Funda Elmacıoğlu, ıspanağın pişirildiği gün yenmesi uyarısında bulundu. Aksi takdirde buzdolabında bekletilen ıspanak yemeğinin içinde nitrit ve nitrat bileşenlerinin artacağını belirten Elmacıoğlu, "Bu bakteriyel olmayan toksit sindirim problemlerine yani baş dönmesi, ishal ve mide bulantısına yol açar" dedi.
Pişirilen yemek sonrasında en fazla iki kez ısıtılmalı. Yani ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir. Ispanak salatası veya yemeğinin bozulduğu nasıl anlaşılır? Yemekte ekşili veya kötü bir kokunun olması, suyunun kıvamını yitirmesi bozulma işaretleri olarak kabul edilebilir.
Ispanak yemeğini mümkün olduğunca hızlı tüketmeye özen gösterin, ıspanak yemeğinin iki günden fazla buzdolabında saklanması besin zehirlenmesine yol açabilir.
Pişmiş olan yemek en fazla 2 saat dışarda tutulmalı, sonrasında buzdolabında saklanmalı. Hava çok sıcak ise yemek bir saatten fazla dışarıda tutulmamalı. Pişirilen yemek sonrasında en fazla iki kez ısıtılmalı. Yani ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir.
Pişirilen ıspanak yemeğinin tekrar ısıtılması sakıncalıdır. İçerdiği nitrat maddesinin tekrar ısınmasıyla nitrite ve nitrozaminlere dönüşmesi ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Ispanak yetiştiriciliğinde iklim önemli bir faktördür. Serin iklim sebzesi olmasına rağmen aşırı soğuklar bitkiye zarar verir. Ayrıca sıcaklık ve kuraklık da bitki gelişimini olumsuz yönde etkiler.
Pişmemiş ıspanak buzdolabında 4-5 gün kadar durabilir. Ancak ıspanağın hava almamasına dikkat edilmelidir. Buzlukta ise ıspanak 6 aya kadar saklanabilir. Ispanak soğuk ortamların sebzesidir.
Yemeği Kısa Sürede Bozulur
Pişirilen yemek iki kereden fazla ısıtılmamalı. Ispanak 2 gün bozulmadan buzdolabında kalır.
Ispanak çabuk bozulan bir sebze olduğu için en fazla iki gün içinde pişirilmeli ve tüketilmelidir. Pişmiş ıspanağı aynı gün tüketmeyecekseniz yukarıda da bahsettiğimiz gibi mevsim koşullarına göre hareket edin. Yaz mevsiminde ıspanağı pişirdikten sonra en fazla bir saat dışarıda bekletin.
Ispanak suda bekletildiği zaman kumu dibe çökse de kili ovalamadan çıkmadığı için mutlaka kalıyor. Çamurlu suyun içinde beklediğini de unutmamak gerek elbette. İyi yıkanmayan sebzelerden bulaşan ve tahmin edilebilecekten daha sık görülen hastalık e coli. Ölüme kadar gidebilen ciddi etkilere sahip bir hastalık.
Ispanağın zengin demir kaynağı olması efsanesinden bir başka efsane de ıspanağın yoğurtla yenmemesi gerektiğidir. Sırf bu nedenle ıspanağı yoğurtla yenmeyen birçok kişi var. Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir…
Hamur işleri
Peynir, kıyma, ıspanak gibi iç malzemesi içermeyen hamur işlerini oda sıcaklığında 4-5 güne kadar saklayabilirsiniz. İç malzemesi içerenleri ise, özellikle kıymalı olanlar, en fazla bir gece oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına almanızda fayda var.
Ispanak, kolay sindirilme özelliğine de sahip olan bir besin kaynağıdır. Kolay sindirildiği için ıspanak gaz yapmaz. Ispanak tüketildiğinde kişi midesinde şişkinlik hissetmez. Bu nedenle ıspanak güvenle tüketilebilir.
Buzluk veya derin dondurucuda hazır halde, hemen ister börek ister yumurtalı ıspanak vesaire yemekler yapalım. Ispanakları çok iyi şekilde yıkayıp doğruyoruz, kaynamakta olan tenceremize koyup çok fazla pişirmeden, haşlayıp süzgeçe alıp soğutuyoruz. Soğuyunca tuzu koyup sıkıp saklama kabına koyuyoruz.
Ispanağı çiğ olarak tüketmek sağlık için daha önemlidir. Pişirilirken pişirme süresine dikkat etmek gerekir; ıspanağı çok pişirmek içersindeki vitamini kaybetmesine neden olur.
Çoğu durumda, taze pazarlama için yetiştirilen ıspanak bitkilerinin hasadı, ekim işleminden yaklaşık 38-55 gün sonra tek bir kesim (bütün bitki yok edilir) olarak yapılır. Aksine, gıda endüstrisini hedef alan ıspanak üretiminde, ekim işleminden yaklaşık 60-80 gün sonra ıspanaklar toplanır.
Ispanak hem pişmiş hem de çiğ olarak tüketilebilen ve sağlığa birçok faydası bulunan bir sebzedir. Pişmiş haline oranla çiğ olarak tüketilmesi daha sağlıklı ve faydalıdır. Bu durumun nedeni ise içerisinde bulunan faydalı bileşenlerin ısıyla buluşması ve maruz kalması sonucunda özelliklerini bir miktar kaybetmesidir.
Ayrıca aşırı ıspanak tüketimi mideye zarar verebilmektedir. Şişkinlik, gaz, kramp gibi sorunların oluşmasına yol açabilmektedir.
Ispanakları buzdolabında saklamak için bilinenin aksine yıkamamak gerekiyor. Doğru yöntem ıspanakları yıkamadan bir saklama poşetinin içerisine koymaktır. Burada önemli olan ıspanağın hava ile olan temasının kesilmesidir. Ağzı sıkıca kapatılan ıspanak buzdolabında 4-5 gün kadar durabilir.
Ispanakları kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı bir şekilde suyunu salıncaya kadar karıştırarak 10 dakika pişirelim.
Ispanağın Yararları
Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler. Vücudun kan yapımına katkıda bulunur.
Ispanak tarladan söküldükten sonra soğuk ortamları seven bir bitkidir. Bu sebeple ıspanak kısa süreli olarak buzdolabında ya da buzlukta saklanabilir. Diğer bir yöntem ise ıspanağı yemek olarak pişirerek kavanoza koyup buzdolabında saklamaktır. Bu yöntem oldukça pratik bir yöntemdir.
Ispanak kış aylarından başlayarak ilkbahar aylarının sonlarına kadar çok geniş bir süreçte tüketilebilir. Kasım, aralık, ocak, mart, nisan ve mayıs aylarında ıspanakları taze bir şekilde satın alıp tüketmek mümkün olmaktadır.
Cilt sağlığı için çok önemli
Ispanak içerisinde bulunan A, C, E ve K vitaminleri ile cilt sağlığı koruma da büyük rol oynar. Ispanak tüketimi cildine dikkat etmek isteyenler için oldukça faydalıdır. Bu vitaminlerden tam anlamıyla faydalanmak için ise ıspanak ya çiğ tüketilmeli ya da az pişmiş şekilde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri