Bölgeden bölgeye, iklim koşullarına, ekilen kabağın cinsine ve bakımına ne kadar önem verildiğine göre değişse de bal kabakları genel olarak ekim-kasım aylarında toplanmaya başlar. Eğer yetiştirilen bölge fazla sıcak ise hasat zamanı daha erken bir tarihe alınabilir.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Ülkemizde yazlık kabak üretimi son yılarda örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılmaktadır.
Bal kabağı ülkemizde sonbahar ve kış aylarında sıklıkla tüketilmektedir. A vitamini açısından zengin olan bal kabağının antioksidan özelliği bulunur. Aynı zamanda sindirimi kolaylaştırmada etkili olmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Heybetli, renkli, kullanışlı ve yararlı kış kabaklarıyla neler yapabileceğimizi, onları en iyi şekilde nasıl değerlendirebileceğimizi yazdık. Genel olarak onlara bal kabağı diyoruz ama aslında dünyada kış kabaklarının yüzlerce çeşidi var. Bazılarının kabukları kıpkırmızı, bazıları ise koyu yeşil.
Normal yemeklik kabak olmadığını bilmek gerekir ki, Adapazarı'nın meşhur olan kabağı bal kabağıdır. Bal kabağından ise malumunuz genellikle tatlı yapılmaktadır. O nedendendir ki, Kabak Tatlısı Sakarya'nın sembolü haline gelmiştir.
Yazlık kabaklar içinde Sakız, Girit, Su ve Asma kabağı yer alırken, kışlık kabaklar ise Bal, Kestane ve diğer iri kabaklardan oluşuyor. Ülkemizde yazlık kabak üretimi son yıllarda örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dâhil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılıyor.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır. Bunlar da sera ile yetiştirilen kabaklardır.
Sonbahar sebzeleri nelerdir? Bal kabağı: Doğada sınırlı zaman aralığında bulunan bal kabağı, sonbahar sebzelerindendir. İçerisinde potasyum, fosfor, magnezyum bulunan bal kabağı; mevsimi geçmeden tatlı ya da çorba olarak tüketilebilir.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Bol lif bulunduran meyvelerden birisi olan balkabağı üretiminde ülkemizde Akdeniz Bölgesi birinci sırada yer almaktadır. Balkabağı gelişme döneminde ılıman çevre koşulları ve mahsul döneminde sıcağı seven bitkiler arasında yer alır. Soğuklardan hızlı şekilde zarar görür ve aşırı sıcaklardan da hoşlanmaz.
Balkabakları kış ayı hariç her mevsimde ekilebiliyor. En taze balkabağına ulaşmak isteyenler Ekim ayının başlangıcında marketlere giderek satın alabiliyor. Balkabakları Ekim ayının başlamasıyla birlikte marketlerdeki yerini alıyor.
Balkabakları kış aylarını çok sevmez bu sebeple ilkbahar, yaz ya da sonbaharda ekmek gerekir. Kabak çekirdeği soğuk toprakta filizlenmez, bu nedenle don ihtimali geçtikten sonra ekilmeleri gerekir. Sonbaharda hasat için ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında balkabağı dikmeyi planlayın.
Sert ve gergin kabuklu olan balkabağını tercih edin. Beneksiz ve çatlaksız olan olan kabakları seçmeye özen gösterin. Ayrıca eğer pazardan dilimlenmiş bir şekilde bal kabağı alacaksınız mutlaka lif lif ayrılmayan dilimleri alın. Bal kabağı dilimlerine dokunduğunuzda da orta sertlikte olanları seçebilirsiniz.
Yaz mevsimi sebzelerinden kabak, özellikle okul öncesi çağdaki çocukların kolayca tüketebildiği ve günlük beslenmelerinde sık yer verilen bir sebzedir.
4) Kabak. Fosfor içeren bir sebzedir. Aynı zamanda C vitamini açısından da oldukça mutlu edicidir. Bağışıklık sisteminizi korumak için yazın bolca kabak tüketebilirsiniz.
Bal kabağı yaprak ve gövdesinin sararıp kahverengiye dönmesi tam olgunluk dönemi anlamına geliyor. Ekimden yaklaşık 110-120 gün sonra hasat olgunluğuna erişiliyor.
Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz. Eğer kabakları soyulmamış ve temizlenmemişse, keskin bir ekmek bıçağı yardımıyla ortadan ikiye bölün. İç kısımlardaki çekirdekleri ayırın. Hatta dilerseniz içlerinden kabak çekirdeği yapabilirsiniz.
Anavatanı Amerika olarak kabul edilen bal kabağının en eski çekirdeklerine, arkeolojik çalışmalar sonucunda Meksika topraklarında rastlanılıyor ve kendisi antik dönem Meksika mutfağının temel unsurlarından biri haline geliyor.
Cadılar Bayramı'nın sembolü gülen bir bal kabağıdır. Bal kabağının içi boşaltılarak gülen bir surat şeklinde oyulduktan sonra içinde bir mum yakılarak şeytani bir surat oluşturulmaya çalışılır. Ancak eski zamanlarda kabak yerine şalgamların oyulduğu bilinmektedir.
·Rutubetsiz, serin ve karanlık yerde dilimlenmeden duran balkabağı yaklaşık 3 ay kadar bozulmadan durabilir. ·İsterseniz bütün balkabağını buzdolabında da saklayabilirsiniz. Buzdolabında bu süre 5 aya kadar çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri