Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar. Köftenin içine soğanları direk rendelemeyin. Soğanları rendeledikten sonra suyunu sıkarak köfte içerisine ekleyin.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
Harcın içine kıyma miktarıyla orantılı olarak 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve yumuşak tutması için süt ekleyebilirsiniz.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
15 dakika yoğurmaya özen gösterin. Hazırladığınız köfte harcı yoğurma kabına ve parmaklarınıza yapışıyorsa kıvamı tutmuş demektir. Köftenize ekleyeceğiniz harç da lezzet açısından önemlidir.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller.
Köftelerin Yumuşak Ve Lezzetli Olması İçin Süt Kullanılması
Evde yoğrulan köfte harcına bir çay bardağı süt katılarak, köftelerin daha lezzetli olması sağlanabilir. Süt katmak köfte içinde kullanılan ekmeğin yumuşamasını ve süt lezzetinin köfteye karışmasını sağlar.
250 gr köftelik kıyma. 1 adet küçük boy yumurta. 1 adet küçük boy soğan. 1-1,5 yemek kaşığı galeta unu.
Tuz oranında etin kilosuna göre belirli oranda kullanılıyor. Kiloya 20 gram tuz kullanıyoruz.
Köftelerimizin yapımında, diğer köfte tariflerinden biraz farklı olarak maden suyu kullanıyoruz. Maden suyu köftelerimizin yumuşak ve çok lezzetli olmasını sağlıyor.
Derin kasenin içine 500 g köftelik az yağlı kıymayı 1 paket (41 g) köfte harcını ve 1/2 su bardağı (100 ml) suyu koyun. Karışıma 1 yumurta kırıp harç kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Harca şekil verdikten sonra yağsız tavada, fırında, ızgarada veya mangalda pişirip sıcak olarak servis edin.
İnegöl köfte gibi sert bir köfte istiyorsanız 1 tatlı kaşığı da karbonat ilave edin. 7- Yumurta kullanmayın çünkü yumurta durdukça kokusu ağırlaşır; bizim köftemiz bir gün bekleyecek. 8- Baharatları kıymanın üzerine dökün, eğer köftemizin bir parça sert olmasını istiyorsanız 1 paket kabartma tozu kullanabilirsiniz.
Pişirme süresini doğru ayarlayın
Öncelikle ortaya daha lezzetli ve yumuşak köfteler çıkartmak için yağ pişirme oranını dengeli tutun. Bu bilgi ızgara ya da fırında yapılacak köftelerden çok tava ile pişirme yapacaklar için önemlidir. Bir sonraki dikkat etmeniz gereken nokta ise köftelerin pişirme süresidir.
Köfte pişmeye yakın olduğu zaman rengi değişir. Altı ve üzeri kızaran köftenin kokusu da değişir. Piştiğini düşündüğünüz köfteleri bir çatal yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Köfteyi dağıtmadan ve ezmeden köfteye çatalı batırabilirsiniz.
Yüksek ateşte pişiriyorsunuz
Dışının hafif kabuk bağlaması için öncelikle yüksek ateşte ters yüz etmek doğru bir tercihken sonrasında hemen ateşin altını kısmak gerekir. Yüksek ateşte pişen köftelerin dışının daha çabuk pişeceğini, içleri çiğ kalacağını unutmamak gerekiyor.
Eğer iyi yoğurmazsanız köfte dağılır ve kıvamını da tam tutturamazsınız. En önemli aşamalardan biri de pişirme aşamasıdır. Hazırladığınız köfteleri dinlendirmeden kızartma tavası içine atmanız durumda hem dağılır hem de pişme esnasında küçülür.
Köfte hamurunun iyi bir kıvamda olması için harcına ekmek içi ya da galeta unu katmanız gerekir. Böylece daha iyi bir köfte hamuru hazırlayabilirsiniz. Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz.
Kıymaları bir kaba alın. Soğanları rendenin ince kısmında rendeleyip suyunu sıkın ve kaba alın. Sonrasında kabın içine tuz ve karbonatı da ilave edip 15-20 dk boyunca harç lastik kıvamına gelene kadar yoğurun. Sonrasında bir gece kıymayı buzdolabında bekletin.
İçerisindeki pekmez sayesinde tüm baharatların tadını daha net hissedeceksiniz. Baharatlar, sarımsak ve soğan suyu etin tadını daha güzel kılacak, daha yumuşacık bir et yemenizi sağlayacak.
İdeali, bir kilo kıymaya iki yüz gram (yaklaşık 2/3) ekmek koymaktır. Ama bu kıymanın yağlı bir kıyma olması gerekir, “köftelik kıyma” ile yaparsanız olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri