundan nefes alırken de parasempatik sinir sisteminin faaliyetleri artırmış oluyor.
Özetle Burun eğriliği, konka büyümesine sebep olur ve her iki burunun deliğinde de hava geçişi azaldığı için nefes alma problemi ortaya çıkar.
Burun kanalları çok geniş olan kişiler bunu fark etmeyebilirler. Ancak genel olarak gün içinde burun deliklerimizden biri diğerine göre daha açık, diğeri daha tıkalıdır. Açık olan taraf oksijen alımı sağlarken, tıkanan taraf havanın ısıtılıp, süzülüp nemlenmesini sağlar. Buna nasal siklus (dönüşümlü çalışma) denir.
İlgili 34 soru bulundu
Ortalama 1 yıl içerisinde burun son haline ulaşmaktadır. İnce derili burun yapılarında burun daha erken şeklini alırken; kalın derili burun yapılarında bu süre biraz daha uzamaktadır. Çünkü derinin kendine gelmesi, ödemin inmesi kalın derili burun yapılarında daha uzun bir zamana ihtiyaç duymaktadır.
Aylar geçtikçe de değişikliklerin görülmesi azalır ve yüzün şekli ve de burnun şekli tam olarak oturarak ameliyatın tam sonucu görülür. Bu değişikliklerin burna ve yüze tam olarak oturması, yavaş bir süreçle 6 ay ile 1 yılı bulabilir.
Kaliteli bir uyku sağlamanız üzerinde negatif etkiler gösteren tek taraflı burun tıkanıklığı, kış aylarında azalan nem oranına paralel olarak artış gösterir. Oldukça sık karşılan tek taraflı burun tıkanıklığında, burun deliğinin bir tarafı normal hava sirkülasyonunu sağlarken diğer burun deliği tamamen tıkanmıştır.
*Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasında da bir ilişki olduğu, çalışmalarla gösterilmiştir. *Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır.
Nabız hızlanır, tansiyon yükselir. Kişi daha sık nefes alıp verme ihtiyacı duyar. Burun tıkanıklıkları, her zaman bu kadar şiddetli olmayabilir fakat yine de ciddi burun tıkanıklıklarında kandaki oksijen satürasyonunun düşeceğini ve daha sağlıksız bir yaşam sürüleceğini de unutmamak gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
Bu yüzden nefes ile aldığımız oksijeni kan yoluyla hücrelerimize gönderebilmemiz için derin nefes alıp biraz bekleyip uzunca nefesimizi bırakmalıyız. Doğru nefes almanın ilkeleri: Nefes burundan alınır burundan verilir. Alınan nefeste ciğerlerin tamamen dolduğu hissedilir.
Uyku apnesi
Soluduğunuz havayı dışarı attığınızda, akciğer tekrar büzüşür ve hava yüksek basınçla solunum yolları üzerinden burnunuzdan veya ağzınızdan dışarı çıkar. Tüm bu soluk alışverişi, sırt omuriliğindeki solunum merkezi tarafından çalıştırılır.
Burun tıkanıklığı, burun dokularını tahriş eden bir etkenden kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir. Araba egzozu gibi burnu tahriş edici durumlarda burun tıkanabilir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denir.
Nefes ilk olarak karın boşluğunu doldurmalı, daha sonra göğse ve oradan da soluk borusuna gönderilerek yine burundan yavaşça verilmelidir. Nefesiniz ilk olarak karın bölgenizi değil de göğsünüzü şişiriyorsa, bu sizin doğru nefes almadığınız anlamına gelir.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Üst solunum yolu enfeksiyonları, kronik sigara kullanımı, kötü hava koşulları, ya da kısa süreli alerjik sorunlar nedeniyle burun tıkanır. Bu durumlarda çözüm daha çok burun açıcı spreyler, alerji ilaçları, tuzlu bikarbonatlı su kullanılması, denize girilmesi gibi basit yollardır.
Sık görülen bir durum olmasına rağmen, hiçbir şey bir burun deliğinin tamamen tıkanmış, diğerinin ise tamamen açık olduğu hissinden daha garip değildir. Hasta olduğunuzda veya bahar alerjisi gibi sebeplerden dolayı tek taraflı burun tıkanıklığı yaşıyor olabilirsiniz.
Burun boşluğunda bulunan yapılara baktığımızda, boşluğu ikiye ayıran nazal septumu ve her iki dış duvarda bulunan üçer adet burun etini (burun konkaları) görürüz. Bu boşluk arkada koana dediğimiz iki delikle genize açılır.
Burun tıkanıklığında en iyi çözüm yöntemlerinden biri burun yıkamaktır. Burun mukusunun seyreltilmesini sağlar ve tıkalı burnu açar. Aynı zamanda burun deliklerinin nemlenmesini sağlar. Burun içinde burnu tıkayan mukusu yumuşatıp burnu açmak için kullanılabilecek olan bir diğer yöntem ise sıcak kompress yöntemidir.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Tüm üst solunum yolları ve akciğerleri etkilen burun tıkanıklığı kalp krizi riskini de artırıyor.
Burun eti ameliyatlarında sık tercih edilen yöntem, geniz etinin kazınarak alınmasıdır. Günümüzde pek tercih edilmeyen bir yöntem olarak, geniz etinin kesilerek alınması yöntemi de mevcuttur. Başka bir yöntem olarak, ısı enerjisi verme yoluyla da geniz eti dokusunun alınması mümkündür.
Bazı kişilerde bu gelişim süreci 17 yaşında tamamlanırken, bazılarında 24 yaşında tamamlanmaktadır. Bunun yanı sıra doğumsal anomalisi olan kişilerde ya da burunda kaybı olan travmatik hastalarda daha erken yaşlarda burun estetik ameliyatı uygulanabilir.
Eğer ameliyatınızın üzerinden 6 haftadan kısa süre geçti ve burnunuz size çok kalkık geliyorsa hiç endişelenmeyin muhtemelen önünüzdeki haftalarda bu durum kendiliğinden düzelecektir.
Burun estetiği genel burun sağlığı için yapıldığı gibi genel yüz ifadesini ve burun görünümünü güzelleştirmek için de yapılır. Özetle burun estetiğine yönelik gerçekleştirilen operasyonlarla yüz ifadesi değişir ve güzelleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri