Ağız, diş ve çene cerrahisi ağız, yüz, çene bölgesinde bulunan yumuşak ve sert dokularda meydana gelen estetik ve fonksiyonel sorunlara müdahaleler gerçekleştiren bir diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Diş implantı; ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanları tarafından yapılabilen bir işlemdir.
Ülkemizde Diş hekimliği diploması olan her diş hekiminin implant yapma yetkisi vardır.
Diş implantını diş hekimliği fakültelerinden mezun olmuş, eğitimini almış diş hekimleri yapar. İmplantı tedavisi, kemiği tanıyıp bilen, bu konuda tecrübesi olan çene cerrahlarının yapması halinde hasta tedavi sonrası ağrı ve sıkıntı yaşamaz, başarı oranı artar ve uzun süreli kullanıma kavuşur.
İmplant cerrahisi, diş hekimleri veya oral cerrahlar tarafından gerçekleştirilir. İşlem, genellikle lokal anestezi altında yapılır ve ağrısız bir şekilde tamamlanır. İmplantlar, çene kemiğine sıkıca entegre olurlar ve zamanla kemiğin etrafındaki dokularla birleşerek dayanıklı bir yapı oluştururlar.
Türk Diş Hekimleri Birliği 2023 Fiyat Listesi
Kemik içi implant uygulaması: 3500-12500 ₺ (KDV Dahil) Sert doku greftleme işlemi ( kemik tozu ücreti hariç): 1500-4500 ₺ (KDV Dahil) Overdenture implant dışında tek çene işlemi: 3500-10000 ₺ (KDV Dahil) İmplant çıkartılması işlemi: 1500-2000 ₺ (KDV Dahil)
İlgili 39 soru bulundu
Toplamda ağız büyüklüğü ve çene yapısına göre tüm ağız implant için genelde 24 ila 28 adet dişten oluşan protez yapılır. İmplant destekli bir üst protez yapılırken, implant sayısı ve konumu dikkatlice planlanmalıdır. İmplantlar, protezin güvenli bir şekilde tutunması için stratejik olarak yerleştirilir.
Buna göre SGK, implant tedavisinde yalnızca 4 implant dişe kadar ödeme yapmaktadır. SGK'nın her bir implant için hastalara ödediği ücret ise 90 TL'dir.
Örneğin, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen kişilerin ücretsiz implant tedavisi yaptırabileceği belirtilmektedir. Sonuç olarak SGK implant hakkı olan kişilerin tedavileri devlet hastanelerinde gerçekleştirilebilmektedir.
Hangi dişlere implant yapılmaz? Ağzınızda hangi dişiniz eksikse onun yerine implant yapılabilir. Buna rağmen tüm dişlerinizi kaybettiyseniz her diş için tek tek implant yapılması uygun bir durum değildir. Bu tür bir tedavi sağlıklı sonuç vermeyecektir.
Dudak, damak yarığı gibi durumlarda her çeneniz için en çok 4 tane implant olacak şekilde SGK ücretleri karşılayacaktır. Diş ile kemik doku defektlerinin görüldüğü durumlarda hastaların bilinen rutin protetik tedavi yöntemleriyle tedavi edilemeyeceği durumlarda implant tedavisi karşılanacaktır.
Vidalı implant, silindirik bir gövdeye sahiptir ve bu gövde üzerinde yivler bulunur. İmplant, çene kemiğine bu yivler sayesinde tutunur. Vidasız implant ise üzerinde yiv bulunmaz ve özel bir tasarım sayesinde çene kemiğine tutunur. Vidasız implantın yerleştirilme sürecinde daha az cerrahi işlem kullanılır.
İmplant takılmasında uyguladığımız 2 yöntem vardır. İmplant tedavisinde uyguladığımız birinci yöntem; hemen yüklemedir. Bu yöntemde diş çekildikten hemen sonra beklemeden implant tedavisine geçiş yapıp yeni diş yerleştiririz. İkinci yöntem ise; diş çekildikten sonra bir süre beklemektir.
Aynı zamanda diş hekimliği tedavilerinde de uzman olan ortodontist hekimler, 20 yaş diş çekimleri, implant, çene kistleri, gömük dişler, endodonti, dolgu ve protetik diş tedavileri, gülüş tasarımı, diş taşı temizliği, beyazlatma, tam seramik gibi tedavileri de gerçekleştirebilirler.
Evet, diş çekiminden 1 yıl sonra implant yapılabilir. Genellikle diş çekimi sonrasında çene kemiği iyileşme sürecine girer ve bu süreç yaklaşık 3 ila 6 ay sürer.
Yanlış uygulanan implant tedavileri sonucu birçok sorun ile karşılaşılabilir. Yaşanabilecek olaylara örnek olarak; kanama, ağrı, yumuşak olan dokularda yaralanmalar, komşu dişlerin zarara maruz kalması, kemiklerde zedelenmelere, sinüslerin zarar görmesine ve iltihabi durumlara yol açabilir.
İmplant vidası yerleştirildikten sonra 8 – 12 haftalık iyileşme süreci gerekli görülebilir. Bu sürenin ardından yapılan kontroller ile bireyin diş hekimi bölgenin protez takılması için yeterli düzeye gelip gelmediğine karar verecektir.
Diş çekimi sonrası hemen implant yerleştirilir mi sorusuna, implant tedavisi için herhangi bir bekleme süresi olmadığı yönünde cevap verilebilir. Diş çekildikten sonra doktor hastanın durumunu uygun görürse implant tedavisine başlayabilir.
Anestezinin etkisi 2-3 saat içerisinde geçer. Tek bir implantın yerleştirilmesi yaklaşık 3-4 dakika kadar sürer. İmplantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra 3-6 ay arasında implant kemiğe tamamen kaynaması için beklenilir. Sonrasında protezler yerleştirilerek tedavi süreci tamamlanmış olur.
Amerika'da İmplant Neden Yasaklandı? İmplant tedavisinin doğru yapılmaması ya da titanyum yerine uygun olmayan malzemelerin kullanılması sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle de Amerika'da kalitesiz ya da sahte implantların kullanılması yasaklanmıştır.
Yazının başında da belirttiğimiz gibi, tamamen dişsiz olan bir ağızın üst çene kısmı için 4 ile 8 adet arası implanta ihtiyaç duyulur. Çoğu vakada üst çeneye 8, alt çeneye ise 6 implant yerleştirilerek tedavi gerçekleştirilir. Üst çenede en az 4 implant bulunması zorunludur.
İmplant'ta lokal olarak bölge uyuşturulduktan sonra hastanın herhangi bir ağrısı olmamaktadır. Diş çekimi implanta göre daha zor bir tedavidir. Çünkü dişin çekimi sırasında çevre bölgede, kemikte bir baskı hissi oluşur. İmplant'ta bu his oluşmaz sadece implant yapılırken hasta makinenin çıkardığı sesi duyar.
İmplant diş fiyatları SGK tarafından karşılanmadığında, vatandaşların devlet hastanesi tarafından istenen fiyatı vermesi gerekir. Tek silindirlik implant ücreti tedavisi 3.000 TL ilâ 12.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
2023 yılında yerli implant fiyatları, kemik içi implantlar için genellikle 6500 TL ile 8000 TL arasında değişmektedir. Zirkonyum kaplama fiyatları ise yaklaşık olarak 3700 TL civarındadır. Bu fiyatlar, diğer tedavi seçenekleri ve ek hizmetlerle birlikte değişebilir.
Kemik içi implantları: SGK, tüm engellilerin implant bedellerini karşılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri