Yüzme, tempolu yürüyüş, koşu veya bisiklet aerobik için uygun egzersizlerdir. Ancak hareketleri yaparken kalp hızında değişkenlik sağlamak için egzersizin yoğunluğunda da değişiklikler yapmak gerekir. Örneğin; 3-4 dakika hafif tempoda yürüdükten sonra 1-2 dakika hızı artırmak kalp sağlığına daha faydalı olacaktır.
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Yürüyüş, bisiklet ve yüzme kalp hastalarında kullanılan en önemli egzersizlerdendir. Genel olarak, egzersiz kapasitesi düşük olanlar, düşük şiddet ve süreli, gün içinde birkaç defa uygulanan egzersizden fayda görürken, egzersiz kapasitesi yüksek olanlar haftada en az 5 gün sürekli yapılan egzersizden fayda görürler.
Önemli olan hareket etmeniz, tempolu olmanız ve bunu düzenli olarak sürdürebilmenizdir. Hangi sıklıkta egzersiz yapmalısınız? Kalp sağlığı için yararı kanıtlanmış hareket miktarı haftada en az 3 defa, her defasında en az 40 dakikayı bulan düzenli ve tempolu hareket / spordur.
İlgili 23 soru bulundu
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Şınav çekerken kalp atış hızınız artar. Bu da kalbiniz ve damarlarınız üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Düzenli olarak şınav çekmek, kalbinizin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalar, kuvvet antrenmanlarının kalp sağlığı üzerinde etkili olabileceğini gösterir.
Özellikle kalp kapaklarında çökme olan hastalarda az su içme tansiyon düşüklüğüne yol açarak çarpıntı ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Vücutta dolaşan sıvı azalmasına yol açarak kalp yetersizliğini tetikleyebilir. Az su içen ve tansiyon ilacı kullanan kişilerde tansiyon değerlerinde aşırı iniş ve çıkışlar sıktır.
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
Yüzme, tempolu yürüyüş, koşu veya bisiklet aerobik için uygun egzersizlerdir. Ancak hareketleri yaparken kalp hızında değişkenlik sağlamak için egzersizin yoğunluğunda da değişiklikler yapmak gerekir. Örneğin; 3-4 dakika hafif tempoda yürüdükten sonra 1-2 dakika hızı artırmak kalp sağlığına daha faydalı olacaktır.
Omega-3 yağ asitlerine sahip bazı balıklar kalp sağlığına iyi gelir. Somon, ton balığı, sardalya ve alabalıkta bulunur. Ceviz, fındık ve badem kalp sağlığına iyi gelebilen besinlerdir.
Kalp hastalarında görülen en sık şikayetler arasında; sıkıştırıcı özellikte göğüs ağrısı, eforla gelen nefes darlığı, öncesine göre daha çabuk yorulma, ani veya sürekli çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda halsizlik, eklem ağrıları bulunmaktadır.
Normal kiloda kalmaya gayret etmek, sağlıklı beslenmek, sigarayı bırakmak, uyku düzenine dikkat etmek, fiziksel aktivite yapmak ve düzenli kontrole gitmek ilk adımlarınız olmalıdır. Tansiyon değerlerini normal seviyelerde tutmak kalp krizi riskini azaltan en büyük etmendir.
Kalp çarpıntısı durumunda öncelikle nedeni tespit etmek önemlidir. Eğer kalp çarpıntısı stres veya anksiyeteye bağlı ise rahatlatıcı aktiviteler, derin nefes egzersizleri ve stres yönetimi teknikleri faydalı olabilir.
Yatmadan önce su içmek gereksiz bir adım gibi görünse de uzmanlar kalp krizi ve felç riskini azaltabileceği konusunda hemfikir. Yakın tarihli bir araştırma, günde beş ila sekiz bardak su içen kişilerin, iki bardaktan az içenlere göre ölümcül koroner kalp hastalığı geliştirme riskinin daha düşük olduğunu buldu.
Haftada iki defadan fazla banyo yapmayan insanlarla karşılaştırıldığında, günlük ılık veya sıcak su ile banyo yapan kişilerde %28 daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ve %26 daha düşük inme riski vardı. Çalışma sadece gözlemseldir ve sıcak su ile banyonun kalp problemlerini ortadan kaldırdığını kanıtlamaz.
Çarpıntıya karşı hangi besinler tüketilmelidir? Üzüm ve bal çarpıntıyı azaltıcı etkileri iyi bilinen gıdalardır. Üzüm suyu, limonlu suyla veya sütle karıştırılmış balın düzenli tüketimi çarpıntıya iyi gelir.
Bir kalp hastasının bile haftada en az 4-5 kez spor yapması önerilir. En çok tavsiye edilen spor; düz bir zeminde hızlı yürüyüştür. Bu hızlı yürüyüş hastadan hastaya değişir. Bazı hastalar için her gün 10 dakika olabileceği gibi bazı hastalar 40-50 dakika yürüyebilir.
Yürüyüş; kan akışını ve kan damarlarının miktarını artırarak dolaşımı iyileştirir, kalp-damar ve bazı beyin damarsal hastalıkların riskini azaltır. Kalp kası dahil, vücut kaslarını kuvvetlendirerek daha etkin çalışmalarını sağlar.
Düzenli koşu, kardiyovasküler sağlığı artırır, kan basıncını düşürür, HDL (iyi kolesterol) seviyelerini yükseltir ve LDL (kötü kolesterol) seviyelerini düşürür. Bu, kalp damarlarının tıkanmasını önler ve kalp krizi riskini azaltır.
Tıp camiasında CTO (kronik total oklüzyon işlemi) olarak bilinmekte. Normal stent takma işlemi ile benzer bir işlem, ancak işlem süresi biraz daha uzun. Yaklaşık yüzde 90 oranında başarı sağlanabiliyor.
Özellikle otuzlu yaşlardan sonra sigara veya alkol gibi zararlı alışkanlıkları olanların sarımsak ve limon suyu kürünü sıkça yapmaları gerekiyor. İşte faydaları: Bu kürün en önemli faydalarından biri, bütün damar iltihaplarını tedavi eder. Tıkanan damarları açar, damar sertliklerini ve hipertansiyonu engeller.
Damar tıkanıklığı sadece ameliyat ya da anjiyo tedavisiyle açılabilir. Damar tıkanıklığını açan bir ilaç ya da besin yoktur. Doktorların damar açıcı olarak verdiği ilaçlar dolaşım düzenleyicidir. Anjiyo ile damar açma balon, stent ya da damar tıraşlama ile yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri