“(1) Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.
Belirsiz alacak davası, alacaklının, davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerinin tam ve kesin olarak belirlenemeyeceği yahut bunun imkansız olması halinde, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle açacağı davaya verilen isimdir.
Dolayısıyla hukukumuzda salt belirsiz alacak davası uyuşmazlıklarını çözmekle ilgilenen özel mahkemeler bulunmamaktadır. Bu durumda görevli ve yetkili mahkeme kural olarak HMK'ye göre belirlenmektedir. Örneğin; işçilik alacaklarında ve iş kazasından doğan belirsiz alacak davalarında görevli mahkeme İş Mahkemeleridir.
Buna göre, kısmi dava açılabilmesinin iki şartı olduğunu söylemek mümkündür. Bu şartlar; talep konusunun bölünebilir nitelikte olması ve aynı hukuki ilişkiden doğmuş olmasıdır.
Alacağın yalnızca bir bölümü için açılan davaya ise kısmi dava denir. Bir davanın kısmi dava olarak nitelendirilebilmesi için, alacağın tümünün aynı hukukî ilişkiden doğmuş olması ve alacağın şimdilik belirli bir kesiminin dava edilmesi gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Özellikle "fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak" veya "şimdilik alacağın belirli bir miktarının dava edildiği" belirtilerek açılan dava, kısmi dava niteliğindedir. Buna karşılık, davacının, alacağın yalnız bir kesimi için dava açtığı dava dilekçesi içeriğinden saptanamıyorsa tam dava açmış sayılır.
Hukuk Dairesi 2021/5273 E. , 2021/11010 K. Belirsiz alacak davası açıldıktan sonra alacağın tamamı dava konusu edildiğinden ayrıca EK DAVA açılamaz. Ek dava açılırsa derdestlik dava şartı söz konusu olur.
Belirsiz alacak davalarında davacı davayı açarken miktarını belirleyemediği bir alacak için ödeme yapılması talebinde bulunmaktadır. Bu talep geçici talep sonucu olarak kabul edilir. Davacıya ait bu talep sonucu daha sonra kesin talep sonucuna dönüşebilir ve miktarı da artırılabilir.
Kanunun 109. maddesinin ikinci fıkrasına göre: “Talep konusunun miktarı, taraflar arasında tartışmasız veya açıkça belirli ise kısmi dava açılamaz”.
Bu halde kıdem tazminatı, ücret, asgari geçim indirimi ile yıllık izin alacakları, belirsiz alacak değildir.
Alacak davasında görevli ve yetkili mahkeme Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda düzenlenmiştir. Kural olarak görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi olmakla beraber HMK m. 4 uyarınca bazı hallerde sulh hukuk mahkemesi davaya görevlidir.
“(1) Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.
Bununla birlikte borçlu kişi imzalamış olduğu çek ya da senedi inkar ediyorsa ya da borcundan dolayı alacaklı kişiye zarar verdiyse haksız biçimde yapılmış eylem olarak mahkemeye kanıt sunulabilir. Kanıt olarak fotoğraf, belge, video ve şahit geçerli sayılır.
Alacağın kesin ve belirlenebilir olduğu durumlarda belirsiz alacak davası açılamayacaktır. Bunun yanı sıra kısmi davanın da şartları söz konusu olmadığı durumlarda, tam eda davası gündeme gelir.
Hukuki nitelik itibariyle talep artırım işlemi ıslah işlemi olmadığından, Yargıtayın verdiği bozma kararından sonra da, belirsiz alacak davalarında talep artırımı yapılabilir.
Yargıtay'a göre; Mal rejiminin tasfiyesi davalarının niteliği gereği belirsiz alacak davası olduğunun kabulü gerekmektedir.
BELİRSİZ ALACAK DAVASINDA İKİNCİ KEZ BEDEL ARTIRIMI YAPILABİLİR.
Aynı dava dilekçesinde talep yığılması şeklinde bazı alacaklar için belirsiz alacak davası bazıları için kısmi dava açılmasına yasal bir engel bulunmamaktadır. 9. Hukuk Dairesi 2016/35095 E. , 2020/17758 K.
Dava açıldığı tarihte 6100 sayılı HMK yürürlükte bulunup, maddi tazminat istemli davanın niteliğine göre belirsiz alacak davası veya kısmi dava olarak açılması mümkündür.
Bu doğrultuda, kısmi dava açarken dava türünün dilekçede açıkça belirtilmesinin bir zorunluluk olmadığı sonucuna varılır. Buna karşılık, belirsiz alacak davası açıldığı sırada bu hususun dava dilekçesinde tereddüde mahal vermeyecek şekilde belirtilmesi zorunluluktur.
Adı geçen “Alacak Davası” herhangi bir borçludan alacağını geri almak adına açılan dava türüne denmektedir. Alacak davasında alacaklı olan kişi, açtığı davayı sözlü ya da yazılı ortak bir belgeye dayalı bir sözleşme ile kanıtlayabilir niteliktedir.
Belirsiz alacak davasında bozma sonrası taleplerin ''Talep arttırım dilekçesi'' ile arttırılması mümkün ise de; az yukarıda belirtilen Yargıtay İçtihatları Birleştirme Genel Kurulu'nun kararı doğrultusunda bozma sonrası hiçbir şekilde ıslah yapılması mümkün değildir.
Gerçekten tapu iptal ve tescil davaları tapu kaydının düzeltilmesi/değiştirilmesi sonucu doğuran ayni bir davadır. Belirsiz alacak davalarının temel mantığında ise “alacak kavramı” bulunmaktadır. Bu sebeple kayıt düzeltilmesini esas alan davalar kural olarak belirsiz alacak davasına elverişli değildir.
G) Faiz: Ecrimisil davaları belirsiz alacak davası şeklinde açıldıklarından Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 28.11.2019 tarih 2017/1053 E. ve 2019/1236 K. sayılı dosyasında[3], “Öyle ise mahkemece, kısmen açılan davada, dava tarihinden itibaren faiz talep edildiği gözetilerek, dava dilekçesinde talep edilen miktara dava ...
FAZLAYA İLİŞKİN HAKLAR SAKLI TUTULMUŞ İSE DAVA BELİRSİZ ALACAK DAVASI OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri